Sådan følger webmasteren med

Ligesom en cirkusdirektør skal hun koordinere vidt forskellige folkefærd. Programmører, læger og journalister boltrer sig i manegen, der hedder Sundhed.dk - apotekerforeningens portal. Det er ikke spor nemt, siger webmaster Lise Hammersdahl. Men udfordrende.

En folkeskolelæreruddannelse kan føre til meget andet en kridtstøv på fingrene og stilehæfter i Fjellrävrygsækken. Faktisk har Lise Hammersdahl aldrig undervist børn. For da hun i firserne fik sin lærereksamen, var der deprimerende stor arbejdsløshed og hun indstillede sig på "en funktion uden for lønarbejdets kreds".

Men i 1990 fik Lise Hammersdahl færten af IT og internet, som siden har været hendes levevej. Rollen som formidler er et gennemgående træk i hendes karriere med titler som underviser, webredaktør og nu webmaster på portalen sundhed.dk, som Apoterforeningen er initiativtager til.

Portalen debuterede på nettet i foråret 2001 som en konkurrent til især Netdoktor.dk. Nu har Sundhed.dk 40 medarbejdere, hvoraf halvdelen er tilknyttet som eksterne konsulenter.

Lise Hammersdahl sidder i IT-afdelingen og er som webmaster ansvarlig for det indtryk og den oplevelse brugerne får, når de besøger Sundhed.dk. Hun redigerer billeder og grafik. Hun holder snor i navigation og brugervenlighed og styr på kliktal. Og så agerer hun koordinator og "oversætter" i krydsfeltet mellem IT-afdelingen og redaktionen.

Lise Hammersdahl fakta:
    Karriere:
  • 1990: IT-underviser på Københavns Kommunes Aftenskole
  • 1991: IT-underviser & webmaster på Informatikcentret
  • 1998: Technical Writer & webredaktør i Seven Technologies
  • 1999: Webmaster & webredaktør i NESA
  • 2001: Webmaster på Sundhed.dk

    Uddannelse:
  • 1986: Folkeskolelærer

    Kurser:
  • IT: HTML, Javascript, Dreamweaver, Intro til XML, Golive, Lotus Notes/Domino Designer, Webtrends, Visual SourceSafe, Visio, PageMaker, Illustrator, Photoshop.
  • Kommunikation: Information Mapping, Barfodsjournalistik
  • Foto: Fototeknik, Mørkekammerteknik

    Privat:
  • Gift, søn på 5 år
  • 42 år
Hvad er på dagsordenen i dit arbejdsliv lige nu?

I øjeblikket er virksomheden bag sitet i gang med at planlægge nye indsatsområder med henblik på at forbedre sitet og ad den vej sikre mere trafik. Udover det daglige arbejde med grafisk design og billedredigering er indførelse af et nyt ledelsesrapporteringsværktøj højest på dagsordenen. Dertil kommer revurdering af eksisterende funktionalitet på baggrund af usabilitytests.

Hvilke udfordringer giver det at arbejde i et så tværfagligt miljø af sundhedseksperter, IT-folk og journalister?

Det er bestemt et job fyldt med udfordringer. Der er tre faggrupper (sundhedseksperter, IT-folk og journalister) som skal tale sammen om at lave web, og en af mine funktioner er netop at være bindeleddet. Samtidig er det en meget ny virksomhed, så der er ikke så mange prædefinerede måder at gøre tingene på.

Vi er kommet fra nær og fjern med mange forskellige virksomhedskulturer, og det kan mærkes i dagligdagen. Det er ikke spor nemt, men det at være med til at præge en ung virksomhed var udslagsgivende for, at jeg søgte netop den stilling.

Hvad er det, der især er drivkraften for dig ved dit fag?

Jeg brænder for web, fordi jeg ser uanede muligheder for udbredelse af information. Siden min læreruddannelse har jeg interesseret mig voldsomt for effektiv kommunikation. Dengang var edb på stenalderstadiet, og web jo ikke opfundet. Jeg tændte på edb i 1990, da jeg på et edb-kursus blev introduceret for dtp, som var helt nyt.
Her havde hvermand mulighed for at udbrede information i form af små foldere, plakater og andre tryksager.

Siden hoppede jeg med på internet-vognen, da www slog igennem. Jeg var fascineret af dette nye medie, som i endnu højere grad gav hvermand mulighed for at udtrykke sig. Samtidig åbnede der sig muligheder for at samle viden i informationsbanker og databaser, som var tilgængelige for alle med en internetopkobling eller adgang til et bibliotek med en.

I dag sidder jeg på en portal. Portaler har den fordel frem for mange spredte informationsbanker, at de tilbyder brugeren én samlet indgang til mange forskellige typer information inden for samme emneområde.

Hvad vil du gerne udrette med dit fag?

Jeg vil gerne være med til at gøre internettet let at bruge. Brugervenlighed er mit nøgleord. Det er vigtigt for mig, at brugerne føler sig godt behandlet ud fra følgende kriterier:
- Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle starte, så derfor startede jeg her og fandt, hvad jeg søgte.
- Jeg kunne finde rundt.
- Informationen var til stede, da jeg søgte.
- Jeg kunne bruge informationen, det vil sige: jeg forstod den.
- Jeg kunne finde videre fra mit udgangspunkt til bedre steder, hvis mit umiddelbare sted ikke var godt nok.
- Jeg kunne agere således, at det lettede min dagligdag, for eksempel bestille tid hos min læge eller forny min recept samme sted.
- Jeg blev ikke forstyrret af al mulig støj i form af unødig grafik, reklamer og popup-vinduer.
- Jeg kunne finde ud af, hvad jeg skulle gøre på en given interaktiv webside.

Hvad er et drømmejob for dig?

Webmaster på en portal med samme ambitioner, som dem jeg har ridset op ovenfor.

Hvordan gik det til, at du blev webmaster?

Der var et par krumspring, fra jeg hoppede på Internet-vognen som underviser i 1996: Jeg fik lyst til at forlade undervisningsbranchen og prøve kræfter med selv at lave tingene frem for at lære andre hvordan. Det førte i første omgang til, at jeg fik en stilling som Technical Writer i et softwarefirma. Her havde jeg en bibeskæftigelse som webredaktør.

Da jeg i al min tid som IT-underviser altid selv havde udviklet mit undervisningsmateriale og forholdt mig til brugergrænsefladerne i programmerne, var denne udvikling naturlig. Jeg kendte brugeres, og især nye brugeres, forhold til edb-programmer og mente at have bidrag til, hvordan man laver forståelige brugergrænseflader. I firmaet havde jeg mulighed for at øve denne form for indflydelse.

Dog trak den anden del af stillingen - som webredaktør - mere, og derfor foretog jeg allerede efter et år springet til en stilling som webredaktør i en anden virksomhed.

I denne nye virksomhed sad jeg i et år som webredaktør i kommunikationsafdelingen, inden det gik op for både virksomheden og mig, at jeg var bedre placeret i IT-afdelingen som webmaster. Som webmaster følte jeg, at jeg havde fundet mit ståsted som brobygger mellem IT, design og kommunikation.

Da sundhed.dk i august opslog en stilling som webmaster på en portal var det på tide for mig at flytte mig endnu engang.

Hvordan havde du oprindelig forestillet dig, at din karriere skulle forme sig?

Det havde jeg faktisk ingen ambitioner om, da jeg sluttede min læreruddannelse. På det tidspunkt var der stor arbejdsløshed blandt lærere, så allerede under mit speciale forholdt jeg mig til ?en funktion uden for lønarbejdets kreds? (det hed det dengang). Jeg kastede mig over fotografi og mørkekammerteknik, som jeg stadig dyrker. Dog forsvandt mørkekammerteknikken med mit fatale møde med Photoshop. Derfra var springet til dtp og web ikke så stort.

Hvor mange timer bruger du på at opkvalificere dig om ugen ud af din samlede arbejdstid ?

Tre til fem timer om ugen samt tre-fire kurser af et par dages varighed om året. På hverdage gør jeg det om aftenen online, efter at min søn er puttet. I weekenden gør jeg det online, hvis jeg er hjemme. Jeg kan finde på at tage læsestof med i sommerhus, hvis jeg føler at det er en hastesag, som jeg skal sætte mig ind i.

Har du lagt en overordnet plan for, hvor din karriere og faglige udvikling skal bevæge sig hen i de kommende år?

Nej, det har jeg ikke, men jeg er udmærket klar over, at jeg er nødt til at holde en bred vifte, hvis jeg skal bevæge inden for denne branche af stor foranderlighed i de næste mange år. Derfor spreder jeg mig inden for en vifte af grafik, HTML, usability og projektstyring.

Hvor og hvordan opdaterer du din faglige viden?

Jeg holder øje med udviklingen via nettet, mine mailinglister, ofte besøgte websteder og nyhedsbreve, som jeg abonnerer på. Deltager i alle de relevante konferencer, som min arbejdsgiver vil betale for. Tager relevante kurser. Læser computersektioner i Børsen, Information, Politiken og Berlingeren, Computerworld Online. Læser bøger om webprogrammering, usability med mere og abbonnerer på nyhedsbreve.

Hvad ligger der på dit natbord lige nu?

Der ligger i øjeblikket fiktion: Inge Eriksen, Sommerfuglens vinge, 3. bind. Der ligger oftere fiktion end IT-bøger. De bliver læst om aftenen, men ikke som godnatlæsning. Weekenden bruges også til at tyre IT-viden i form af bøger, mens min søn har en legekammerat på besøg.

Hvilke netværk deltager du i?

Webgrrls, DONA (Danish Online New Association), FDIM.

Netværker og vidensudveksler du også uformelt i andre sammenhænge?

Med andre webkolleger, men især med min kone, som også er i webbranchen med samme begejstring som jeg. Hjemmefronten er fuld af faglig udveksling.

Hvor ofte deltager du i konferencer?

To-tre gange årligt. Den seneste var en konference om brugervenlighed/usability. Før den var jeg til en konference om mulighed for at koble backend og frontend via XML.

Hvad ville du gerne bruge mere tid på at følge med i?

XHTML, Flash, opkoblingsteknologier, content management systemer, realtime interaktivitet via internet og på udviklingen inden for sammensmeltning mellem telekommunikation, internet og tv.

Hvilke muligheder for at skaffe ny viden har du nødtvunget valgt at prioritere fra?

XHTML ? i min forrige og min nuværende jobfunktion tegner det til, at direkte kodning forsvinder fra webmasterfunktionen.

Hvad ville der ske, hvis du brugte mindre af din tid på vidensopdatering?

Jeg har en klar fornemmelse af, at hvis jeg ikke selv følger med, så er jeg i branchesammenhæng død om få år. Jeg synes, at det er sjovt lige nu, men jeg kan også forstille mig, at jeg bliver træt om nogle år. Den tid den sorg, så ser verden sikkert også anderledes ud, og måske er der dukket en niche-mulighed op.

Kan du nogensinde lægge dit fag fra dig?

Miljøskaden opstod som lærer: En lærer ser faglige muligheder overalt i sin fritid, så det er svært at lade være med at tænke fagligt. Men ja, jeg kan godt lægge det fra mig. På web sker der dog ALTID det, at når jeg ser en smart funktionalitet, så hopper jeg over og ser ?View source? for at se, hvordan de har lavet det.

Hvad går din fritid med?

Jeg lever vist et helt almindeligt familieliv.

Hvilke websteder besøger du jævnligt?

Fagligt

www.dk-hostmaster.dk
wwwhtml.dk
www.script.dk
www.w3c.org
www.useit.com
www.webreference.com/dhtml/
dynamic.macromedia.com/bin/MM/exchange/main.jsp?product=dreamweaver
www.pagetutor.com/keeper/
www.userlab.net/pages/
www.fdim.dk
www.cw.dk

Privat

www.euroinvestor.dk
www.imdb.com
www.krak.dk
www.rejseplan.dk

Søgemaskiner og emneindeks

google.com
altavista.com




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere