Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Her er en glad Carsten Rhod Gregersens, efter hans Nabto blev kåret som årets bedste opfindelse i Danmark.

Ny dansk web-protokol giver adgang til alt

En ny danskudviklet protokol blander VoIP og http. Den cocktail giver adgang til alle enheder, der er tilsluttet nettet.

Adgang til alle elektriske enheder fra den bærbare.

Muligheden for at slukke lyset i hjemmet, mens du er på kontoret, tænde for sædevarmen i bilen på en kold vinterdag eller streame indholdet på harddiskoptageren hjemme under fjernsynet, mens du er i sommerhuset.

Det lyder som en vision, der ligger langt ude i fremtiden, men faktisk er der en lille dansk iværksætter-virksomhed fra Århus, der arbejder på sagen.

Det software-produkt, som tre fastansatte og en håndfuld freelancere har i støbeskeen, blev kåret som årets bedste opfindelse i Danmark på Herning Industrimesse i september.

I disse dage er firmaets udviklere ved at lægge sidste hånd på Linux- og Mac-udgaven af det plugin, der skal lave hul igennem fra den bærbare computer til bilen, sommerhuset eller alarmsystemet i sommerhuset via browseren.

"Windows-udgaven har været færdig i et stykke tid, så nu dækker vi de store platforme," fortæller Carsten Rhod Gregersens, der er idémanden bag projektet.

Nabo-backup

Network Access Bridge to the internet resource you request, eller den lidt mere mundrette forkortelse Nabto, er navnet på den danske protokol, der er en blanding af det bedste fra VoIP og http(s).

Elementer fra de to protokoller skaber i fællesskab en direkte forbindelse mellem netenheder, en databro via internettet.

"Egentlig opstod ideen, da vi forsøgte at skabe et nabo-backup-system, en P2P-backup," fortæller Carsten Rhod Gregersens.

"Ideen var, at du skulle stille 10 gigabyte til rådighed på din computer, der kunne opbevare naboens data i krypteret form, og omvendt. Hvis din maskinen crashede, kunne du så bare gå ind til naboen med en USB-nøgle og hente dine data igen," forklarer han.

Udfordringen var at finde naboens computer i vrimlen af maskiner i cyberspace, og ikke mindst at få adgang til maskinens harddisk på en sikker måde.

"Da vi begyndte at udvikle løsningen, gik det op for os, at teknologien kunne bruges til langt mere end backup. Alle enheder, der skal tilgås via nettet, står nemlig overfor den samme udfordring," siger Carsten Rhod Gregersen.

"Da de fleste kommunikerer via browseren, var det ligeledes logisk, at vi byggede teknologien ind i browseren. For at få det til at virke har vi kombineret VoIP og http," forklarer han.

"VoIP er velegnet til at skabe kontakt mellem to enheder på nettet. Det kender vi fra applikationer som Skype, der fører to brugere sammen i en telefonsamtale. Http er velegnet til at flytte data med, og ved at kombinere egenskaberne fra begge protokoller, har vi skabt en applikation, der både er god til at skabe kontakt og god til at flytte data," siger Carsten Rhod Gregersen.

Nabto kan således ses som et supplement til http, der kan anvendes, hvor http-protokollen ikke kan gennemtrænge firewall's routere og NAT-bokse.

"Det har længe været muligt at skrive sin egen protokol til både Firefox og Internet Explorer, men der er bare ikke rigtig nogle, der har gjort det. Det har betydet, at vi ikke har haft mulighed for at trække på andres erfaringer, hvilket har medført en del debug-arbejde," griner han.

Slet http://

Nabto-protokollen afvikles fra adresselinjen i browseren.

"Man skal således fjerne "http://" i sin browsers adresselinje og erstatte det med "nabto://". Herefter indtastes så den webadresse, man har givet sin harddisk-optager eller sit alarmsystem," siger Carsten Rhod Gregersen.

"Vi uddeler adresser til enhederne i det almindelige DNS-adresserum, så det adskiller sig ikke fra en traditionel web-adresse."

Han uddyber med et praktisk eksempel:

"Jeg har et anlæg, der styrer lyset i mit hjem. Lyset styres via en lille central computer i el-skabet, der bestemmer hvilken kontakt, der er tilknyttet en lyskilde. Hvis jeg eksempelvis ville ændre på den opsætning, kan jeg ringe til elektrikeren, og han kan så tilgå mit system fra sin bærbare computer og derved foretage ændringerne."

"Samme princip kan udnyttes i alle elektriske enheder, der kan kobles på nettet," siger han.

Nabto forsøger da også at sælge softwaren til virksomheder, der har behov for fjernstyring af produktionsudstyret.

"Rigtig meget industriudstyr er forsynet med en chip med ethernet-adgang. Derved kan man tilgå maskinerne via netværket, uden at der opstilles en computer i virksomheden, der skal håndtere fjernadministrationen. Det gør det langt billigere," fortæller Carsten Rhod Gregersen.

Napto findes ligeledes i en gratis udgave henvendt til almindelige brugere. Indstiksprogrammet findes til Firefox og Internet Explorer, og det har indbyggede funktioner til deling af filer og billeder.

"Private brugere kan vi alligevel ikke tjene penge på, så de kan ligeså godt få det gratis," siger Carsten Rhod Gregersen.

Kan man kode PHP, er det ligeledes muligt at skabe sine egne applikationer, der kan afvikles sammen med Nabto.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere