Artikel top billede

"KMD er stor på visse dele af de kommunale ydelser, men der er også dele, hvor selskabet ikke er stort," siger Lars Monrad-Gylling. Foto: Torben Klint

KMD: Vores andel af offentligt it-marked skal vokse

Interview: KMD er det offentliges ubetinget største it-leverandør. Men markedsandelen skal endnu højere op, lyder det fra administrerende direktør, Lars Monrad-Gylling.

Lars Monrad-Gylling, administrerende direktør i KMD. Ifølge en ny IDC-rapport er KMD med en samlet andel på 17,5 procent den offentlige sektors ubetinget største it-leverandør. Er det realistisk at tro, at den markedsandel kan komme højere op?

"Det tror jeg bestemt er realistisk, for KMD's markedsandele i det offentlige er jo ikke jævnt fordelt.

Kommunerne udgør ikke på den måde et enkelt marked, men mange markeder, og her er der delmarkeder, hvor KMD er meget stor, men der er også delmarkeder, hvor KMD ikke er særlig stor og hvor der er vækstmuligheder.

KMD er stor på visse dele af de kommunale ydelser, men der er også dele, hvor selskabet ikke er stort.

Vi er heller ikke store i dele i staten og i regionerne, så der er bestemt områder, hvor vi kan vokse.

Men der er selvfølgelig også områder, hvor KMD har nået en størrelse, hvor vi nok ikke bliver ret meget større. Men lægger man hele regnebrættet sammen, så tror jeg godt, at vi kan komme højere op."

Nye markeder på vej

Hvordan skal det ske?

"Ved at satse på de markeder, hvor vi ikke er store nu.

Jeg tror også, at der vil folde sig nye markeder ud i kommunerne i de kommende år, og her vil vi også have en ambition om at vokse.

Rigtigt meget af it-udviklingen i det offentlige har i de seneste mange år fokuseret på administrativ it, og jeg tror, at et af de helt store områder i de næste fem-10 år bliver digitalisering af kommunernes serviceområder som skole, ældre-plejen og institutionerne.

Groft sagt kan man sige, at kommunerne i dag har en 80/20-fordeling, hvor 80 procent af it-indsatsen er blevet brugt på 20 procent af den kommunale ydelse, mens 80 procent af den kommunale verden - altså skolerne, institutionerne og ældreplejen - kun sidder på 20 procent af den kommunale it-indsats.

Her ligger der et kæmpemarked, hvis man for eksempel for alvor begynder at digitalisere folkeskolen.

Jeg tror i øvrigt ikke, at de store fremtidige vækstmuligheder ligger der, hvor vi i forvejen er store."

Så sikkert sidder KMD i sadlen

Hvor sikkert sidder KMD i sadlen som storleverandør til kommunerne?

"Vi har selvfølgelig den sikkerhed, der består i, at vi har kendt til de her områder i mere end 30 år og har kørende løsninger og store kompetencer og stor domæneviden. Det er selvfølgelig et godt udgangspunkt.

Omvendt skal man heller ikke blive hverken hovmodig eller overlegen, og man skal også anerkende, at markedet kan flytte sig, og at nye aktører kan komme med nye og spændende tilbud.

I KMD ved vi selvfølgelig godt, at vi har en stor position, men vi har den holdning, at det blot stiller ekstra store krav til os, fordi vi skal gøre os fortjent til at beholde den rolle.

Vi er jo blevet store, fordi vi har investeret og har folk og ressourcer og kompetence. Den position skal man gøre sig fortjent til at beholde i fortsættelsen, når der også er andre, der gerne vil til fadet."

Ser du nogen seriøse konkurrenter på markedet for kommunale it-ydelser, som kan udfordre KMD's position?

"Jeg ser masser af seriøse konkurrenter.

Det kommunale it-marked har i mange år været kendetegnet ved, at der ikke findes et enkeltstående kommunalt it-marked, men et marked for lønsystemer, et for økonomissystemer, et for skolesystemer, et for business intelligence og så videre, og det er ikke de samme leverandører, der er tilstede i alle disse markeder

Konkurrentbilledet er, at vi i KMD er store på en bred palette af kommunale delmarkeder, og at vi har forskellige nichekonkurrenter all over the place. Og det har vi haft i årtier.

I øjeblikket fylder Fujitsu på økonomiområdet, Silkeborg Data på lønområdet, Tabulex på skoleområdet, Medialogic på arbejdsmarkedet, ligesom der er en hel masse ESDH-leverandører.

Der er en buket af markeder, der hver især har en buket af leverandører, og det atypiske er, at KMD er tilstede i rigtigt mange buketter."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere