Artikel top billede

(Foto: Tegning: Lene Sekjær)

Conficker har gnavet sig ind i syv millioner pc'er

Conficker har passeret en faretruende milepæl. Ormen har nu inficeret mere end syv millioner computere, vurderer sikkerhedseksperter.

Computerworld News Service: I sidste ugeloggede frivillige eksperter fra Shadowserver Foundation computere fra flere end syv millioner unikke IP-adresser, der alle var inficerede med kendte varianter af Conficker.

Det har været muligt for sikkerhedseksperterne at følge Conficker-inficeringerne ved at knække den algoritme, som ormen bruger til at lede efter instrukser fra internettet, og derefter placere deres egne såkaldte "sinkhole"-servere på de internetdomæner, som ormen er programmeret til at besøge.

Conficker har adskillige metoder til at modtage instrukser, så banditterne bag ormen har stadig været i stand til at kontrollere de inficerede pc'er, men disse sinkhole-servere har givet eksperterne en god idé om, hvor mange maskiner, der er inficerede.

Selvom Conficker sandsynligvis er den mest kendte computer-orm, så bliver nye pc'er stadig inficeret med den, siger Andre DiMino, der er medstifter af Shadowserver Foundation.

"Tendensen er afgjort stigende, og syv millioner inficeringer er virkelig noget af en milepæl," siger han.

Mysterium

Conficker kom først i sikkerhedseksperternes søgelys i november 2008 og fik udbredt mediedækning først på året 2009. Ormen har vist sig meget modstandsdygtig og i stand til at geninficere systemer, selv efter den er blevet fjernet.

Ormen er meget udbredt eksempelvis i Kina og Brasilien. Medlemmer af brancheforeningen Conficker Working Group, der blev oprettet sidste år for at bekæmpe ormen, regner med, at mange af de inficerede pc'er kører piratkopier af Microsoft Windows og derfor er ude af stand til at downloade de sikkerhedsrettelser eller Microsofts Værktøj til fjernelse af skadelig software, som kan fjerne inficeringen.

På trods af dens udbredelse har Conficker sjældent været brugt af de kriminelle, der står bag den. Og det er noget af et mysterium. Visse medlemmer af Conficker Working Group mener, at Confickers bagmand simpelthen har fået kolde fødder på grund af ormens overvældende succes.

"Mit eneste gæt er, at personen, der skabte den, er blevet skræmt," siger Eric Sites, der er teknologichef for Sunbelt Software og medlem af arbejdsgruppen.

"Det her har kostet så mange virksomheder og individer så meget at få rettet, så hvis de skyldige nogensinde bliver fanget, bliver de låst inde i meget lang tid."

It-afdelingen bliver som regel opmærksom på en Conficker-inficering, når en bruger pludselig ikke er i stand til at logge på sin computer. Det sker, fordi inficerede maskiner forsøger at oprette forbindelse til andre computere på netværket og gætte deres kodeord, indtil de til sidst låses ude af systemet.

Men omkostningerne ved ormen ville være endnu større, hvis Conficker eksempelvis blev brugt til et distribueret denial of service-angreb.

"Dette er afgjort et botnet, der kunne blive udnyttet til angrebsformål," siger DeMino. "Med et netværk af dette omfang er der ingen grænser for, hvad det kan udnyttes til."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere