Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Kommune-chef til AC/DC-koncert brød reglerne

Hedensteds kommunaldirektør handlede i strid med reglerne ved at tage imod billetter til en AC/DC-koncert. Men det var ikke bestikkelse, vurderer kommunernes egen forening, KL.

Kommunaldirektører må ikke tage til AC/DC-koncerter med betalt overnatning af leverandører til kommunen.

Den konklusion er kommunernes forening, KL, kommet frem til efter en juridisk vurdering af sagen om Hedensteds kommunaldirektør, der var til et sådant arrangement på KMD's regning.

Turen mødte hård kritik fra tre eksperter i forvaltningsret.

Kommunernes egen forening afviser dog, at der skulle være tale om direkte bestikkelse.

"Det er imidlertid samtidig konsulenternes opfattelse, at Jesper Thyrring Møller (kommunaldirektøren, red.) handlede i strid med god adfærd ved at tage imod den omtalte gave, idet han dermed bragte sig i en situation, hvor der kunne sættes spørgsmålstegn ved hans upartiskhed i forbindelse med kontraktforhandlinger med KMD. Jesper Thyrring Møller skulle derfor have sagt nej tak til den tilbudte gave," slår KL fast.

Hedensted Kommune har ligesom en række andre kommuner tegnet kontrakt med KMD uden om udbud. Forhold som Konkurrencestyrelsen i øjeblikket gennemgår.

KL: Ingen konsekvenser
Ifølge KL skal overtrædelser af reglerne for modtagelse af gaver, som i dette eksempel, ingen konsekvenser have.

"Undladelsen heraf er efter konsulenternes opfattelse imidlertid ikke en tjenesteforseelse, der kan berettige til en tjenstlig sanktion, men alene til en præcisering af, at det fremover vil være uacceptabelt at modtage gaver af denne karakter," skriver KL i sin redegørelse om sagen.

Du kan læse et langt udskrift af et interview med Jesper Thyrring her på Computerworld og også eksperternes vurdering.

Ekspert: Fin redegørelse - forkert konklusion

Lektor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet, der var blandt kritikerne af koncert-turen, roser KL's redegørelse af forløbet.

"Men konklusionen er forkert," siger han omkring den del, der omhandler bestikkelse.

Han forklarer, at KL netop selv går ind og siger, at bestikkelse finder sted, uanset om det påvirker et valg af leverandør til kommunen eller ej.

Men alligevel konkluderer KL til sidst, at der af en eller anden grund ikke er tale om bestikkelse her, forklarer lektoren.

Sten Bønsing undrer sig desuden over, at KL hiver ældgamle sager frem fra Ålborg om bestikkelse og ikke nogle nyere, hvor der er tale om mindre beløb.

Samtidig bider lektoren mærke i, at han på ingen måde ser rapporten som en frifindelse af kommunaldirektøren, som et medie hurtigt har været ude med en melding om.

"Det fremgår klart, at reglerne for modtagelse af gaver er brudt. Og det er jeg helt enig i," slutter Sten Bønsing.

KL-formand til golf

Sagen om AC/DC-koncert var den første i en stribe afsløringer af gaver fra KMD til offentlige ansatte.

Siden kom det frem, at også fodboldbilletter, håndboldbilletter og golf på KMD's regning havde foregået i årevis.

Desuden havde kommunaldirektøren i Hillerød Kommune taget konen med ud og spise og til Madonna-koncert betalt af KMD.

Og selv KL's afgående formand Erik Fabrin (V) måtte over for BT indrømme, at han havde været til golf betalt af KMD.

KMD har nu valgt at stoppe gaveregnen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere