Viborg vil løfte IT-niveauet

Vi nægter at være udkantsområde på Danmarks IT-landkort. Sådan lød det fra en talerstol i Viborg i denne uge, hvor politikere, erhvervsliv og borgere åbnede et IT-kompetencecenter. Centret skal være omdrejningspunkt for IT i regionen og gøde jorden for udvikling, videndeling og netværkeri lokalt og nationalt.


Det nye center får til huse i den sydlige fløj af hovedbygningen i den tidligere kaserne
Foto: Ricki Laursen

VIBORG: En tom kasernebygning, en håndfuld millioner kroner og især et stærkt ønske om at løfte IT-kompetencerne i Viborg-regionen. Det er kort sagt, hvad der skulle til, for at Viborg åbnede et IT-kompetencecenter onsdag. Centret starter med syv medarbejdere og cirka 5 millioner offentlige kroner.

Opgaverne for centret er blandt andet at være koordinator for bredsbåndsinitiativer i Viborg-regionen, skabe overblik over projekter inden for digital forvaltning, bidrage til udviklingen af en national sundhedsportal og at være innovationscenter og sparringspartner for enhver med en IT-orienteret forretningsidé. Centret skal også være tovholder for realisering af projektforslag fra IT-tænketanken Futurecamp.

Et af de allerførste initiativer, centret tager, er at oprette en såkaldt IT-vejlederordning. Her kan enhver henvende sig og få uvildig vejledning og råd om IT. Det kunne for eksempel være en lokal tømrer, der gerne vil vide, hvordan han kan bruge IT i sin virksomhed.

Viborgs amtsborgmester, Bent Hansen, demonstrerede, hvordan IT afløser militæret i Viborg ved at affyre en lille legetøjskanon med et højt smæld og krudtrøg som salut til åbningen. Hans budskab og forventninger til det nye center er, at summen af kompetencer gør stærk.

- København, Århus og Ålborg opfatter sig som enerådende inden for IT. Vi er nok for dårlige til at prale herovre vestpå, men det går faktisk rimeligt godt her, synes jeg. Her har vi især IT-hjernekapaciteten i sygehussektoren, hvor der allerede bruges elektronisk patientjournal på 60 procent af sengepladserne. Og jeg synes, det er dumt, hvis al den erfaring ikke kommer ud til det øvrige Danmark. Det private erhvervsliv kan vi også lære noget af om IT, og de kan lære af os, sagde Bent Hansen.

Amtsborgmesterens tilhørere var godt 50 mennesker fra Viborg-regionens erhvervsliv, offentligt ansatte, politikere, presse og menige borgere. Åbningen foregik i hovedbygningen på byens tidligere kaserne, hvor centret skal have til huse. En statelig bygning med mange historier i sine knirkende sildebensparketgulve og blankslidte trappetrin. Blandt de fremmødte blev der også netværket ivrigt og udvekslet nutidige historier om IT i enhver sammenhæng og afskygning.

IT-hjerner skal fostres i Midt- og Vestjylland

En af de snakkesalige var Jørgen Hansen, administrerende direktør for det viborgensiske reklamebureau Par No.1 med ialt 44 ansatte. Han har selv oplevet kræfterne og hastigheden udi IT, da bureauet for fem år siden dannede et datterselskab med fokus på den digitale, interaktive kommunikation. I løbet af fem år voksede det nye selskab sig lige så stort, som det traditionelle kommunikationsfirma havde brugt 14 år på.

Jørgen Hansen må dog indrømme, at det interaktive datterselskab har set sig nødsaget til at oprette en afdeling i Hørsholm nord for København for at sikre sig dygtige IT-hjerner. Men det er netop en af hans kæpheste, at Viborg fremover skal blive bedre til at tiltrække, fastholde og udvikle talentfulde medarbejdere.

- Man siger: Hvad kan vi herovre i det mørke Jylland. Men vi skal væk fra de hæmninger, der handler om Viborgs fysiske placering. IT har ingen grænser. Det kan godt ske, at vi bliver et Silicon Valley. Vi skal have fat i områdets børn og unge, for hvem ved, måske fører det til en ny Bill Gates om 10 år. Det ville også være godt for skatten her i amtet, sagde Jørgen Hansen, Par No. 1.

Mere IT skaber bedre skatteborgere

Der kunne også skimtes dollartegn i Viborgs amtsborgmester Bent Hansens øjne.

- Vi vil opbygge et miljø, der tiltrækker og fostrer flere vidensvirksomheder med højtuddannede. Det er jo en højvækstsektor med høje indtægter og gode skatteborgere. Når vi skal bruge den slags ydelser i dag, går ordrerne tit til firmaer i Århus, siger Bent Hansen.

IT-kompetencecentret er oprettet af Viborg Amt og de otte kommuner i Viborg-egnens Udviklingsråd. De godt fem millioner kroner dertil er blandt andet kommet fra den såkaldte Varslingspulje, som indeholder statslige penge, der skal kompensere for lukningen af kaserner rundt om i landet. Derudover har Det Jysk-Fynske Erhvervssmarbejde også bidraget med finanser. Og endelig spytter både amtet og kommunerne i området nogle penge i centret,

På længere sigt er det meningen af IT-kompetencecentret skal blive selvfinansierende ved at bruge de kompetencer, centret råder over, og løse betalte opgaver.

Relevant link

IT-kompetencecentrets hjemmeside med blandt andet virtuelle lykønskningstaler fra ITEK og IT-brancheforeningen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere