Artikel top billede

Foto: Torben Klint (Foto: Torben Klint)

Sander om grøn it: "Danmark er med helt fremme"

Fem skarpe: Videnskabsminister Helge Sander (V) frygter ikke, at fokus på grøn teknologi aftager, når det stort anlagte klimatopmøde i København i december er overstået.

Helge Sander. Er vi ikke lidt for selvglade i Danmark, når det gælder troen på egne muligheder for at skabe fremtidens klima-teknologier?

"Lad mig erindre om, at dansk eksport inden for grøn teknologi steg med knap en femtedel sidste år, en vækst på 19 procent.

Danmark har et godt udgangspunkt og en lang tradition på området, blandt andet inden for vind-energi.

Samtidig investerer vi mange forskningsmidler i udvikling af grøn teknologi generelt. Så selvom store lande som USA, Kina og Tyskland også satser hårdt på grøn teknologi, mener jeg stadig, vi kan være med."

Har vi grund til at frygte, at hele euforien i it-branchen omkring klima dør ud, når topmødet er overstået?

"Nej, bestemt ikke. Efter klimatopmødet handler det forhåbentlig om, hvordan verdens lande skal leve op til de målsætninger, som der bør opnås enighed om på topmødet. Og her spiller grøn it fortsat en vigtig rolle."

Brug for fundamental omlægning

Eksperter siger, at Danmark har brug for en fundamental omlægning af afgifter på elektricitet, hvis vi skal have integreret vindmøller og solfangere i el-nettet. I dag er der intet incitament til for eksempel at henlægge brugen af vaskemaskiner om natten, selvom der er overkapacitet af el på det tidspunkt.

Vil du som minister for teknologi og udvikling arbejde for, at den omlægning sker?

"Uanset ministerpost er jeg selvfølgelig opmærksom på at udnytte alle fremskridt. Det er jeg overbevist om, der også er tilslutning til i regeringen, på de områder, hvor det er teknisk muligt, og det er veldokumenteret."

Hvad vil du gøre for at fremme de intelligente hjem og intelligente forsyningssystemer?

"I næste uge skal jeg åbne en udstilling om det intelligente hjem ved navn VillaWatt, som Videnskabsministeriet laver i samarbejde med blandt andet IT-Branchen og Elsparefonden.

Videnskabsministeriet har også afholdt et eksport- og videnfremstød i Kina i juni med fokus på det grønne intelligente hjem.

Med disse tiltag vil jeg gerne fremme det brede kendskab til grønne løsninger til hjemmet. Vi har alle et ansvar for at reducere CO2-udledningen. Og et helt naturligt sted at begynde er i vores eget hjem. "

Hvor ser du den største mulighed for de danske teknologivirksomheder i den globale konkurrence inden for grønne løsninger?

"Det vil naturligvis afhænge af mange faktorer. Men at dømme efter situationen og fremtidsudsigterne i dag, så vil vindenergi og vindmøller fortsætte med at være et vigtigt område for danske virksomheder.

Derudover bør danske virksomheder blandt andet kunne få en god markedsposition inden for de intelligente it-løsninger, der kan hjælpe os med at reducere CO2-udledningen i fremtiden."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere