Danskere imponerer på JavaOne

Danskere hører til blandt eliten på dette års JavaOne-konference i San Francisco. Blandt andet var der stor interesse for en dansk Java-ekspert og to studerende fra Århus Universitet.

Sun Microsystems tilbagevendende udviklerkonference, JavaOne, var i år rammen for en markant dansk landvinding inden for Java-teknologi på trådløse enheder.

?Project Monty? er kodenavnet for næste generation af den såkaldte Java virtuel machine (JVM) til små og trådløse enheder. JVM?en sørger for at alle programmer og spil, der er skrevet i Java, kan køre på trådløse enheder som mobiltelefoner og lommecomputere.

Chefarkitekten bag projektet, Lars Bak, og hans to assistenter, har imidlertid formået at flytte grænsen for, hvor hurtigt den virtuelle maskine kan tygge programmerne i gennem på mobiltelefoner, PDA?er og lignende.

- Med den nye JVM bliver programmerne afviklet ti gange så hurtigt samtidig med at den optager mindre hukommelse. Det betyder dels, at det går hurtigere når man starter en Java-applikation på sin PDA eller mobiltelefon og dels, at batterilevetiden på de trådløse enheder forlænges, siger Lars Bak.

- I sidste ende medfører det, at programmører kan udvikle mere interessante og krævende programmer til fremtidens trådløse enheder, fortæller han.

De fleste store producenter af trådløse enheder har allerede givet tilsagn om at deres fremtidige modeller vil understørre Java. Det gælder både Motorola, Nokia og senest SonyEricsson-mobile.

Hjælp fra to studerende

Lars Bak har sammen med Kasper Verdich Lund og Jakob Roland Andersen, der begge studerer datalogi på Aarhus Universitet, brugt halvandet år på at udvikle JVM?en for Sun Microsystems.

Med 16 års erfaring i design og implementering af virtuelle maskiner, er Lars Bak det tætteste man kommer en Mr. Virtual Machine. De to datalogistuderende blev involveret i Project Monty i kølvandet på en række kurser om virtuelle maskiner, som Lars Bak kørte på universitetet.

- I efteråret 2000 så jeg, at Lars søgte to deltidsansatte til et projekt om virtuelle maskiner. Jeg skrev straks en ansøgning og var heldig at få stillingen, siger Kasper Lund.

Han startede i november 2000 mens Jakob Andersen kom til godt et halvt år senere. I dag deler de kontor med Lars Bak på Alexandra-instituttet, hvor Sun Microsystems lejer sig ind.

- Det er en stor fordel at dele kontor med Lars. På den måde kan vi trække så meget som muligt på hans store erfaring og ekspertise. Havde vi ikke siddet på kontor med Lars havde vi heller ikke holdt foredrag for fuldt hus her på JavaOne, siger Kasper Verdich Lund.

De mange timer sammen på kontoret i Århus har øjensynligt givet pote.

Efter den officielle præsentation af Project Monty på JavaOne flokkedes interesserede Java-udviklere omkring Kasper og Jakob for at stille spørgsmål til den nye virtuelle maskine.

- Det er en sjov fornemmelse, når nogle af verdens største Java-eksperter kommer og spørger én til råds, når man samtidig kan svare på deres spørgsmål, siger Kasper Lund, der kun mangler sit speciale før han kan kalde sig selv datalog.

- Det kommer nok til at handle om virtuelle maskiner, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere