Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

3-boss: Vi har æren for 3G-mobilteknologi i Danmark

En stor del af æren for, at 3G-mobilteknologien overhovedet er blevet til noget i Danmark, skal tilskrives 3, mener selskabets kontante topchef.

De danske televirksomheder udgør nogle af de største i it-familien. Og iblandt dem hersker der jævnligt drillerier og det, som folkeskolelærere sikkert vil kalde decideret mobning.

Hos 3 fremhæver administrerende direktør Morten Christiansen, at Danmark kan takke selskabet for 3G-teknologien i landet.

"Jeg er ikke bleg for at tage en stor del af æren for, at 3G-mobilteknologien overhovedet er blevet til noget i Danmark," siger han.

Han mener, at 3 egenhændigt har trukket udviklingen i gang, "mens de andre teleselskaber har lurepasset".

"Vi har været pionerer inden for for eksempelvis netadgang på mobilen, mobil-tv og mobilt bredbånd. Imod alle odds og hovedrystende konkurrenter og analytikere har vi gjort det mobile bredbånd til hvermandseje - og en seriøs konkurrent til de altdominerende ADSL-forbindelser," siger han.

Det ærgrer blot topchefen for selskabet med en omsætning på over en milliard kroner og omkring 750 ansatte, at der gik lidt for lang tid.

"Det tog alt for lang tid, før de gode terminaler (mobiler, red.) til 3G-nettet kom på markedet. Nogle af de første var ikke så gode, som de burde have været - og skuffede mange af vores første kunder," siger han.

Han konkluderer, at 3 skulle have stillet større krav til terminalproducenterne og været mere kritiske over for de første generationer af 3G-terminaler.

"Den dag i dag møder vi stadig kunder, som prøvede de første 3G-terminaler og blev skuffede - det kæmper vi fortsat med," siger han.

Ingen fine fornemmelse

Morten Christiansen har været topchef for 3 i fem år. Og han fremhæver selv selskabets flade struktur som en af styrkerne.

"Folk siger deres mening, og jeg svarer igen. Her er ingen fine fornemmelser, men selvfølgelig skal der være et glimt i øjet. Jeg forventede store udfordringer, da jeg tiltrådte, og det fik jeg. Men sådan har jeg det også bedst," siger han.

Og han er bestemt heller ikke "mæt" endnu.

"Hvis man er tilfreds, så er det vist på tide at komme videre, for så har man tabt sin 'kant'," siger han.

Han fremhæver, at 3 i hans fem år som CEO har mere end femdoblet antallet af kunder og vendt driftsunderskud til overskud.

"Så jeg har bestemt grund til at være tilfreds, men 3 skal have endnu flere tilfredse kunder, og så skal vi fastholde vores teknologiske forspring i forhold til konkurrenterne, samtidig med at den gode økonomiske udvikling fortsættes," lyder det.

Kritiske røster har dog været ude og kritisere 3s store gæld.

Hvordan skal man se på 3's gæld?

"3 har på rekordtid bygget et landsdækkende 3G-netværk med en kundebase på mere end en halv million kunder. Det har krævet en stor investering fra vores ejere, som kender telemarkedet indgående og derfor tænker langsigtet, samtidig med, at de naturligvis forventer at få forrentet deres investering."

"Det er ikke anderledes end alle andre teleselskaber, der skal bygge en infrastruktur op fra bunden. I årsregnskabet for 2009 leverer 3 Danmark et positivt EBIT-resultat, og det forventer vi også at gøre i 2010," siger Morten Christiansen.

"Medier og teleanalytikere har siden starten for seks år siden spekuleret i et salg. Men som Huchison Whampoas topchef Canning Fok sagde, da han var i Danmark for nylig: Der er ingen planer om at sælge 3, men man kan naturligvis aldrig sige aldrig," lyder det.

Kontant leder

Morten Christiansen sætter følgende ord på sig selv som leder:

"Min ledelsesstil er fair og ærlig, men også direkte og til tider sikkert utålmodig og kontant," siger den administrerende direktør.

Og så lægger han vægt på at kende sin organisation til bunds.

"Medarbejderne skal vide, hvem jeg er, og at jeg interesserer mig for dem og det, de laver, fordi det i høj grad er nerven i en virksomhed som vores. Når pulsen slår rigtigt, kan vi alt. Når den slår langsomt, skal tingene rettes," siger han.

Lys fremtid i misrøgtet branche

Og topchefen er optimistisk på branchens vegne.

"Jeg tror kun, vi har set begyndelsen på 'mobiliseringen' af danskernes it- og teleforbrug. De mobile løsninger - hvad enten der er tale om smartphones, der kan mere og mere eller mobilt bredbånd til den bærbare pc - vil vinde frem," siger han.

Han konkluderer, at ligesom mobiltelefonen har sejret over fastnettelefonen, så vil det mobile bredbånd sejre over de besværlige og brugerfjendske faste forbindelser.

"Der er et stort potentiale, og 3 vil være med helt i front," lover han.

Og i ægte telebranchestil med drillerier og mobning undlader han da heller ikke at stikke til konkurrenterne.

"De øvrige selskaber snakker stadig om at hastigheden på det mobile bredbånd kommer op på 21 megabit per sekund (som teoretisk hastighed, red.). Vi afsluttede opgraderingen til 21 megabit i det meste af vores netværk for et halvt år siden. LTE-teknologien vil utvivlsomt holde sit indtog, og den gammeldags ADSL-teknologi vil få det endnu sværere," lyder det.

Han slutter af med en svada til politikerne:

"De danske politikere har misrøgtet det danske telemarked gennem mere end 10 år. En totalt mislykket regulering og en fokus på kortsigtede gevinster ved at opkræve formuer for licenser til frekvensspektrum har kostet det danske samfund dyrt," siger han.

"Vi er som nation sakket agterud i den teknologiske udvikling, fordi politikerne har tænkt kortsigtet. De skal slippe markedet fri, så vi kan levere de bedste og mest effektive teleløsninger til danskerne," lyder opfordringen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere