Sådan følger den IT-jobsøgende med

Dugfrisk datamatiker. Men garvet af en international karriere i rejsebranchen. 39-årige Mette Bang Hansen er i gang med at bane sig vej til et nyt arbejdsliv inden for IT. Trods hård konkurrence om jobbene blandt datamatikere, er hun optimist.

Engang guidede hun glade feriegæster rundt på historiske rundrejser under fjerne himmelstrøg. Så fik hun lyst til at lære og lave noget helt andet. Nu sidder hun ved sin bærbare computer og arbejder intenst på to mål: At udbygge sit nye datamatiker-eksamensbevis med flere kvalifikationer. Og at finde det job, der matcher hende - og omvendt.

Mette Bang Hansen fakta:
    Uddannelse:
  • Datamatiker på Århus Købmandsskole - speciale i Extreme Programming
  • Afbrudte studier på erhvervsanalytiker?uddannelsen på Handelshøjskole Syd og på Nederlandsk-studier på Århus Universitet

    Karriere:
  • Rejseleder og guide hos Tjæreborg Rejser - udstationering i Spanien, Mexico, Portugal, Malaysia & Italien.
  • Destinationschef hos Larsen Rejser i Tunesien & London
  • Salgskonsulent hos Larsen Rejser
  • Trafikassistent & supervisor Århus Lufthavn
    1985-87:
  • Studiejob på restaurant
  • Lærervikar
    1983-84:
  • Kibbutz- & hotelarbejde i Israel

    Privat:
  • Bosat i Århus
  • Selvvalgt alenemor til et barn
  • 39 år
Hvad er på dagsordenen i dit liv lige nu?
- og hvilke konkrete opgaver optager mest af din tid lige for tiden?

Jeg dimitterede fra datamatikeruddannelsen 30. november 2001, og lige nu er jobsøgning det mest aktuelle på dagsordenen. Jeg er samtidig i gang med at tillære mig det nye Microsoft.NET framework, herunder VB .NET, C# .NET og ASP .NET, og det optager en stor del af min hverdag.

Hvordan gik det til, at du blev datamatiker?

Tja, hvad kan jeg sige ? det er fænomenalt som ens valg af vej kan føre noget nyt med sig. Jeg finder det udfordrende at lære noget nyt, og jeg manglede ligesom at fuldføre en uddannelse én gang i mit liv. Umiddelbart så det ud til, at der kunne være en god fremtid som datamatiker uden at det ville koste fem års studietid. Endvidere er der flere datamatikere i familien, så jeg vidste hvilken udfordring, det ville blive.

Hvad er det, der især er drivkraften for dig ved dit fag?

Det fascinerende ved at være datamatiker er, at det er en generalistuddannelse med mulighed for at beskæftige sig med forskellige faser inden for systemudvikling. Jeg har svært ved at målrette mig inden for et bestemt område, da jeg gerne vil det hele - altså være med til både foranalyse, analyse og design.

Med henblik på realiseringen af systemet, altså programmeringsdelen, så er det måske endnu ikke min stærkeste side, men det er alligevel her den største begejstring ytres, når det lykkes at få den forventede respons fra programmet. Jeg mener, der er stadig størst udfordring i at udbygge sine svage sider.

Hvad vil du gerne udrette med dit fag?

Den største tilfredsstillelse ville nok være at finde en virksomhed, der giver mulighed for at eliminere monotonien i det daglige arbejde. Jeg tror, at mange systemudviklere i dag ikke alene får stress af at holde en deadline, men også af monotonien i det daglige arbejde; Man bliver som et dyr i fangenskab ? lettere stereotyp - og får stress som følge af manglende, flersidede udfordringer, både socialt og fagligt. Men på det område er vi jo alle forskellige.

For mit vedkommende er IT- faget både en personlig og faglig udfordring. Jeg har fået megen ny viden via datamatikerstudiet, men jeg vil gerne kunne gøre nytte af mine tidligere erfaringer og arbejdsliv i kombination med en karriere inden for IT.

Det kunne blive et klimaks at udrette noget stort inden for faget, men det er ikke let at spå om fremtiden ? så længe der er strøm, så går det bare fremad.

Hvordan vurderer du dine muligheder på jobmarkedet her og nu?

Selvom det forlyder, at der inden for mit fag er stagnation, så tror jeg, at min ansøgning i blandt de hundredvis af andre på et eller andet tidspunkt havner på et rette bord og på det rette tidspunkt. Men jeg står måske også i skarp konkurrence med de tyveårige, som allerede har flere års erfaring fra barndommen og teenage-årene med programmering. Så det beror på, hvorvidt der er behov for et andet bagland erfaringsmæssigt set.

Hvad tror du, der skal til for at du får job som datamatiker?

Umiddelbart antager jeg, at det altid er godt at kende nogen indenfor branchen. Derudover har jeg ment, at det lige så vel kan være givende at møde op i egen person og aflevere sin ansøgning, men jeg er dog ikke kommet længere end til receptionisten?.

Ikke mindst mener jeg, at der i branchen er behov for en større spidskompetence end den viden, jeg har fået via datamatikeruddannelsen. Det arbejder jeg på at tilegne mig nu.

Hvad ville være et drømmejob for dig?

Jeg kunne godt tænke mig at blive en superprogrammør i kombination med et udadvendt job. Jeg er også lidt fascineret af principperne i Extreme Programming og kunne ligeså vel tænke mig at arbejde med metoder til procesforbedring af software udvikling.

Titler og poster har ikke haft den store betydning for mig og kommer nok ikke til at få en større indflydelse på min fremtidige karriere. Jeg valgte at skrue lidt ned for karrieren, mens min datter var lille, men nu hvor hun er kommet i skole, kan jeg uden dårlig samvittighed begynde at opbygge endnu et karriereforløb.

Jeg kan kun sige, at jeg er heldig med at have levet en del af mit liv på den ?rigtige hylde? og nu har været igennem en spændende og alsidig uddannelse, som for mig har åbnet op til en helt ny verden, fremtidens verden. Jeg har under datamatikeruddannelsen flyttet mange af mine grænser og føler, at jeg i dag er mere til IT-branchen end rejsebranchen.

Hermed mener jeg ikke, at det vil være umuligt at kombinere de to, jeg kan stadig godt lide at rejse, formidle viden og have med mennesker at gøre, på den anden side kan jeg godt undvære at være? på? hele tiden og i stedet have mulighed for at beskæftige mig med lidt andre ting. Datamatikeruddannelsen har givet mig en stor udfordring, netop fordi det var en helt ny verden, der skulle udforskes.

Det, der har været af stor betydning for mig hidtil, har helt sikkert været den periode af mit liv, hvor jeg var udstationeret i rejsebranchen og levede blandt fremmede kulturer. Det var en spændende tid. Målet var altid at få helheden til at fungere, uden at feriegæsterne så det bagvedliggende arbejde - både i min funktion som almen rejseleder, rundrejseguide og destinationsansvarlig.

Har du lagt en overordnet plan for, hvor din karriere og faglige udvikling skal bevæge sig hen i de kommende år?

Jeg håber, at den bevæger sig hen til noget projektledelse, jeg vil gerne tage et ansvar, men det kræver at der kommer et job først. Ellers kunne jeg eventuelt gå hen og blive iværksætter- og opsamle noget viden om, hvordan IT-virksomheder kan ændre sig med henblik på systemudviklingsprocessen, så denne ? krise? efter 11.september kan vende sig.

Hvor mange timer bruger du på at opkvalificere dig fagligt om ugen?

Jeg er dagligt på kursus i .NET ? udvikling fra 8.30 ? 15.15. Det foregår hos SoftAdvice og som e-learning hjemmefra. Derudover kommer der lidt aftenlæsning i tillæg.

Hvor og hvordan opdaterer du din faglige viden - og hvilke kilder tyer du til for at følge de daglige nyheder?

Der kommer en del nyheder ind via nettet, personer i min omgangskreds, lidt fra dagblade, en del fra faglitteratur og mindre fra radio og tv.

Hvilke websteder besøger du jævnligt?

Lige nu er der mange jobportaler og diverse IT-virksomheder, jeg går ind på, ellers surfer jeg ikke så meget. Jeg kan dog nævne: www.wiki.com og www.junit.org

Hvad ville du gerne bruge mere tid på at følge med i?

Procesforbedring inden for softwareudvikling både med hensyn til tid med henblik på effektivisering i udviklingsforløbet, løbende ændringer i rekvirentens krav, dokumentation med henblik på genbrug og vedligeholdelse og ikke mindst det menneskelige aspekt, hvad angår arbejdsvilkår i al almindelighed.

Hvor stor en rolle mener du, det spiller for din markedsværdi på jobmarkedet, hvordan og hvor meget du holder dig orienteret?

Det afhænger lidt af efterspørgsel og behov og af spidskompetencer, men jeg er da overbevist om, at min markedsværdi som datamatiker kvalificerer mig til flere jobmuligheder og muligvis bevirker, at jeg er overkvalificeret til andre. Også i et ansættelsesforhold er det mere fordelagtigt at holde sig orienteret end slet ikke.

Hvad ville der ske, hvis du brugte mindre af din tid på vidensopdatering?

Jeg ville uden tvivl ikke komme på forkant med de seneste tiltag inden for systemudvikling og stå tilbage med en forældet viden. Men der findes nu engang flere edb-systemer af en ældre årgang, som fortsat skal vedligeholdes. Solen vil under alle omstændigheder stå op, og der kommer en ny dag.

Hvad ligger der på dit natbord lige nu?

Den eneste godnatlæsning, som jeg har for tiden, er Harry Potter, som jeg læser for min datter.

Hvad går din fritid med?
Min fritid er temmelig kort. Den bliver brugt på min datter, mine venner og øvrige familie. Da jeg mangler en pige i huset, er der en del, der også skal gøres derhjemme. Derudover kommer de sportsaktiviteter, som der nu kan blive tid til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere