Grib fat i tankestrømmen

En god snes datalogistuderende lyttede til ikonet Peter Naur, da han præsenterede ny kontroversiel bog.

Af Arne R. Steinmark

Filosoffer vrøvler. De er bedrevidende. Moderne forskningsprojekter bygger på vrøvl.
Datalogiens store danske Fader, Peter Naur holder presse- og studentermøde i en kaotisk forhal på Københavns Universitet. Han præsenterer sin nye kontroversielle bog “Antifilosofisk Leksikon”. Over tyve tilhørere er mødt frem.

– Bogen er et opgør med gamle vaner og talemåder. Bogen er til de unge. De unge af sind. Man skal vælge sine talemåder omhyggeligt, siger han.
Herefter begynder Peter Naur med højtidelig diktion at oplæse bagflap og forord fra sin bog. Det er her man hører, at filosoffer både vrøvler og er bedrevidende - ja, tilmed farlige. Det er også her, man hører, at videnskabsfolk ikke interesserer sig for filosofi. Og hvis de gør, så er de automatisk med i filosoffernes bedrevidende klub. Overløberne bekræfter blot filosofiens grundlæggende umulighed. Bogen tilbyder, siger Naur, som alternativ en sammenhængende tænkning om tankestrømme og videnskabelig praksis.
– Er der nogen spørgsmål, spørger Naur efter oplæsningen.
Det er der umiddelbart ikke.
– Jeg vil sige, at stoffet ikke egner sig til mundtlige drøftelser. Det er til skriftlige drøftelser, måske inden for rammerne i et tidsskrift, fortsætter han.
Et par studerende mumler om Internet ikke var en mulighed. Men Naur - fremgår det senere - anvender ikke Internet og læser ikke sine e-mails.

Skuldertræk

En studerende spørger om Peter Naur ikke ville synes, det var mærkeligt, hvis en psykolog kritiserede det datalogiske område uden at have indsigt i det - modsvarende, at Peter Naur som datalog kritiserer dette århundredes pyskologiske praksis.
Naur trækker på skulderen.
Og det gør han stort set også til alle øvrige spørgsmål - også da Computerworld spørger, hvad han ville sige til en kritiker, der mener, at Peter Naur opfører sig som dem, han selv hudfletter. Nemlig som en bedrevidende filosof.
Flere af tilhørerne er allerede sevet, da Naur efter en time afslutter mødet. Flokken forsvinder. Som en tanke.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Office 365: Microsoft er klar med fire fikse features, der vil gøre dig til en bedre kollega
Kontorpakken Microsoft 365 udvides med en stribe funktioner, der gør det lettere at arbejde sammen og hjemme i en corona-præget tid.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.