Artikel top billede

Windows 7 undgår mest irriterende Vista-problemer

Microsofts indsats for at undgå de problemer, som Vista lider under, ser ud til at virke. Men medaljen har også en bagside.

Computerworld News Service: Microsofts arbejde med at forbedre kompatibilitet mellem applikationer og Windows 7 i forhold til Windows Vista ser ud til at have båret frugt.

Applikations-kompatibilitet er stadig den største bekymring for mange potentielle købere af en opgradering til Windows 7, men Microsoft fremturer med statistikker, der viser, at et imponerende antal applikationer kører problemløst på Windows 7.

Og analytikerne er enige om, at problemerne med Vista - enhedsdrivere og applikationer, der fejlede helt eller delvist og brændte mange brugere af og bidrog til Vistas ringe udbredelse - endnu ikke har vist sig på Windows 7.

Udrulning ikke bremset af problemer

"Jeg er ikke stødt på nogen virksomheder, der har sagt, at det på grund af den ene eller den anden applikation har holdt sig fra at udrulle Windows 7," siger Michael Cherry, som er analytiker hos det uafhængige firma Directions on Microsoft.

Han roser Microsoft for at "arbejde hårdt - meget, meget hårdt" på at sikre, at der ikke opstår kompatibilitetsproblemer med applikationer og enhedsdrivere.

I sidste uge udgav Microsoft sin nyeste oversigt til it-professionelle over de applikationer, der er kompatible med Windows 7.

Ud af de flere end 13.000 applikationer på listen er 82 procent i dag kompatible med Windows 7.

Det inkluderer de 23 procent, der er blevet godkendt som kompatible under Microsofts Windows 7 Logo-program.

Microsoft hævdede i sidste måned på en blog, at mere end 800.000 unikke applikationer kører på Windows 7 (heriblandt taltes dog adskillige versioner af samme program, 32 og 64 bit-versioner samt viften af forskellig sprogversioneringer).

Derfor er Windows 7 meget nemmere end Vista

Ud af disse er mere end 9.000 applikationer og enhedsdrivere blevet godkendt som kompatible under Windows 7 Logo-programmet.

Man kan finde mere information på Microsofts Windows 7 Compatibility Center.

Mere end 10 gange så mange som Vista

Til sammenligning havde Microsoft kun godkendt 800 unikke applikationer som kompatible med Vista i februar 2007 - en måned efter lanceringen.

Det skal siges, at det har været meget lettere for Microsoft at sikre applikationskompatibilitet for Windows 7 end for Vista.

Med Vista foretog Microsoft større ændringer i styresystemets kerne for at forbedre sikkerheden.

De inkluderede eksempelvis at fjerne administrator-rettighederne som standard for brugere samt inkludere en funktion ved navn User Account Control (UAC), som popper op og beder brugeren om at godkende, hver gang en ny applikation eller enhedsdriver skal installeres eller ændres.

Disse ændringer knækkede ryggen på mange applikationer, der var udviklet til Windows XP.

Derimod udgør "kompatibilitetsproblemer kun en lille udfordring i Windows 7, da udviklerne allerede har brugt en masse tid på at få deres applikationer til at fungere på Vista, og de to styresystemer har et meget ens grundlag," siger Janel Garvin, der er administrerende direktør for analysefirmaet Evans Data, der beskæftiger sig med udviklermarkedet.

Udviklere begejstrede for Windows

Andre faktorer som positive anmeldelser og opsparet efterspørgsel gør det også lettere.

"Med Vista mislykkedes det slemt for Microsoft at få udviklerne til at skrive applikationer til det ny styresystem, som aldrig opnåede nogen særlig støtte i softwareudviklingsmiljøet," siger hun.

"Windows er på den anden side et styresystem, som udviklerne er meget begejstrede over."

Næsten 30 procent af udviklerne forventer ifølge Evans spørgeundersøgelse, at Windows 7 bliver deres primære mål for udvikling til næste år, hvilket ifølge Garvin er højere end for noget andet styresystem inklusiv XP.

Mange løsnings-muligheder - se dem her

Der er adskillige mulige løsninger, hvis en applikation ikke fungerer på Windows 7:

- Du kan køre Windows Fejlfinding fra Kontrolpanel. Det kan løse eventuelle problemer med programkompatibilitet ved at undersøge, hvilket styresystem din applikation kører bedst under, og derefter simulere dette miljø.

- Du kan bruge Windows 7's indbyggede virtualisering af Windows XP ved navn XP Mode.

- Eller du kan benytte et tredjepartsprogram til virtualisering såsom VMwares gratis VMware Player eller betalingsprogrammet VMware Workstation.

Flere løsningsmodeller

Virksomheder, der oplever kompatibilitetsproblemer med applikationer på Windows 7 har fra Microsofts side tre løsningsmuligheder:

- Den nævnte XP Mode.

- Microsofts enterprise-kunder kan benytte MED-V-virtualisering.

- Specialproducerede applikationer kan rettes til ved hjælp af Microsofts værktøjer til såkaldt "shimming."

Cherry efterspørger, at leverandørerne faktisk optimerer deres software i forhold til de nye funktioner i Windows 7. Det er dog ikke noget, han endnu har oplevet leverandørerne gøre.

"Udover at undgå at blive katastrofalt fældet var det så ikke en god idé, hvis ens applikationer faktisk udnyttede nogen af Windows 7's styrker?" spørger han retorisk.

Han henviser til ting som Jumplister, Ribbon-brugergrænsefladen eller de 64 bit-komponenter, der nu er almindeligt udbredt i nye computere.

Cherry nærer dog ikke noget stort håb for, at dette vil ske. Og her henviser han til Microsofts kommende Office 2010, som vil kunne køre på både 32 og 64 bit, og som bliver bagud-kompatibel med XP, hvilket gør det umuligt at optimere den til Windows 7, mener han.

"Og hvis Microsoft ikke engang selv er villig til at gøre det, hvem vil så?" spørger han.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere