Artikel top billede

Foto: Mikael Reick (Foto: Foto: Mikael Rieck)

Ministeren lægger Højhastighedskomiteen i graven

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen afviser definitivt Højhastighedskomiteens anbefalinger om lynhurtigt internet allerede i 2013.

Regeringen har ikke tænkt sig at følge den højt profilerede Højhastighedskomités bredbånds-målsætninger, der anbefaler, at 80 procent danskerne allerede i 2013 skal have adgang til 50 megabit-bredbånd.

I stedet fremlagde regeringen i går sine egne anbefalinger om, at alle danskere skal have adgang til minimum 100 megabit i 2020.

Og det er de målsætninger, der gælder nu, fastslår videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) overfor Computerworld.

"Højhastighedskomiteens forslag er ikke regeringens politik, men anbefalinger fra en arbejdsgruppe. Regeringen har nu meldt ud, at vores målsætning er 100 megabit til alle i 2020. Det er vigtigt for mig, at vi har en målsætning om, at forbindelserne kommer ud til alle," siger hun med henvisning til, at Højhastighedskomiteens anbefaling kun ville sikre hurtigt bredbånd til 80 procent af befolkningen.

Men 2020 er langt ude i fremtiden. Er det ikke lidt for let at sætte målsætninger op for en fjern fremtid, hvor der er sandsynlighed for, at du ikke længere selv er minister?

"Jeg synes, at det er vigtigt at sætte mål med en tidshorisont, der gør, at det også attraktivt for erhvervet at indfri målsætningerne."

Hvilke overvejelser gør I jer om at indsætte delmål før 2020?

"Vi vil naturligvis følge området tæt. Men minimumsmålet på 100 megabit i 2020 står fast."

Hvad vil I gøre for at følge området tæt?

"Vi vil sikre, at vores ambitioner bliver indfriet ved hele tiden at måle på, hvor stor bredbåndsudbredelse er, og hvor høje hastighederne er."

Deri ligger der vel også, at der er nogle uudtalte delmål.

"Det er klart, at vi vil sikre, at der er en naturlig udvikling hen i mod målene i 2020."

Hvor stor udbredelse mener du så, at der bør være i 2015, hvis der skal være en naturlig udvikling?

"Det skal vi i gang med en nærmere overvejelse om. Det der ligger fast nu er, at vi skal have 100 megabit i 2020," siger Charlotte Sahl-Madsen.

Skyder Sanders komite ned

Højhastighedskomiteen, hvis bredbånds-forslag Charlotte Sahl-Madsen nu tilsidesætter, blev nedsat af den forhenværende videnskabsminister, Helge Sander, der ønskede bud på, hvordan vi kan få lynhurtigt bredbånd i Danmark.

Komiteen offentliggjorde den 15. januar sin rapport, der desuden indeholdt anbefalinger på områder som cloud computing, forskning og it-kompetencer.

Anbefalingerne på bredbånds-området splittede dog komiteen. Tre af komiteens 15 medlemmer mente, at ambitionen om lynhurtgt bredbånd til 80 procent af befolkningen var for uambitiøs og valgte derfor ikke at støtte op om anbefalingen.

Efterfølgende har it-ordførerne fra et bredt flertal af Folketingets partier også kritiseret anbefalingerne for kun at ville sikre 50 megabit bredbånd til 80 procent af befolkningen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere