Artikel top billede

(Foto: John W. McDonough)

Symbian OS bliver open source og helt fri og åben

Symbian bliver helt og fuldstændigt 'open sourcet.' Se her, hvor du finder den helt åbne version.

Computerworld News Service: The Symbian Foundation tager sidste skridt mod at gøre Symbian-platformen til smartphone fuldt ud open source.

Platformen Symbian 3 vil sammen med applikationer, middleware og selve kernen blive udbudt under vilkårene for Eclipse Public License og andre open source-licenser.

"Du kan downloade det, og du kan modificere det," siger Larry Berkin, der er head of global alliances for Symbian Foundation.

Kernen har også tidligere været gjort tilgængelig under open source-vilkår.

108 'pakker' gøres open source

"Vi open sourcer 108 pakker, som vil blive gjort tilgængelige på kildekode-niveau," lyder det fra Larry Berkin.

Telefon-producenterne kan på den måde modificere koden og variere telefonerne.

Det var oprindeligt meningen, at platformen skulle blive open source til juni men medlemmerne af organisationen har valgt at fremskynde processen.

Koden, mere end 40 millioner linjer, er netop blevet gjort tilgængelig på denne hjemmeside.

Alt smelter sammen

"Forhåbentligt vil slutbrugerne komme til at opleve mange forskellige enheder, eller flere enheder sammensmeltet i en, baseret på Symbian. Alt fra smartphones [til sammensmeltede enheder], som for eksempel kameraer eller telefoner, der også fungerer som spillemaskiner," sagde han.

Overgangen til open source kan risikere at komme til at medføre inkompatible og unikke versioner af platformen, siger Larry Berkin.

Producenterne vil skulle kunne holdes ansvarlige for deres arbejde med Symbian. Markedet kan være selv-regulerende i situationer som denne.

Fem store mobil-producenter er på Symbian

Ifølge Larry Berkin findes der 330 millioner Symbian-baserede enheder i verden i dag.

I øjeblikket er fem producenter i gang med at bygge Symbian-enheder: Nokia, Samsung, Sony Ericsson, Fujitsu og Sharp.

Symbian-teknologien er blevet drevet af Symbian Limited, der først og fremmest var ejet af Nokia, som afviklede det som open source-projekt.

Symbian som open source vil give platformen et ordentligt skub fremad på markedet, mener analytiker William Stofega, der er program manager for mobile device technology and trends ved IDC.

"Jeg tror, det vil være godt for Nokia og også godt for Symbian. Det vil skabe en levedygtighed på markedet og gøre den bedre i stand til at konkurrere med sådan nogle som Apple og Android," siger han.

Derudover bliver udviklingsværktøjerne til at bygge Symbian-applikationer og mobile enheder også lagt ud til download. Heriblandt for eksempel Symbian Developer Kit og Product Development Kit.

I november 2009 begyndte Nokia at anvende det Linux-baserede Maemo OS i selskabets high-end N900 "mobile computer," der både er en telefon og tilbyder funktioner som for eksempel e-mail, webbrowser og video. Men virksomheden bakker fortsat op om Symbian, siger repræsentanter for Nokia.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere