Sådan foregår den danske silicium-produktion:

Læs også: Dansk silicium i verdensklasse

På Topsils fabrik i Frederikssund bliver der produceret silicium efter float zone metoden. Det betyder, at råmaterialet, der leveres i lange stænger, bliver smeltet om i et lukket kammer ved hjælp af en elektromagnetisk spole. Således bliver alle atomer helt ensartede.

Sagt på kemisprog, så bliver råmaterialet omdannet fra at være polysilicium til at være monosilicium.

De rå siliciumstænger bliver først slebet helt glatte for at fjerne alle ujævnheder, og bliver siden vasket i forskellige syrebade, for at fjerne støv og urenheder.

Den mindste urenhed kan betyde, at den færdige siliciumstang bliver misdannet.

Her ses en af de rå stænger af polysilicium, før den er blevet slebet. Foto: Kenneth Hansen

Produktion af silicium kræver et helt rent produktionsmiljø. Hårnet og kitler er et krav. Foto: Kenneth Hansen

Den rene polysilicium bliver placeret i et kammer, hvor en elektromagnetisk spole smelter siliciumstangen, der drypper ned på en podekrystal og danner en ny stang, hvor alle atomer er helt ens - såkaldt monosilicium.

Omsmeltningen af polysiliciumen bliver fulgt nøje af en medarbejder. Det er vigtigt, at den færdige siliciumstang bliver helt jævn, derfor kræver det stor koncentration at følge med i processen. Foto: Kenneth Hansen

Sådan ser siliciumstangen ud, efter den er blevet omsmeltet. Dette skulle efter sigende være et særligt fint eksemplar. Foto: Kenneth Hansen.

Monosilicium-stangen skæres ud i mindre stykker, der sendes ud af landet for at blive bestrålet i en atomreaktor. I atomreaktoren bliver stykkerne bombarderet med neutroner, der omdanner en del af siliciumatomerne til fosforatomer. Det er den sammensætning af silicium og fosfor, der giver materialet dets gode strømledende egenskaber.

Det ligner næsten noget fra våbenindustrien, men den torpedolignende stang består af omsmeltet silicium. Her bliver den skåret i mindre stykker, inden den bliver sendt ud af landet for at blive bestrålet i en atomreaktor. Foto: Kenneth Hansen

Efter siliciumstængerne er blevet bestrålet, bliver de sendt til en skive-fabrik i østen. Her skæres stængerne ud til helt tynde skiver. Og så er de ellers klar til at blive solgt til halvlederindustrien.

Sådan ser slutproduktet ud. Foto: Kenneth Hansen

Læs også: Dansk silicium i verdensklasse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere