Gratis kommunikation i Hirtshals

Med sit eget, nedgravede tele- og datanet regner Hirtshals Kommune med at kunne spare en halv million kroner om året. Nettet vil gøre al kommunikation mellem kommunens institutioner gratis.

Af Dan Jensen, Computerworld Online

Den nordjyske vesterhavskommune Hirtshals´ etablering af eget tele- og datanet vil give en besparelse på en halv million kroner om året. Systemet bliver sat i gang til august og vil tillade alle kommunens institutioner at kommunikere gratis sammen.

Hirtshals er godt træt af at skulle betale i dyre domme for de kommunalt ansattes daglige kommunikation.

Hirtshals Kommune har nu besluttet at tage sagen i egen hånd, og tager til august hul på sit helt eget tele- og datanet, der vil forbinde alle kommunens 46 institutioner - ligefra daginstitutioner og skoler over materielgård og vandværk til plejehjem og rådhus. På kryds og tværs.

Det ny tele- og datanet bliver et såkaldt voice over IP (VoIP)-system, der vil tillade de 46 institutioner at kommunikere gratis sammen over både telefon og computer.

Hirtshals Kommune har netop indgået en aftale med Semco Telecom, der for 5,7 millioner kroner skal stå for den tekniske side af sagen. De penge regner Hirtshals Kommune med hurtigt at tjene ind igen.

- Vores analyser viser, at vi får en besparelse på omkring en halv million kroner om året på systemet. Så meget bliver der faktisk ringet for internt mellem kommunens institutioner, siger IT-chef i Hirtshals Kommune, Jan Thomsen, til Computerworld Online.

Egen e-mail

Foruden besparelsen ser Hirtshals Kommune andre fordele i det ny system. Op til tre fjerdedele af kommunen institutioner er i øjeblikket ikke koblet på Internet og bruger næsten udelukkende deres pc?er til teksbehandling og regneark.

Med det ny tele- og datanet vil alle kommunens institutioner blive koblet op og få blandt andet deres egen e-mail - en kommunikationsmulighed, som kommunen hidtil har savnet.

- Vi får hurtigere og lettere adgang til institutionerne, sparer skattepenge og får som en sidegevinst flere oplyste medarbejdere i kommunen, siger Jan Thomsen.

Kommunenummer

Han ser desuden fordele for alle brugerne af den kommunale forvaltning.

- Via ét central kommunenummer kan borgerne for eksempel blive sendt videre til enhver kommunal institution. Den mulighed har vi ikke haft før, siger han.

Hirtshals Kommune er en af de allerførste kommuner herhjemme, der etablerer sit eget tele- og datanet. Semco Telecom betegner systemet som "unikt", fordi det som det første herhjemme kombinerer traditionel telefoni med VoiP-teknologien.

Også Kommunernes Landsforening roser Hirtshals Kommunes inititiativ.

- Det er dejligt, at en kommune tør tage de første skridt, så vi kan få afprøvet den slags teknologi. Der ser ud til at være betydelige perspektiver i modellen, siger Jens Elmelund, der er kontorchef i KL´s kontor for administration og IT.

Hirtshals Kommune har haft opgaven i licitation og valgte ifølge IT-chef Jan Thomsen Semco, fordi virksomhedens tilbud vil kunne udnytte de fiberforbindelser og rørledninger, som kommunen har gravet ned de seneste år.

Kommunen er i denne uge gået i gang med at grave de første kabler ned og regner med, at systemet er færdigetableret op til industriferien.

Kommunen og Semco har aftalt, at systemet skal afleveres endeligt i august.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital