Artikel top billede

Illustration: Lene Sekjær (Foto: Lene Sekjær)

Cisco dropper produktion af WiMAX-radioer

Cisco Systems stopper udviklingen og produktionen af WiMAX-basestationer for at koncentrere sig om de bagvedliggende IP-netværk.

Computerworld News Service: Cisco Systems stopper udviklingen og produktionen af WiMAX-basestationer for at koncentrere sig om de bagvedliggende IP-netværk.

Cisco opkøbte i 2007 Navini Networks, som producerede WiMAX RAN-udstyr. Den dominerende IP-netværksvirksomhed sagde på daværende tidspunkt, at den så en stærk mulighed i at levere bredbånds-internetadgang til udviklingslandene via WiMAX.

Men på trods af at WiMAX var først på markedet, er teknologien blevet overhalet af Long-Term Evolution som 4G-mobilteknologi. LTE er støttet af brancheorganisationen bag GSM og er på tegnebrættet hos de fleste større teleselskaber, der har valgt et 4G-system. I USA planlægger Verizon Wireless at lancere LTE kommercielt i år, og AT&T vil følge trit næste år.

Cisco kan betjene begge markeder med produkter fra dets opkøb sidste år af Starent Networks, der producerede gateways mellem radionetværk og teleselskabers kerne-IP-infrastruktur. Både WiMAX og LTE er baseret på IP-pakke-netværk. For at kunne koncentrere sig om dette forretningsområde vil Cisco droppe produktionen af de radioer, der leverer WiMAX-signalet til abonnenternes apparater.

"Ciscos mobilstrategi har altid været at levere en radio-uafhængig tilgang, der fokuserer på pakke-kernen og IP-netværket, hvor virksomheden kan tilføje differentieret værdi. Efter en gennemgang for nylig af vores WiMAX-forretning offentliggjorde vi beslutningen om at ophøre med at designe og bygge nye WiMAX-basestationer og -modemmer, og vi offentliggjorde også en supportplan for overflytning af vores eksisterende kunder," siger talsmand for Cisco Jim Brady fredag.

Navini-produkterne har ikke spillet nogen stor rolle i højtprofilerede WiMAX-netværk. Cisco er leverandør til verdens største WiMAX-netværksprojekt, Clearwires nationale udbygning i USA, men kun af IP-udstyr og altså ikke radioer.

Analytikere kalder opkøbet af Starent et skridt væk fra WiMAX hen imod det større LTE-marked. Til forskel for WiMAX, som har sine rødder i trådløs LAN og er kraftigt støttet af Intel, så er LTE domineret af mobilgiganter såsom Ericsson og Alcatel-Lucent. Cisco forsikrer dog, at virksomheden ingen intentioner har om at konkurrere med denne type leverandører.

Der var ingen overraskelse at spore blandt analytikerne over Ciscos offentliggørelse.

"At Cisco trækker sig på nuværende tidspunkt ser ud som god forretning," siger analytiker Laurence Swasey fra Visant Strategies. Han tror, at LTE kommer til at dominere 4G-verdenen og måske endda i sidste ende bliver adopteret af nuværende WiMAX-teleselskaber.

Cisco gjorde WiMAX-industrien en stor tjeneste ved at købe Navini, siger Swasey. "Det var en blåstempling, på et tidspunkt hvor markedet var meget fragmenteret i forhold til, hvad 3.5G og 4G ville blive for offentligheden," forklarer han. I dag leverer adskillige store leverandører heriblandt Huawei, Samsung og Motorola RAN-udstyr til kommercielle netværk. Ciscos beslutning om at trække sig fra dette forretningsområde vil have langt mindre indflydelse, end virksomhedens beslutning om at gå ind i dette område, vurderer Swasey.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere