Artikel top billede

Telemedicin kan vække Udkantsdanmark til live

Få taget dit blodtryk på hundrevis af kilometers afstand. Telemedicin vil kunne afhjælpe flere problemer i Udkantsdanmark.

Det føltes som hårdtslående lussinger for flere borgere i Vestjylland og andre udkantsområder, da beslutninger om lukninger af lokale sygehuse regnede ned over dem.

Utrygheden og usikkerheden florerer fortsat, når borgerne nu pludselig har en times kørsel til nærmeste sygehus.

Det danske velfærdssikkerhedsnet strækker sig ikke længere langt nok til at dække hele landet, lyder opfattelsen.

Og hullerne i sikkerhedsnettet opfattes blot som endnu større, når manglen på praktiserende læger først og fremmest rammer udkantsområderne af landet.

Men en del af løsningen er telemedicin. I hvert fald når det gælder manglen på læger.

Et tyndt befolket område af Skotland

I et fjerntliggende og tyndtbefolket område i det nordøstlige Skotland stod indbyggerne for nogle år siden i samme situation.

Det kunne tage timevis at komme til nærmeste hospital og læge.

Men via en digital løsning har læger kunnet
tilse borgerne via internettet. Og teknologien tillader i dag, at man fra distancen kan bruge stetoskoper, termometre og blodtrykmåler.

Leverandøren, Cicso, er også i dialog med flere danske regioner om at få en lignende løsning på plads.

Allerede i løbet af 2010 vil man se, at danske speciallæger på nogle område kunne tilse patienter på andre hospitaler, fortæller Ciscos regional manager med ansvar for den offentlige sektor, Troels Lidenskov.

"Og i fremtiden vil disse løsninger helt klar vinde indpas. Det er bare et spørgsmål om hvornår," siger han.

Han mener, at løsningen vil kunne dæmme op for problemet med lægemangel i Udkantsdanmark.

"Med disse løsninger kan man lave konsultationer over lange distancer," siger Troels Lidenskov.

Specialister fra Frankrig

Et andet område, hvor Ciscos teknologi er i anvendelse, er i Frankrig.

Nogenlunde samme teknologi gør, at særligt ældre patienter kan konsulteres af specialister på et særligt fagområde uden at skulle ud i eksempelvis den til tider vilde trafik i Paris' gader.

Men ryger trygheden for borgerne ikke ved denne type it-løsninger?

"Der er flere lag i det her. Først skal der være politisk vilje til det, så skal business casen være i orden. Og så skal det implementeres.

Først til sidst - efter nogen tids tilvænning - vil man se, hvordan borgerne tager imod det. Men det virker andre steder, så det, tror jeg, bliver ikke et problem," siger Troels Lidenskov fra Cisco.

Hvad med nedbrud? Hvis it-problemerne med den digitale tinglysning skulle overføres til hardcore telemedicin, ville blodet jo sprøjte til alle sider?

"Vi har ingen planer om at lave operationer via disse løsninger, så det vil aldrig blive et problem.

Der er tale om konsultationer, som, hvis de skulle blive afbrudt, ikke vil være så slemt," siger Troels Lidenskov.

Læs mere om, hvordan it kan redde Udkantsdanmark her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere