Artikel top billede

Danske elever stiller krav om god it. Nu sættes der så ord på kompetence-niveauet i skolen. Foto: Klaus Sletting

Løft for it-kompetencer i folkeskolen

For første gang i 17 år sættes der ord på de it-kompetencer, som eleverne forventes at have tilegnet sig, når de forlader folkeskolen. Godt arbejde, lyder vurderingen.

For at få et samlet overblik over de it- og mediekompetencer, som eleverne forventes at have tilegnet sig, når de forlader skolen, nedsatte Undervisningsministeriet en ekspertgruppe med blandt andre professor Birgitte Holm Sørensen til at formulere målsætningerne.

Resultatet af det arbejde er nu blevet samlet i faghæfte 48: It- og mediekompetencer i folkeskolen.

Og lærer-begejstringen for ekspertgruppens arbejde er ikke til at skjule.

"Det er det første officielle papir målrettet it i skolen i 17 år, og vi har ventet det med stor spænding," fortæller Malte von Sehested, der er formand for Danmarks it-vejlederforening.

"Vi er rigtig glade for, at faghæftet er kommet, og vi gør alt, hvad vi kan, for at sprede budskabet blandt lærerne. Det er en god vejledning, der forhåbentlig kan bruges til at få nogle skoler og lærere til at åbne øjnene for mulighederne i it," siger han.

Facebook i undervisningen

De tre centrale begreber i faghæftet er digital dannelse, den multimodale tekst og web 2.0.

"Det er vigtige emner, og målsætningerne er på et godt ambitionsniveau, der er opnåeligt for alle," vurderer Malte von Sehested.

"Samtidig er der ingen begrænsninger i den tankegang, der ligger til grund for intentionerne, hvilket udfordrer den enkelte skole og lærer til at bruge emnerne på en konstruktiv måde."

Han eksemplificerer med en aktuel sag, der har trukket mange overskrifter i medierne.

"Facebook nævnes som et konkret arbejdsområde, og sagen med Venstres pressemedarbejder, Ditte Okmans, kontroversielle statusopdateringer kunne bruges til et godt undervisningsforløb," siger han.

"Det er dejligt, at der nu er kommet et officielt papir, som fortæller, at vi skal undervise i sociale medier som Facebook."

"Der er selvfølgelig altid nogle områder, der kan strammes op, og hvor man kan skyde lidt mere efter stjernerne. Det er eksempelvis synd, at it ikke er tænkt helt ind i de faglige hæfter i eksempelvis dansk og matematik, men det er første trin på vejen, så vi er stadig rigtig glade," siger formanden for it-vejlederne i skolen.

Wikipedia, YouTube og Flickr er andre eksempler på websteder, som eleverne i stor udstrækning anvender både i fritid og skole.

"Det sætter det digitale dannelses-aspekt i fokus, da eleverne skal udvælge deres materiale i et bredt udbud af forskellige medier. Men de skal også forholde sig til kilden, som ikke nødvendigvis lader sig entydigt afsløre. Kritisk stillingstagen til anvendelighed af informationer bliver en kernekompetence, som den daglige undervisning skal udvikle," siger Malte von Sehested.

Faghæfte 48 kan hentes på undervisningsministeriets webside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere