Artikel top billede

Drop din mainframe og spar rigtigt mange penge

Det er først og fremmest ønsket om at spare penge, der driver virksom­hederne fra mainframe over på server-platformen, fortæller Microsofts storkundesalgschef.

Jon Bille er salgschef i Microsoft Danmarks storkundeafdeling. Han har på det seneste haft travlt med at hjælpe mainframe-kunder over på Windows server-platformen, siger han.

Projekterne har været både fuldfede migreringsprojekter, der ender med, at kunden slukker sin mainframe, og off load-projekter, hvor dele af funktionerne flyttes til servere.

"Tendensen har spiret i et stykke tid, men det seneste halvandet år har der været fut under kedlerne, med recessionen og presset økonomi som brændstof," siger Jon Bille.

Ønsket om at spare penge er den altoverskyggende driver for migreringsprojekterne, fortæller salgschefen, men peger samtidig på, at der også er andre fordele ved et skifte.

"Det handler også om agilitet og time to market. Om at få eksponeret sine data fra mainframen i for eksempel online-systemer, hvor du kan få svar med det samme og ikke skal vente til efter en batch-kørsel, der har kørt i løbet af natten. Det er større tilgængelighed," siger Jon Bille.

Desuden ønsker hans kunder at bevæge sig ud af den farezone, som de vigende menneskelige ressourcer på mainframe-området udgør, siger han.

"Der bliver færre og færre mennesker med ekspertise inden for mainframe. Dermed udsætter man sig som virksomhed for en risiko. Og i øvrigt også en omkostning. Serverplatformen giver større valgfrihed af partnere og applikationer," mener han.

31 bruger mainframe

Microsoft Danmark har gennemført syv større migreringsprojekter inden for de seneste år.

Markedet for migrering fra mainframen er nok lukrativt for en leverandør som Microsoft.

"Det er et område, vi går benhårdt efter. Der er mange penge at tjene for os her. Vi har investeret i at få produkter klar til det. Det har vi nu, og nu skal vi bare overbevise folk om, at vi er de rette at lægge opgaverne hos," siger Jon Bille.

Men det er også et ret overskueligt marked.

"Der er 31 virksomheder i Danmark i vores storkunde-segment, der anvender mainframes. Vi er i gang med at tale med dem alle sammen, men er ikke nået hele raden rundt endnu."

Det er heller ikke projekter, der sættes i søen og afvikles i et snuptag.

"Det er en stor beslutning, så processerne tager lidt tid. Man piller helt inde i maven på virksomhedernes mest kritiske systemer. Det respekterer vi, og prøver ikke at trykke det hurtigt igennem. Så der er ikke 50 projekter om året, og så mange mainframe-brugere er der jo i øvrigt slet ikke i Danmark," siger Jon Bille.

Bekosteligt at spare penge

Et migreringsprojekt starter med, at leverandøren, her Microsoft, i samarbejde med virksomheden udfærdiger en rapport.

Det tager typisk fire til fem uger at definere, hvad der skal gøres og opnås, hvor man skal starte, hvor hurtigt det skal ske og hvilke ressourcer der er til rådighed. Den rapport ligger til grund for, hvad der videre kommer til at ske.

Det koster virksomheden et sted mellem 200.000 og 250.000 kroner at få udarbejdet en sådan business case.

"Det koster penge at spare penge," siger Jon Bille og understreger, at prisen er et slag på tasken, omend et kvalificeret et af slagsen.

Et farvel til mainframen kan også være et delvist farvel, for det er ikke alle virksomheder, der slukker mainframen helt.

"Man kan beholde sin mainframe, men lægge nye ting på servere i stedet for," siger Jon Bille.

Det er Danske Bank et eksempel på. Bankens systemer er dybt forankret i mainframen, og der er ikke tegn på, at det vil ændre sig i nogen overskuelig fremtid.

Men Danske Banks business intelligence-løsning er off loadet fra mainframen og lever i dag på en Windows server-platform.

Gode og agile platforme

Mainframen er ikke den eneste platform, som Microsoft har kig på.

"Der er også Unix-platforme og principielt alle større systemer, vi kan offloade fra. Det handler om at skabe omkostningsrigtige, gode og agile platforme. Det er det, der er markedet, uanset om det så er fra mainframe-platformen eller noget andet. Nu er vi bare startet med mainframen," siger Jon Bille.

Microsoft-salgschefen tror, at mainframen på nogle områder aldrig vil forsvinde helt.

"Men jeg tror, at den i stor stil lige så stille vil blive lukket ned. Den teknologiske udvikling afgør, at der kommer flere fordele ved at forlade den," siger Jon Bille.

Han peger på cloud computing som en af de sandsynligvis mest dominerende muligheder fremover.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere