Artikel top billede

Microsoft efter kritik af SQL Azure: Tænk alternativt

Microsoft giver svar på tiltale af hård kritik af SQL Azure. Se selskabets svar og opfordring her.

Databaseadministrator Martin Schmidt fra Miracle og Mark Sjøner Rasmussen fra iPaper har været ude med hård kritik af Microsofts cloud-baserede database; SQL Azure.

"SQL Azure er ikke produktionsmoden," lyder vurderingen fra de to, som du kan læse her.

Dels i Computerworld og dels på Miracle OpenWorld-konferencen med præsentationen "SQL Azure for DBA´s".

Computerworld har bedt Microsoft Danmarks Azure-evangelist, Rene Løhde, om at svare på kritikken af SQL Azure.

Rene Løhde har svaret skriftligt i en email til Computerworld.

Kritik vedrørende hardware som blackbox

"Jeg kan godt forstå, at Martin og Mark er lidt forundrede. Gode DBA discipliner omkring en installation med skabelsen og vedligeholdelse af en højt performende motor med operativsystem, DBMS (DataBase Management System, red.) og database er under press.

I et miljø som SQL Azure kan man ikke komme til hardware, operativsystem og DBMS.
Man har kun databaserne - ikke andet.

Hardware i et PaaS cloud computing miljø som SQL Azure kan man per definition ikke komme til.

I driften i et cloud computing miljø et der populært sagt kun en vigtig konkurrence parameter: Evnen til at lave en bundsolid softwareabstraktion oven på "commodity hardware".

Det gør man, fordi man skal købe hardwareressourcer billigst muligt af hensyn til konkurrencen. Derfor kan og vil hardwarespecifikationer ændre sig ofte, mens software serviceydelsen fremstår nogenlunde statisk og stadig er underlagt de samme SLA'er (Service Level Agreements, red.) og SLE'er (Service Level Expectations, red.)."

Kritik vedrørende manglende backup

"Lad mig slå helt fast, at der er replikering og transaktionel fail-over på SQL Azure. Når det er sagt, er det korrekt at der ikke er instumentering til at lave bruger-initieret back-up lokalt på SQL Azure.

Vi ved, at det er noget der er efterspurgt og derfor annoncerede Microsoft under PDC09, at databasekloning på tværs af datacentre og point-in-time back-up er noget vi arbejder på.

Microsoft vil lave en annoncering om dette inden for de næste par måneder på SQL Azure bloggen. Indtil den funktionalitet kommer, må man nøjes med at lave scripted back-up med traditionelle SQL supporterede værktøjer."

Læs også: Erfaren databasemand: SQL Azure er umoden.

Kritik vedrørende tuning

"Vi ved, at DMV (Dynamic Management Views, red.) er noget der er efterspurgt og det er bestemt noget vi kigger på. Under PDC09 lavede vi en "most wanted feature liste" undersøgelse. På den var DMV højest placerede ønske.

Når man kigger på tuning og performance på databasen generelt, er det meget forståeligt at Martin og Mark savner en række værktøjer som de eksempelvis vil have i Microsoft SQL Server eller Oracles databaser.

Jeg vil gerne udfordre dem begge til at tænke lidt ud af boksen.

Grunden til at megen tuning finder sted i traditionelle databasemiljøer kan være af årsager som ikke kendes i PaaS cloud miljøer.

F.eks kender mange til at lokale databaser vokser sig store i datamængder og kan knopskyde på skemaniveau. Grunden til dette kan ofte findes i:

* Licenseringsforhold (der proppes meget i databaserne,
fordi det er dyrt at licensere flere databasesystemer),

* Tradition (man har traditionelt haft et skema til en
database og "...det er nu engang sådan vi altid har lavet
en database") eller

* Alt skal i databasen (alle typer data finder vej til
databasen - medier filer, Xml struktur ..o.a)

Med et system som SQL Azure får man en anden afregningsmodel som beyder, at det måske bliver muligt at lave et andet datagrundlag end det man kender traditionelt.

F.eks har vi en kunde som sælger biletter til kultur- og sportsbegivenheder. De har 2 databaser som holder styr på deres systemer og så provisioneres en database for hver begivenhed. Hver database nedlægges og arkiveres efter hver begivenhed. Det vil sige at fragmentering overtid og data bloat ikke det store problem for denne kunde.

Med andre ord så giver nye teknologiske tiltag en mulighed for at udforske en løsningsarkitektur som måske ikke har været mulig før."

Databaser kan være blackboxe

"Afslutningsvis vil jeg tilføje, at for mange (og det tal er formentlig stigende) er en database et spørgsmål om provisionering. Databasen er ofte implicit givet af et andet system som et CMS, CRM, HR eller et andet system
Måske endnu mere typisk er en database blot et black-box persisteringslag for en model (domænemodel, entitetsmodel, eller lignende). Mange udvikleres adgang til en database i dag sker eksempelvis gennem en ORM (Objekt-Relational Mapping, red.).

Til det er SQL Azure en meget fin og agil løsning."

Læs også: Erfaren databasemand: SQL Azure er umoden.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital