Danmark kan lære af svensk overvågnings-oprør

Der er bedre styr på svensk overvågning end på dansk, fordi debatten har sikret gennemskuelig lovgivning, sagde svensk kritiker af FRA-loven på privacy-konference i København.

Det er helt rimeligt, at danskerne er bekymrede for overvågning i forbindelse med den svenske FRA-lov. Men det er ligeså rimeligt at kigge på, hvad de danske myndigheder gør i forbindelse med Forsvarslovens paragraf 17.

Det siger Mark Klamberg, som er ph.d.-studerende i folkeret ved Stockholms Universitet, og som bloggede kritisk om den omdiskuterede svenske FRA-lov under den hidsige debat sidste år.

Den såkaldte FRA-lov betyder, at Sverige fra 2009 kan følge med i al elektronisk kommunikation, der passerer den svenske grænse. Dermed kan folketing, PET og borgere risikere svensk overvågning som følge af den omdiskuterede lov.

Det har tidligere fået dansk erhvervsliv til at frygte industrispionage som følge af den svenske lov. Derfor udgav ITEK sidste år en vejledning i at omgå den svenske overvågning.

"Jeg har forstået, at der har været spørgsmål i Folketinget, om man udnytter paragraf 17 i den danske Forsvarslov, som giver den danske Forsvarsminister ret til aflytning uden retskendelse," siger Mark Klamberg til Computerworld.

Mark Klamberg gæstede Danmark i forbindelse med konferencen The Net will not forget i Industriens Hus i sidste uge, hvor han fortalte om den svenske FRA-lov.

Færre regler for kontrol
"Det virker jo som om, at de danske myndigheder er i gang med det samme som FRA, men med betydeligt færre regler i lovgivningen, siger Mark Klamberg til Computerworld.

Derfor mener han, at det er værdifuldt at undersøge og få svar på, om dette faktisk er tilfældet.

Han fortæller, at den store debat i Sverige har betydet, at offentligheden nu ved en hel del om, hvad FRA faktisk må gøre i forhold til overvågning. Det betyder, at den svenske lovgivning omkring myndighedernes er mere omfattende og mere tilgængelig end i Danmark.

For det første ved man, at de svenske myndigheder er i færd med det her, mens man med den danske lovgivning ikke engang ved, om myndighederne gør det, fordi det er en beslutning som Forsvarsministeren tager, og den beslutning er hemmelig," siger Mark Klamberg.

Han vurderer, at den svenske lovgivning på området, som den ser ud efter debatten, i hovedtræk opfylder de krav som Den Europæiske Menneskerettighedskovention sætter på området.

"Derfor kan man stadig være kritisk over for den svenske lov, men jeg vurderer, at den hovedsageligt opfylder de krav som findes," siger han.

"Men at have et system hvor forsvarsministeren på egen hånd kan bestemme, om man kan aflytte eller ej, det opfylder ikke kravene hos Den Europæiske Menneskerettighedskovention," siger Mark Klamberg.

Åbenhed kiksede
Han mener, at danske myndigheder kan lære noget af den svenske overvågningsdebat omkring Försvarets Radioanstalt.

"Hvis man vil undgå den her vældigt inficerede debat fra Sverige, så tror jeg det er vigtigt, at man er klar over, hvilke hensigter myndigheder har. Hvad det egentlige mål er, og hvad aflytningen skal bruges til. Hvem er opgavestilleren og til hvilke myndigheder må man overdrage informationen til."

Mark Klamberg vurderer, at Danmarks sikkerhed ikke vil blive truet, fordi myndighederne fortæller offentligheden om hensigten med overvågningen.

Han forklarer, at årsagen til den ophedede svenske debat netop skyldes, at myndighederne ikke kunne forklare, af hvilke årsager og til hvem man indsamlede oplysninger.

"Det var det som mislykkedes i Sverige, fordi man ikke kunne forklare, hvad hensigten med oplysningerne var," siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
20 danske Microsoft-partnere med i opløbet om at blive kåret som Danmarks dygtigste
Tirsdag afholder Microsoft vanen tro sit store Partner Award-show. I år er gallamiddagen skiftet ud med et virtuelt arrangement, hvor Microsofts danske ledelse uddeler 12 priser og hovedprisen som årets bedste Microsoft-partner. Se alle de nominerede partnere her.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.