Artikel top billede

Forsvarets øverste it-ansvarlige Jesper Britze har indrømmet at fabrikere en oversættelse af bogen "Jæger", men andre i forsvarstoppen er blevet narret af net-svindlere. Foto: Mikael Rieck

Forsvaret snydt af net-svindlere i "Jæger"-sag

Forsvarskommandoen er angiveligt blevet taget ved næsen af et phishing-trick i sagen om fupoversættelsen af bogen "Jæger". Det fremgår af redegørelsen om forløbet.

En hurtig Google-søgning viste, at bogen "Jæger" var lige til at downloade på nettet. Eller sådan så det i hvert fald ud. Men alt er ikke, hvad det giver sig ud for på internettet.

Det må lederen af Forsvarskommandoens ledelsessekretariat Morten Danielsson og den nu bortviste tidligere chef for Forsvarskommandoens strategiske it-afdeling, Jesper Britze, sande, oven på sagen om bogen "Jæger".

For cirka tre uger siden, 12. eller 13. september, fandt Morten Danielsson, som har rang af oberst, det, han troede, var links til flere forskellige oversættelser af bogen "Jæger" på de to torrent-sider alivetorrent.com og torrentreactor.net.

Han bad så chefen for forsvarets strategiske it-afdeling, It- og procesafdelingen, Jesper Britze, undersøge sagen nærmere.

Det fremgår af Forsvarskommandoens egen redegørelse af begivenhederne i forbindelse med fup-oversættelsen af bogen "Jæger".

Efterfølgende fik Jesper Britze mere end svært ved at finde de omtalte oversættelser.

For i virkeligheden var der ikke tale om en tekst-fil med den omstridte jæger-bog, men et snyde-link, der udelukkende har til hensigt at få vedkommende, der søger til at afgive sine kreditkortoplysninger.

Den 23. september vendte Jesper Britze ifølge redegørelsen tilbage med en melding om, at han nu kunne dokumentere, at der var en arabisk oversættelse.

Den oversættelse, som han så 30. september, presset af en kommende auditør-undersøgelse af sin computer, indrømmede at have fabrikeret selv.

Om Morten Danielsson eller Jesper Britze havde betalingskortet oppe af lommen fremgår ikke af redegørelsen.

Det fremgår heller ikke, om Morten Danielsson har fulgt den korrekte kommandovej, da han bad chefen for forsvarets it- og procesafdeling, som normalt arbejder med forretningsorienteret it-strategi, om at undersøge oversættelserne.

Læs hele redegørelsen her

Læs Forsvaret redegørelse om fup-oversættelsen

Dokumentation:
Læs hele redegørelsen her

Bilag 1 til Forsvarskommandoens redegørelse for forløbet i sagen vedrørende den 'arabiske' oversættelse af bogen "Jæger - I krig med Eliten".

Notat om alivetorrents.com

Alivetorrents.com er en såkaldt fildelingsside. Sådanne sider virker ved at have links til andre servere, hvor filer ligger og kan downloades fra.

Da denne teknologi ofte bruges i kredse, hvor der udveksles piratsoftware og ulovlige kopier af musik og videoer mv., vil sådanne sider herudover ofte henvise til andre fildelingssteder og gerne så mange som muligt med det formål at sprede softwaren hurtigst muligt.

På alivetorrents.com er der bl.a. sponserede links, dvs. et link som en eller anden har betalt for at få fremhævet, og som er sat øverst pa siden.
Det skal bemærkes, at de fundne, sponserede links på alivetorrens.com virker således, at en søgning genererer et antal links til en betalingsside.

Disse links opkaldes efter søgeordet. Alivetorrents.com vil således angive et hit, uanset hvilket søgeord der anvendes, fordi søgeordet i sig selv genererer hittet.

Det er derfor muligt at få et hit til alivetorrents.com på en arabisk version af jægerbogen.

Ved at man i søgemaskinen Google anvender søgeordet "I-krig-med -eliten.AR. doc", hvor AR er synonymet for arabisk. På alivetorrents.com vises således fire sponserede links, der alle henviser til den arabiske version. Google-søgningen giver ikke andre hits.

Ved at klikke på de fire links til den arabiske version af jægerbogen, kommer man frem til samme server.

Herved når man i virkeligheden til en snydeside, hvis formål det er at lokke kreditkortoplysninger ud af brugeren.

Filen til den arabiske version af jægerbogen, som angivelig skulle være der, er der ikke. Det er vurderingen, at den sandsynligvis aldrig har været der, fordi det er et maskingeneret link.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere