Artikel top billede

Apples nye Mac OS X-sneleopard spinder i dag

Apples nye styresystem, Snow Leopard, frigives i dag. Der er ikke tale om nogen revolution af Mac OS X, men anmelderne er alligevel imponerede. Få overblikket her.

Apple har nu frigivet version 10.6 af sit Mac OS X-operativsystem. Som det har været tilfældet med tidligere versioner, så er navnet hentet i katte-verdenen, og denne gang er det blevet til Snow Leopard.

"Finjusteret, ikke genopfundet," skriver Apple selv om det nye operativsystem, der udkommer under to måneder før, konkurrrenten Microsofts Windows 7 sendes på markedet.

Selvom den udmelding muligvis vil skuffe forventningsfulde fans, så virker Apples strategi ganske klar i forhold til netop dette.

"Så under udviklingen af Snow Leopard havde Apples ingeniører et højt mål: At gøre en fantastisk ting endnu bedre. De søgte efter områder, der kunne finjusteres, forenkles og gøres hurtigere - fra små handlinger som at skubbe eksterne diske ud til store handlinger som at installere operativsystemet," forklarer Steve Jobs-holdet selvsikkert.

Deri ligger altså, at trofaste Mac-brugere ikke skal vente nogen decideret revolution, hvis det sender bud efter sneleoparden, men alligevel er der dog flere nye tiltag i forhold til forgængeren, Leopard, der blev udgivet i 2007.

De nye features

Blandt de tiltag, som Apple selv fremhæver, er overgangen til 64 bit. Mens tidligere versioner af Mac OS X har haft en række 64 bit funktioner, så tager det nye styresystem "det næste skridt i overgangen fra 32 bit til 64 bit."

Konkret betyder det, at næsten alle de indbyggede systemprogrammer, heriblandt Finder, Mail, Safari, iCal og iChat, nu er skrevet i 64 bit kode. Konsekvensen af dette er, at man oplever en forbedret responstid, samt at sikkerheden er forbedret, skriver Apple.

Derudover peger Apple på, at Finder er blevet omskrevet, så den også udnytter 64 bit-teknologien. Blandt de nye funktioner i Finder finder man spotlight-søgning, der kan tilpasses, og en "forbedret symboloversigt, der lader dig blade gennem dokumenter med flere sider eller se en QuickTime-film."

Desuden kommer Snow Leopard med "Grand Central Dispatch," der er Apples svar på, hvordan man får mest muligt ud af systemer med flere kerner.

"Med GCD håndteres tråde af operativsystemet og ikke af individuelle programmer. GDC-kompatible programmer kan automatisk distribuere deres arbejde til alle tilgængelige kerner. Det resulterer i den bedst mulige ydeevne, uanset om der bruges en dual-core Mac mini, en 8-core Mac Pro eller alt der imellem," skriver Apple.

Det mener anmelderne

En række teknologi-medier har allerede haft fingrede i Apples nye kæledyr, og anmeldelserne er overvejende positive.

I Cnets anmeldelse fremhæves forbedringerne i interfacet i forhold til, hvordan man bladrer rundt imellem filer og applikationer, den nye QuickTime X og den forbedrede Exchange-understøttelse.

Det sidste er et stort plus for dem, der tager Mac'en med på arbejde og har brug for at koble op til et Microsoft-miljø. Cnet giver Snow Leopard fire ud af fem stjerner.

PCMag.com giver en halv stjerne ekstra oven i hatten og skriver blandt andet, at Snow Leopard er "det mest intelligente, stærke og mest smukke forbrugerorienterede OS, der findes - og det kommer med de bedste indbyggede applikationer, du kan finde."

PC World US uddeler ikke en decideret karakter, men skriver, at Snow Leopard - med udgangspunkt i den lave opgraderingspris på 29 dollars - er den mest oplagte opgradering siden Mac OS X 10.1 fra 2001.

Ikke et 'must-have'

Walt Mossberg fra Wall Street Journal har også set nærmere på Snow Leopard, og i sin anmeldelse skriver han: "Jeg fandt Snow Leopard let at installere, hurtigere end Leopard, kompatibel med det meste af den software og det ekstraudstyr, jeg oftest bruger, og fyldt med et antal små, brugbare forbedringer og tilføjelser".

Walt Mossberg skriver dog også, at han stødte på flere problemer - heriblandt blandt andet Snow Leopards forslag til, hvilken driver der skulle bruges til en ældre printer.

Han skriver samtidig - efter at have rost det nye system - at han ikke betragter det som et 'must-have', men snarere et 'nice-to-have'.

"Hvis du er tilfreds med Leopard, er der ingen grund til at skynde dig ud og hente Snow Leopard."

I Techradars anmeldelse peger man blandt andet på, at forbedringer i Snow Leopard måske nok ikke er vildt synlige i første omgang, men det gør dem ikke mindre værd.

"…fordi de har indflydelse på alle de dele af operativsystemet, som vi bruger mest, vil vi opleve ægte, langsigtede fordele, når vi burger dem."

Videoer om Snow Leopard

Cnets anmeldelse af Snow Leopard:

Techradar gennemgår file-preview i Snow Leopard:

Techradar gennemgår nye features i Exposé:




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere