Artikel top billede

Kongens foged kan hjælpe hosting-kunder i havsnød

Når kunderne hos hosting-selskabet Aspect Networks ikke kan få fat i hverken deres data eller selskabet, så står kunden lige pludselig med en række juridiske våben i hænderne, pointerer en it-advokat.

Kunderne hos hosting-selskabet Aspect Networks har været igennem en del i den senere tid.

For efter selskabet slugte SOHO-delen af Mondo-forretningen inden Mondo-konkursen i 2009 og siden også overtog DHT, er servicen svunget fra normal til ikke-eksisterende hos Aspect.

Endnu værre end de flimrende forbindelser er, at Aspect-kunderne i nedeperioderne slet ikke kan komme i kontakt med hverken deres forretningskritiske data eller medarbejderne hos Aspect, som i flere perioder lader auto-mail og telefonsvarer tage sig af kundekontakten.

Men it-advokat Martin von Haller Grønbæk forklarer over for Computerworld, at kunderne kan gå rettens vej for at få fat i deres kritiske data, hvis de eksempelvis ønsker at skifte til en anden udbyder.

"Hvis man som hosting-kunde ikke kan få hevet sine data ud eller få en hosting-udbyder i tale, så vil jeg slet ikke udelukke, at man kan gå løs på dem med andre tiltag og i sidste ende få fogedens hjælp til at få adgang til de servere, hvor kundernes data ligger," forklarer it-advokat Martin von Haller Grønbæk.

Teoretisk mulighed for kompensation

Martin von Haller Grønbæk forklarer, at andre tiltag kan være at kræve kompensation for tabt arbejde, der normalt ikke bliver dækket af SLA'en (service level agreement) hos hverken store udbydere eller lavprisselskaber.

I en sag, hvor kunderne slet ikke kan komme i kontakt med udbyderen, vil der dog typisk være tale om et kontraktbrud fra hosting-selskabets side, og derfor kan de kontraktlige forhold være mindre værd end det papir, de er skrevet på.

"Men hvem siger, at Aspect har råd til at betale kompensationen, så det er nok en meget teoretisk mulighed," erkender han.

Politiet kan skaffe tabt data

Derimod er hjælp fra Kongens foged - eller retteligt Fogedretten - en meget konkret løsningsmodel for de kunder, som ønsker at få fat i deres data hos Aspect, der bor på Smedeholm 12-14 i Herlev.

"Det er slet ikke udelukket, at kunderne kan få hjælp fra Fogedretten i denne sag," siger Martin von Haller Grønbæk.

Han forklarer, at en henvendelse til Fogedretten typisk vil gå igennem en advokat, hvorefter Fogedretten og eventuelt ordensmagten i form af politiet vil forsøge at skaffe sig adgang til selskabets lokaler - og ikke mindst de servere, hvor kundens data ligger gemt.

"Men igen - ingen siger jo, at kundens data ligger på selskabets adresse," siger Martin von Haller Grønbæk, som indtil 2008 sad i bestyrelsen hos det konkursramte hostingselskab Mondo, der blev overtaget af Aspect i 2009.

Martin von Haller Grønbæk understreger, at han intet har med hverken Mondo-konkursen eller Aspect-overtagelsen at gøre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere