Copy-Dan har tiltro til ny regering

Tovtrækkeriet om afgifter på cd?er, dvd-skiver og IT-udstyr er sat på stand by, indtil den ny regering har overstået arbejdet med finansloven. Copy-Dan er dog ikke bange for, at en borgerlig regering nedprioriterer kunstnernes interesser.

Når den ny borgerlige regering har fundet sine ben, og finansloven for 2002 er skudt af, vil apparaturafgifter og blankbåndsvederlag igen blive et spørgsmål på kulturministerens agenda.

Efter folketingsvalget hedder kulturministeren Brian Mikkelsen, og han udtalte før regeringsskiftet, i sin egenskab af kulturpolitisk ordfører for de konservative, at en ny kompensationsordning for kunsterne skulle være så skånsom som muligt for IT-udviklingen og producenterne.

Det spolerer dog ikke nattesøvnen for Arne Würgler, der er formand for Copy-Dan Båndkopi.

- Jeg er slet ikke mismodig, men har tværtimod den forventning, at den nye minister erkender, at musikkens folk fik eksproprieret deres rettigheder, da Folketinget gjorde det lovligt at tage digitale kopier til privat brug. Desuden regner jeg med, at Folketinget holder, hvad de lovede, da man indførte den nye lov, nemlig at kunstnerne skal kompenseres, siger Arne Würgler.

Han erkender dog, at der skal gøres et ekstra stykke arbejde for at overbevise regeringen om rettighedshavernes synspunkter, nu da kulturministeren ikke længere hedder Elsebeth Gerner Nielsen.

- Der er ikke nogen tvivl om, at den tidligere kulturminister var meget god ved os. Og selvfølgelig har Dansk Folkeparti, Venstre og de konservative flertal i Folketinget, så det kræver måske en fornyet kampagne for at få forståelse for kunstnernes behov for kompensation, siger han.

Copy-Dan håber på at få mellem 100 og 200 millioner kroner ind til rettighedshaverne. Det skal blandt andet ske ved at sprede de eksisterende afgifter ud på alle led i kopieringsprocessen.

- Vi vil gerne være med til at kigge på priser og niveauer i den nuværende ordning. Det er uretfærdigt at lagringsproducenterne bærer afgiftsbyrden alene, siger Arne Würgler, der erkender, at der er en hvis træghed i det eksisterende afgiftssystem.

Ifølge Poul Bache, der er afdelingschef for kulturministeriet, vil der gå et par uger, før kulturministeren ser på sagen. Det skyldes, at samtlige ministerier for tiden har travlt med at færdiggøre regeringens finanslovsforslag for 2002, der præsenteres i slutningen af januar.

Poul Bache var formand for det embedsmandsudvalg, der brugte næsten hele år 2001 på at vurdere mulighederne for at indføre en afgift på IT-udstyr.

Rapporten blev imidlertid aldrig afleveret, fordi embedsmændene, der stod bag rapporten, ikke kunne blive enige om, hvad man skulle anbefale ministeren.

I dag er rapporten skrottet, men Poul Bache håber på, at den neutrale del af rapporten, der handler om, hvordan afgiftssituationen er i andre lande, kan bruges af den ny kulturminister.

Det var ikke i dag muligt at få en kommentar fra kulturminister Brian Mikkelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere