Artikel top billede

Hvad skal jeg vælge: Fedora eller Ubuntu?

Den Red Hat-sponsorerede Linux distribution Fedora udkom for nylig i version 12. Læs her, hvordan Linux-veteranen adskiller sig fra den nye open source-darling Ubuntu.

Linux distributionen Ubuntu udnævnes ofte til at være den bedste udfordrer af Microsofts Windows-monopol. Men faktisk er Ubuntu en forholdsvis ny aktør inden for operativsystemets svar på bland-selv slik og fri salatbar.

En af de gamle er Fedora.

Fedora er en udløber af Red Hat Linux, der udkom første gang i 1994. Den gang blev distributionen udviklet og vedligeholdt udelukkende af Red Hat på baggrund af feedback fra brugere.

Men da Red Hat for alvor begyndte at fokusere sine kræfter mod professionelle kunder og brugere med udgivelsen af Red Hat Enterprise, blev Red Hat Linux frigivet til alverdens fritidsprogrammører under navnet Fedora.

Projektet sponsoreres stadig af Red Hat, der ofte bruger Fedora som prøveklud for de teknologier, der med tiden havner i firmaets enterprise-løsninger.

Linux for skabsnørder

Hvor Ubuntu er "Linux for Humans", så er Fedora snarere Linux for skabsnørder.

Ifølge Paul Frields, der er projektleder på Fedora hos Red Hat, er Fedoras målgruppe da også erfarne it-brugere, der er interesserede i og i stand til at involvere sig i den fortsatte udvikling af systemet. Hvad enten det er ved hjælp af feedback eller bidrag til softwarekoden. Det siger han til The Register.

Linux nybegyndere bør da også være opmærksom på, at der modsat hos Ubuntu ikke er nogen "absolute beginners talk"-kategori i Fedoras officielle support-fora.

Derudover kan forskellen mellem distributionerne være svære at få øje på med mindre man kradser lidt i overfladen.

Generelt er filosofien bag Fedora, at det skal være mere "cutting edge" - med hvad der deraf følger af fejl og mangler, hvor folkene i Ubuntu-lejren interesserer sig mere for stabilitet og brugervenlighed.

Virtualisering med mindre ram

Et af de nye tiltag i Fedora, som ikke nåede at komme med i den seneste Ubuntu-version, er Kernel Shared Memory, som betyder, at virtuelle maskiner kan deles om den samme mængde ram.

Dette sænker RAM forbruget kraftigt, når man kører med flere virtuelle maskiner på en gang.

Fedora kommer med den nyeste version 2.7 af x-server driveren, hvilket efter sigende skulle give Fedora et pænt forspring, hvad angår hastighed på afvikling af openGL programmer.

Desuden skulle strømstyringen i Fedora 12 kunne klemme lidt ekstra batteritid ud af den bærbare.

Et spørgsmål om smag

Selvom der rundt omkring på de forskellige Linux-fora argumenteres heftigt for og imod de forskellige distributioner, så er de fleste dog enige om, at den største forskel mellem Fedora og Ubuntu er det pakkesystem, de to distributioner benytter sig af, til at installere nye programmer.

Hvor Fedora benytter sig af RPM, der er udviklet af Red Hat, bruger Ubuntu Debian's pakkesystem.

Og i langt de fleste tilfælde er konklusionen den, at det i sidste ende er et spørgsmål om smag. Desuden har gratis software den fordel, at man kan prøve begge systemer, uden at det koster ekstra.

Læs en detaljeret gennemgang af de nye features i Fedora 12 her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere