Artikel top billede

Foto: Carsten Andersen

Telenor: Den danske telepolitik har slået fejl

I dag er TDC det eneste selskab med et landsdækkende net, og sådan vil det også være fremover, lyder det fra Telenor, som kræver indgreb.

Den danske telepolitik på det faste net har slået fejl, og TDC står som den store sejrherre.

Det er dommen, som Telenor afsiger i sit høringssvar til rapporten fra Højhastighedskomiteen. Ifølge teleselskabet var TDC's køb af DONG's fibernet den sidste dråbe, som fik bægeret til at flyde over.

"Vi er således tæt på at være vendt tilbage til udgangspunktet fra dengang, man begyndte liberaliseringen af telemarkedet," skriver Telenor i sit høringssvar.

TDC har hele tiden ejet den faste infrastruktur, men med liberaliseringen af telemarkedet blev det muligt for fremmede udbydere at leje sig ind på kobbernettet - det gamle telefonnet. Langsomt gjorde reguleringen det dyrere at leje sig ind med det for øje, at det gav TDC's konkurrenter incitament til at udrulle deres egen infrastruktur.

"Vi kan se, at man har haft en regulering, hvis målsætning var, at der blev etableret flere forskellige faste infrastrukturer i Danmark, og der må vi med ikke mindst det seneste års udvikling konstatere, at det ikke kommer til at ske i den forudsigelige fremtid," fortæller Telenors kommunikationschef, Christian Wulff Søndergaard, til Computerworld.

Han henviser her til, at TDC i november købte DONG's fibernet i hovedstadsregionen. Dermed sidder TDC på kobbernettet, kabelnettet samt fibernettet i området.

"Netop det opkøb kommer til at betyde, at der ikke kommer til at være en landsdækkende konkurrerende fiberinfrastruktur som alternativ til TDC. Dermed er det det sidste søm i kisten i forhold til forhåbningerne om, at der bliver etableret en alternativ og konkurrerende infrastruktur i Danmark," siger Christian Wulff Søndergaard.

TDC købte nettet for 325 millioner kroner, mens selskabet muligvis betaler 100 millioner kroner senere, hvis aftalen bliver givtig. Det var dog længe offentlig kendt, at DONG ønskede at sælge nettet, inden TDC endte som køber.

Hvorfor købte I det ikke selv?

"Der har kørt en proces i forhold til det, og jeg kan ikke kommentere de forhandlinger," siger Christian Wulff Søndergaard.

Lige her var der vel netop et stykke infrastruktur, hvor I kunne byde ind. Så hvorfor gik I ikke ind og nuppede det - eventuelt for at TDC ikke skulle have det?

"Man er nødt til at vurdere, om der er en business case for os som selskab, når man træffer den slags beslutninger, og i den proces mente vi ikke, at det kunne hænge sammen på den måde, som det endte med," siger Christian Wulff Søndergaard uden at ville kommentere det yderligere.

Telenor kommet i klemme

Kort tid efter, at TDC købte DONG's fibernet, gik 15 danske elselskaber sammen i en fiberalliance. De meldte ud, at de ønskede at være tjenesteudbyder i deres eget fibernet, mens fremmede udbydere stod til at blive smidt ud. Dermed også Telenor.

"Det er selvfølgelig ærgerligt, at elselskaberne vælger at lukke deres netværk, for det fratager os en mulighed for at levere ydelser på den infrastruktur," siger Christian Wulff Søndergaard.

Umiddelbart har han dog svært ved at se, hvilke konsekvenser elselskabernes beslutning får for Telenor.

"På den korte bane ændrer det ikke så meget i forhold til de muligheder, der er. Det er vigtigt at holde sig for øje, at TDC's netværk kommer til at eksistere som det eneste landsdækkende netværk," fortæller han.

Telenors kommunikationschef tilføjer, at han har sine tvivl om, hvorvidt elselskabernes fibernet nogensinde bliver landsdækkende.

Ønsker stram regulering

I og med TDC's faste net ifølge Telenor er det eneste, der fremover bliver landsdækkende, så er det nødvendigt med mere regulering, påpeger Christian Wulff Søndergaard.

Derfor støtter Telenor op om reguleringen af TDC's YouSee-kabelnet.

IT- og Telestyrelsen afgjorde i december, at fremmede internetleverandører skal have adgang til at levere bredbånd i TDC's kabelnet.

Argumentet fra styrelsen er, at TDC kan undlade at opgradere sit kobbernet de steder, hvor selskabet også leverer kabelnet, så TDC's lukkede kabelnet bliver mere attraktivt for forbrugeren end det regulerede kobbernet.

Telenor skriver i sit høringssvar, at IT- og Telestyrelsen har givet udtryk for "velbegrundet mistanke" til, at TDC kan agere sådan. Og det samme gør sig gældende på fibernettet, fremhæver Telenor videre i høringssvaret.

"Hvis der er forskel på, om TDC's kobberinfrastruktur er reguleret, og fiber- og kabel-infrastrukturen ikke er reguleret, så vil vi se mulighed for, at de foretager nogle prioriteringer, som selvfølgelig giver dem flere fordele end deres konkurrenter. Sådan er det helt naturligt, at TDC agerer," siger Christian Wulff Søndergaard.

Telebranchen er ofte ude at sige, at branchen er overreguleret, men samtidig siger I, at der er behov for stram regulering. Er der ikke et paradoks i det?

"Det er meget vigtigt at have for øje, at der er forskel på markederne inden for teleområdet. I mobilmarkedet, hvor der er fire landsdækkende operatørnetværk, er der en velfungerende konkurrence, så der er der ikke behov for regulering i det omfang, som det er tilfældet på fastnet-infrastrukturen, hvor der reelt set kun ét landsdækkende netværk, og det er TDC's. Det er der intet, som vil ændre på det hverken på den korte eller lange bane," svarer han.

Højhastighedskomiteen anbefaler i sin rapport, at det 10 år gamle teleforlig skal opdateres. Dette tilslutter Telenor sig i sit høringssvar.

Telenors seks sider lange høringssvar til Højhastighedskomiteens rapport ligger tilgængeligt på borger.dk.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.