Gratis kommunikation i Hirtshals

Med sit eget, nedgravede tele- og datanet regner Hirtshals Kommune med at kunne spare en halv million kroner om året. Nettet vil gøre al kommunikation mellem kommunens institutioner gratis.

Af Dan Jensen, Computerworld Online

Den nordjyske vesterhavskommune Hirtshals´ etablering af eget tele- og datanet vil give en besparelse på en halv million kroner om året. Systemet bliver sat i gang til august og vil tillade alle kommunens institutioner at kommunikere gratis sammen.

Hirtshals er godt træt af at skulle betale i dyre domme for de kommunalt ansattes daglige kommunikation.

Hirtshals Kommune har nu besluttet at tage sagen i egen hånd, og tager til august hul på sit helt eget tele- og datanet, der vil forbinde alle kommunens 46 institutioner - ligefra daginstitutioner og skoler over materielgård og vandværk til plejehjem og rådhus. På kryds og tværs.

Det ny tele- og datanet bliver et såkaldt voice over IP (VoIP)-system, der vil tillade de 46 institutioner at kommunikere gratis sammen over både telefon og computer.

Hirtshals Kommune har netop indgået en aftale med Semco Telecom, der for 5,7 millioner kroner skal stå for den tekniske side af sagen. De penge regner Hirtshals Kommune med hurtigt at tjene ind igen.

- Vores analyser viser, at vi får en besparelse på omkring en halv million kroner om året på systemet. Så meget bliver der faktisk ringet for internt mellem kommunens institutioner, siger IT-chef i Hirtshals Kommune, Jan Thomsen, til Computerworld Online.

Egen e-mail
Foruden besparelsen ser Hirtshals Kommune andre fordele i det ny system. Op til tre fjerdedele af kommunen institutioner er i øjeblikket ikke koblet på Internet og bruger næsten udelukkende deres pc?er til teksbehandling og regneark.

Med det ny tele- og datanet vil alle kommunens institutioner blive koblet op og få blandt andet deres egen e-mail - en kommunikationsmulighed, som kommunen hidtil har savnet.

- Vi får hurtigere og lettere adgang til institutionerne, sparer skattepenge og får som en sidegevinst flere oplyste medarbejdere i kommunen, siger Jan Thomsen.

Kommunenummer
Han ser desuden fordele for alle brugerne af den kommunale forvaltning.

- Via ét central kommunenummer kan borgerne for eksempel blive sendt videre til enhver kommunal institution. Den mulighed har vi ikke haft før, siger han.

Hirtshals Kommune er en af de allerførste kommuner herhjemme, der etablerer sit eget tele- og datanet. Semco Telecom betegner systemet som "unikt", fordi det som det første herhjemme kombinerer traditionel telefoni med VoiP-teknologien.

Også Kommunernes Landsforening roser Hirtshals Kommunes inititiativ.

- Det er dejligt, at en kommune tør tage de første skridt, så vi kan få afprøvet den slags teknologi. Der ser ud til at være betydelige perspektiver i modellen, siger Jens Elmelund, der er kontorchef i KL´s kontor for administration og IT.

Hirtshals Kommune har haft opgaven i licitation og valgte ifølge IT-chef Jan Thomsen Semco, fordi virksomhedens tilbud vil kunne udnytte de fiberforbindelser og rørledninger, som kommunen har gravet ned de seneste år.

Kommunen er i denne uge gået i gang med at grave de første kabler ned og regner med, at systemet er færdigetableret op til industriferien.

Kommunen og Semco har aftalt, at systemet skal afleveres endeligt i august.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens kundeservice: Kom i gang med de bedste chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

22. september 2020 | Læs mere


RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Justitsminister Nick Hækkerup efter kritik: Derfor bliver Datatilsynet beskåret
Datatilsynet står til at blive beskåret i de kommende år. Det betyder blandt andet færre medarbejdere hos tilsynet i de kommende år. Her er Justitsministeriets forklaring.
Computerworld
For to år siden nedsænkede Microsoft 864 servere i Nordsøen: Nu er datacenteret på land igen - se resultatet her
Microsoft har efter to år hævet sit undervands-datacenter op af Nordsøen. Her er de erfaringer, selskabet har gjort sig.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
5 måder du kan beskytte og optimere det vigtige fjernarbejde på
Når arbejdspladsen bliver mere digital og medarbejderne arbejder mere hjemme stiger cybertruslen også. Derfor bliver din it-afdeling i fremtiden også målt på organisationens evne til at sikre fjernarbejde uden risiko for datatab eller gøre sig sårbar over for fjendtlige angreb. I dette whitepaper fortæller vi derfor om 5 måder, du kan beskytte og optimere dine medarbejderes fjernarbejde på.