Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Sådan følger IT-juristen med

Når hun surfer privat, kan hun slet ikke lade være med at tjekke, om et websted overholder juraen. 42-årige Hanne Bender var en af de første IT-jurister i Danmark. Hendes største udfordring er at holde sig ajour - læs hvordan hun gør.

Hanne Bender. Hun kastede sig ud i en karriere som IT-jurist, før IT-jura overhovedet fandtes som en uddannelse på universitet. Hun stiftede et af Danmarks første IT-advokatfirmaer Bender.dk med ti ansatte. Hun elsker sit fag, fordi "man aldrig lærer det, men kan blive ved og ved med at dygtiggøre sig".

Hanne Bender kalder sit advokat- og lederjob for sit drømmejob. Her går halvdelen af hendes arbejdstid med at holde sig ajour og udvikle sig fagligt sammen med sine medarbejdere.

Resten af tiden går dels med daglig drift og ledelse. Dels med at rådgive i kontraktforhandlinger, selskabsstiftelse, selskabsoverdragelse og konflikthåndtering. Af og til bliver det også til doms- og voldgiftssager. Bender.dk driver også med en del undervisningsvirksomhed, og Hanne Bender er en af lærerne.

Hanne Bender fakta:
    Uddannelse:
  • 1998: Ph.d. afhandling om edb-rettigheder
  • 1987: Møderet for Landsret
  • 1987: Advokat
  • 1983: Cand.jur. fra Københavns Universitet

    Karriere
    :
  • 1997: Grundlagde advokatfirmaet Bender.dk
  • Jurist hos Industrirådet (nu Dansk Industri)
  • Advokat hos firmaet Münter (nu Kromann Reumert)
  • Lektor i edb-ret ved Århus Universitet
  • Specialevejleder og ekstern lektor ved Århus universitet
  • Specialevejleder på Handelshøjskolen i Århus

    Tillidsposter:
  • Bestyrelsesmedlem Dansk Dataforening
  • Redaktør www.eforretning.dk
  • Medlem af Kulturministeriets ophavsretslicensnævn
  • 1999-2001: Medlem af Advokatsamfundets immaterialretsudvalg
  • Næstformand i bestyrelsen for E-handelsfoden indtil maj 2001
  • 1995-2000: Formand for Dansk Dataforenings fagråd for IT og jura

    Privat:
  • Gift
  • Tre børn på 8, 10 og 13 år.
  • 42 år

Hvad er på dagsordenen i dit arbejdsliv lige nu?

Mine klienters problemer optager mig naturligvis rigtig meget. Men herudover optager det mig meget at prøve at udvikle Bender.dk.

Hvilke konkrete opgaver optager mest af din tid lige nu?

Vi har været inde i en rivende udvikling, og det er en udvikling, som vi gerne vil fortsætte. Derfor optager det mig mest nu at få fastholdt vore medarbejderes høje vidensniveau og faglige standard og samtidig få udviklet firmaet, så vi hele tiden opfylder de ønsker, som klienten måtte have til os.

Det optager mig også meget at tænke på, hvordan et moderne advokatkontor ser ud, hvorfor jeg ikke kan undgå at tænke i nye koncepter og nye serviceformer.

Hvad er det, der især er drivkraften for dig ved dit fag?

Man lærer det aldrig. Man kan blive ved og ved med at dygtiggøre sig, og det, synes jeg, er spændende. Jeg synes også, at den juridiske metode og tankegang er enorm fascinerende. Man skal kende sin teori i bund, man skal have en stor erfaring og specialitetsviden, og samtidig er det også nødvendigt at have en hel række alarmklokker, der ringer.

Det er meget almindeligt, at man bliver forelagt et spørgsmål, hvor det så viser sig, at nedenunder det spørgsmål ligger hundreder andre spørgsmål, som hverken direkte eller indirekte er blevet forelagt en, men som man selv er nødt til at finde frem til. Det er spændende, og når det så lykkes at få løst alle problemerne, så klienten er glad og lykkelig bagefter, er det en særlig glæde.

Hvad vil du gerne udrette med dit fag?

Jeg vil gerne hjælpe folk med juridiske problemer på en måde, som også de er tilfreds med. Jeg vil gerne styre folk uden om konflikter, og jeg vil gerne prøve at afmystificere juraen. Juraen er en helt almindelig del af det at drive en forretning, men der er mange, der tror, at det er et unødigt onde. Det er det ikke, og det glæder mig hver gang, at jeg kan åbne en klients øjne for det.

Det er det samme, når man underviser. Her er det også en enorm tilfredsstillelse at få åbnet kursisternes øjne for, at juraen ikke er noget teoretisk, tørt og ligegyldigt noget, men noget yderst relevant, der griber dybt i alt det, de foretager sig, og som man har gavn af at vide noget om.

Hvad er et drømmejob for dig?

Det er mit nuværende job.

Hvordan gik det til, at du blev IT-jurist?

Jeg synes, området var enormt spændende, da jeg var færdiguddannet. På det tidspunkt fandtes der ikke en edb- eller IT-retlig uddannelse på universitetet, men jeg fik lov at arbejde med de IT-retlige problemer i praksis. Området var allerede dengang enormt spændende og udvikler sig så hurtigt, at man ikke kan slippe det, når man først har snuset til det. Så jeg blev ved, og sådan gik det til.

Hvor meget tid bruger du på at opkvalificere dig?

Jeg bruger rigtig meget tid, stort set halvdelen af vores tid hos Bender.dk går med at holde os ajour. Vi bruger meget tid også internt på at sparre og efteruddanne hinanden, det, synes vi, er yderst værdifuldt. For alle vores medarbejdere gælder det nemlig, at vi brænder for vores fag og brænder for at vide mere. Så må det koste den tid, det koster.

Hvornår gør du det?

Jeg har ikke nogle specielle regler for, hvornår jeg opdaterer mig. Jeg opdaterer mig, når det passer ind i mit dagsprogram. Det kan være på kontoret, derhjemme, i toget eller et helt tredje sted.

Har du lagt en overordnet plan for, hvor din karriere og faglige udvikling skal bevæge sig hen i de kommende år?

Jeg har ikke lagt nogen plan for min egen karriere. Jeg ser ikke så meget på min egen karriere, men på firmaets udvikling, og mine tanker går derfor mere på at styrke firmaet og sikre, at vi også i fremtiden vil være et anerkendt kontor.

Hvor og hvordan opdaterer du din faglige viden - og hvilke kilder tyer du til?

Hvad angår opdatering, bruger jeg stort set alt, hvad jeg kan komme i nærheden af. Selvfølgelig læser jeg aviser, Jyllands-Posten og Børsen dagligt. Jeg følger med i Computerworld og en masse nyhedssider på internettet, fagtidsskrifter, og så læser jeg de nye relevante fagbøger.

Jeg synes faktisk, at det med at holde sig ajour er en af de vanskeligste ting, og med den kæmpe informationsmængde, der er i dag, synes jeg også, at det er svært at sortere fra, men det er man jo desværre nødt til.

Hvad ligger der på dit natbord lige nu?

Jeg regner med, at du gerne vil vide, hvad jeg læser af skønlitteratur i min fritid. Jeg har lige færdiggjort Hans Edvard Nørgaard-Nielsens nye bog Riber Ret og er gået i gang med Grünbaums "Teknofetichismen".

Hvilke netværk deltager du i?

Jeg kan ikke rigtig komme på nogle netværk, som jeg deltager i, der egentlig bare er netværk. Men jeg møder utrolig mange vidende mennesker i alle de faglige sammenhænge, som jeg kommer ud i, og det har jeg selvfølgelig stor gavn af. Jeg er vidensudveksler formelt og uformelt i alle de sammenhænge, jeg kan komme til det. Jeg synes, at mit fag er enormt spændende og benytter derfor enhver lejlighed til at diskutere spørgsmål med fagfæller.

Hvor ofte deltager du i konferencer?

Jeg deltager ikke så meget som lytter i konferencer, men meget som foredragsholder. Jeg tror egentlig, at det sidste, jeg var til, var vores egen IT Contract manager uddannelse lige før jul, og så skal jeg i næste uge ud at holde foredrag om internet-jura og deltager selvfølgelig i den konference og ugen efter om ophavsret. Og sådan går det slag i slag.

Hvad ville du gerne bruge mere tid på at følge med i?

Alt det, jeg ikke har tid til nu. Jeg synes, at der er så utrolig mange interessante emner, og det er ligefra udenrigspolitik til kultur. Sådan er det nu engang, vi har alle kun begrænset tid til vores rådighed.

Hvilke muligheder for at skaffe ny viden har du nødtvunget valgt at prioritere fra?

Det er svært at pege på enkelte her. Men alt det, jeg ikke når, føler jeg i princippet, at jeg har valgt fra.

Hvor stor en rolle mener du, det spiller for din markedsværdi, hvordan og hvor meget du holder dig orienteret?

Jeg tror, at det har altafgørende betydning. Hvis ikke jeg var velorienteret om IT-retlige problemer, og hvad der rører sig på IT-markedet, havde jeg meget hurtigt ingen værdi.

Kan du nogensinde lægge dine IT-juristbriller fra dig?

Nej, det må jeg indrømme, at det kan jeg ikke. Det er en helt sport for mig, når jeg besøger websider, at se, hvor mange retsregler, der er overtrådt. Det er ikke noget, der frustrerer, men det er selvfølgelig noget, der er ærgerligt.

Det er jo sjældent, vi ser principielle domme inden for internet. Er det noget, der frustrerer dig i dit daglige virke?

Nogle gange, når man hører om en konflikt, der kunne give en principiel og meget spændende dom, kan det da godt ud fra en teoretisk synsvinkel ærgre en, når man får den godt forligt, men der er nu aldrig tvivl i mit sind: Tvister skal, hvis det overhovedet er muligt, løses i mindelighed, og det sætter jeg alt ind på.

Noget kunne tyde på, at lovgivningen halter bagefter IT-udviklingen. Er du enig i det, og mener du, at der bør ske en opdatering af lovgivningen for at få den på omgangshøjde med den ny teknologis muligheder?

Lovgivningen vil nødvendigvis altid halte efter udviklingen, men man kan ikke lovgive om problemer, som man ikke kender endnu, og hvis man gør, bliver det sjældent godt. Jeg synes, at vi i Danmark prøver at følge godt med, og der bliver gjort et stort arbejde for hele tiden at opdatere vores lovgivning fra de relevante ministres side. Jeg synes i den sammenhæng, at både ministrene og deres embedsmænd fortjener stor ros.

Hvad går din fritid med?

Mit privatliv vil jeg gerne holde for mig selv.

Hvilke websteder besøger du jævnligt?

Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling
Kulturministeriet
Justitsministeriet
Erhvervsministeriet
Computerworld Online
DIFO
World Intellectual Property Organization




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere