Danmark kan lære af svensk overvågnings-oprør

Der er bedre styr på svensk overvågning end på dansk, fordi debatten har sikret gennemskuelig lovgivning, sagde svensk kritiker af FRA-loven på privacy-konference i København.

Det er helt rimeligt, at danskerne er bekymrede for overvågning i forbindelse med den svenske FRA-lov. Men det er ligeså rimeligt at kigge på, hvad de danske myndigheder gør i forbindelse med Forsvarslovens paragraf 17.

Det siger Mark Klamberg, som er ph.d.-studerende i folkeret ved Stockholms Universitet, og som bloggede kritisk om den omdiskuterede svenske FRA-lov under den hidsige debat sidste år.

Den såkaldte FRA-lov betyder, at Sverige fra 2009 kan følge med i al elektronisk kommunikation, der passerer den svenske grænse. Dermed kan folketing, PET og borgere risikere svensk overvågning som følge af den omdiskuterede lov.

Det har tidligere fået dansk erhvervsliv til at frygte industrispionage som følge af den svenske lov. Derfor udgav ITEK sidste år en vejledning i at omgå den svenske overvågning.

"Jeg har forstået, at der har været spørgsmål i Folketinget, om man udnytter paragraf 17 i den danske Forsvarslov, som giver den danske Forsvarsminister ret til aflytning uden retskendelse," siger Mark Klamberg til Computerworld.

Mark Klamberg gæstede Danmark i forbindelse med konferencen The Net will not forget i Industriens Hus i sidste uge, hvor han fortalte om den svenske FRA-lov.

Færre regler for kontrol
"Det virker jo som om, at de danske myndigheder er i gang med det samme som FRA, men med betydeligt færre regler i lovgivningen, siger Mark Klamberg til Computerworld.

Derfor mener han, at det er værdifuldt at undersøge og få svar på, om dette faktisk er tilfældet.

Han fortæller, at den store debat i Sverige har betydet, at offentligheden nu ved en hel del om, hvad FRA faktisk må gøre i forhold til overvågning. Det betyder, at den svenske lovgivning omkring myndighedernes er mere omfattende og mere tilgængelig end i Danmark.

For det første ved man, at de svenske myndigheder er i færd med det her, mens man med den danske lovgivning ikke engang ved, om myndighederne gør det, fordi det er en beslutning som Forsvarsministeren tager, og den beslutning er hemmelig," siger Mark Klamberg.

Han vurderer, at den svenske lovgivning på området, som den ser ud efter debatten, i hovedtræk opfylder de krav som Den Europæiske Menneskerettighedskovention sætter på området.

"Derfor kan man stadig være kritisk over for den svenske lov, men jeg vurderer, at den hovedsageligt opfylder de krav som findes," siger han.

"Men at have et system hvor forsvarsministeren på egen hånd kan bestemme, om man kan aflytte eller ej, det opfylder ikke kravene hos Den Europæiske Menneskerettighedskovention," siger Mark Klamberg.

Åbenhed kiksede
Han mener, at danske myndigheder kan lære noget af den svenske overvågningsdebat omkring Försvarets Radioanstalt.

"Hvis man vil undgå den her vældigt inficerede debat fra Sverige, så tror jeg det er vigtigt, at man er klar over, hvilke hensigter myndigheder har. Hvad det egentlige mål er, og hvad aflytningen skal bruges til. Hvem er opgavestilleren og til hvilke myndigheder må man overdrage informationen til."

Mark Klamberg vurderer, at Danmarks sikkerhed ikke vil blive truet, fordi myndighederne fortæller offentligheden om hensigten med overvågningen.

Han forklarer, at årsagen til den ophedede svenske debat netop skyldes, at myndighederne ikke kunne forklare, af hvilke årsager og til hvem man indsamlede oplysninger.

"Det var det som mislykkedes i Sverige, fordi man ikke kunne forklare, hvad hensigten med oplysningerne var," siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Dansk webshop politianmeldes for vildledende markedsføring: Fire hjemmesider er nu lukket for handel
Webshoppen outlet-shopping.dk er blevet politianmeldt af Forbrugerombudsmanden. Outlet-shopping er nu lukket for handel. Selskabet bag hjemmesiden vil nu tilbagebetale de berørte forbrugere på fire hjemmesider, hvor den, ifølge Forbrugerombudsmanden, ulovlige praksis har foregået.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
10 ting du bør overveje, når du skal vælge EDI-leverandør
Det behøver ikke være en svær proces at vælge EDI-leverandør, hvis du blot ved, hvad du skal være opmærksom på. Men for mange virksomheder kan det forekomme uoverskueligt at vælge EDI-leverandør. Markedsanalyser peger på især tre bekymringer, som du kan læse mere om i dette whitepaper, hvor vi også giver dig en tjekliste af spørgsmål, du skal stille til leverandører.