Artikel top billede

Cloud-storage er et bundløst hul, der hældes penge i

Storage er stadig det svage punkt. En række eksperter tager bladet fra munden, når de beskriver de fire vigtigste aspekter, du bør tage højde for, hvis du er ved at lægge budget for en migration til skyen.

Computerworld News Service: Cloud computing står over for alvorlige bekymringer angående kontrol og sikkerhed. Det har betydet en ændring i forestillingen om, at alle computerressourcer kan trækkes udefra, så den gældende vision nu nærmer sig billedet af et datacenter med gode forbindelser til både interne og eksterne ressourcer.

Salget af cloud-relateret teknologi vokser med 26 procent om året. Det er seks gange så høj en vækst som det samlede it-forbrug, hvoraf den cloud-relaterede teknologi kun udgør omkring fem procent, viser IDC's rapport Cloud Services Overview.

Det er svært at definere, hvad der udgør cloud-relateret forbrug, erkender rapporten men vurderer, at det globale forbrug på cloud-teknologier på 109,2 milliarder kroner i 2009 vil stige til 275,7 milliarder kroner i 2013.

Hybride eller interne clouds vil være reglen frem for undtagelsen selv i 2013, hvor omkring 10 procent af forbruget vil gå specifikt til offentlige clouds, vurderer IDC.

Hybrid cloud-infrastruktur er ikke radikalt anderledes end eksisterende best practices for datacentre, på nær at alle brikkerne skal passe sammen ved hjælp af standarder for interoperabilitet frem for hjemmebrygget slamkode, påpeger Chris Wolf, der er analytiker hos The Burton Group.

Hvis du er ved at lægge budget for en migration til skyen, så tag et kig på de følgende fire vigtige aspekter.

1. Intergration af applikationerne

Software-integration er ikke det første, virksomheder tænker på, når de skal bygge en cloud op, men det er faktisk det vigtigste, mener Bernard Golden, der er direktør for cloud-konsulentvirksomheden HyperStratus og blogger på CIO.com.

Integration betyder mere end blot at batch-behandle større bidder af data, der flyttes rundt mellem applikationer et par gange om dagen som på mainframes, påpeger Tom Fisher, der er vice president for cloud computing hos SuccessFactors.com.

Det er altafgørende, at man er i stand til at udrulle og håndtere brugeridentiteter fra et enkelt sted på tværs af en række applikationer særligt for virksomheder, der aldrig har opereret som softwareleverandør, og som ikke anser deres it for at være et primært produkt, siger han.

"Det man skal gøre, er at tage sit skema og mappe det til PeopleSoft eller en anden applikation, så man får en mere funktionel integration," siger Tom Fisher.

"På den måde sender man beskeder frem og tilbage med en hensigtsmæssig fejlhåndtering, så man kan være hurtigere til at reagere. Det er stadig ikke integration i realtid, men det har man faktisk heller ikke brug for i de fleste tilfælde."

Brug for et sikkert, centralt opbevaringssted

2. Sikkerhed

En anden vigtig faktor, når man skal opbygge en fornuftig cloud, er evnen til at forbinde sikkert uden dog fuldstændigt at fusionere to netværk, påpeger Bernard Golden.

Det kræver flere lag af sikkerhed heriblandt multifaktor autentifikation, identitetshåndtering, adgangskontrol og i visse tilfælde en ekstern tjenesteleverandør, der kan levere et højt niveau af administrationsmuligheder, mener Nico Popp, der er vice president for produktudvikling hos Verisign, som overvejer at tilføje en cloud-baseret tjeneste til sikkerhed i skyen.

Det, der virkelig er brug for, er en teknologi, der endnu ikke eksisterer, mener Chris Wolf: En informationsautoritet, der kan fungere som centralt opbevaringssted for sikkerhedsdata og applikationskontrol, data og platforme i skyen.

I dag er det muligt at bygge en sådan funktion ud af nogle af de ting, som Popp nævner, men der findes ikke nogen enkelt teknologi, der kan anvendes til alle de platforme, der er nødvendige for at give en reel kontrol over selv et internt cloud-miljø, siger Wolf.

3. Virtuel I/O

At det er nødvendigt at presse data til mange virtuelle maskiner gennem få netværks-controllere, bremser folk i at opskalere deres cluster af virtuelle maskiner til en størrelsesorden i cloud-niveau, mener Bill Welty, der er leder af it-enterprise-arkitektur og Unix-driften hos et stort firma, der laver digitale kort.

"Når man befinder sig i udviklings- eller testfasen kan det være et utroligt problem at have 10 gigabit-Ethernetkabler per fysiske maskine, og alt derover kan man godt glemme," siger han.

"Det er en konceptuel ændring at flytte over til virtuel I/O - man kan ikke længere se og røre ved forbindelserne - men man kan flytte data over en backplane med meget høj båndbredde, og man kan omkonfigurere SAN- eller LAN-forbindelserne uden at skulle skifte kabler."

Virtuelle I/O-servere såsom de Xsiigo I/O Director-servere, som Welty anvender, kan flytte 20 gigabit per sekund gennem et enkelt kabel og kan have op til 64 kabler til en enkelt server, hvilket samlet set giver en maksimal båndbredde til backplanen på 1.560 gigabit per sekund.

At koncentrere en så høj båndbredde i en enkelt server sparer plads, strøm og kabler og holder ifølge Bill Welty netværksydelsen i top, samtidig med at man i sidste ende sparer penge på netværksudstyr.

"Det bliver hurtigt omkostningseffektivt," siger Welty om Xsigo-serverne, som koster fra omkring 175.000 kroner fra forhandlere såsom Dell. "Man ender med tre eller fire gange så høj en båndbredde til en fjerdedel af prisen."

4. Storage

Vi har sagt det før, men storage er stadig det svage punkt - et bundløst hul, der hældes penge i - både inden for virtualisering og cloud-miljøer.

"Vi har omkring 2,5 petabyte harddiskkapacitet lige nu og planer om på kort sigt at bringe det op på tre petabyte," fortæller Bill Welty.

"Det er hovedsagligt fordi, vores forretning er meget dataintensiv, men virtuelle maskiner fylder meget."

"Storage vil fortsat være en af de store udgifter ved virtualisering," vurderer Bernard Golden.

"Selv hvis man laver 90 procent af sine servere om til images, er man stadig nødt til at have dem liggende et eller andet sted."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere