Debat: Skudt i foden - eller i hovedet

Den offentlige institution Uni-C tilbyder hostingløsninger i konkurrence med de private udbydere på betingelser, som private ikke kan konkurrere med. Det havde vi ikke ventet under en borgerlig regering, skriver administrerende direktør Tina Lerche.

Det lyder flot, når regeringen trutter i trompeten, for at Danmark skal være en førende IT-nation. Vel var planerne vage, men vi var da mange i branchen, der tillod os at tro på visionerne.

Så meget større er skuffelsen, når det få måneder senere viser sig, at de danske internetvirksomheder er udsat for konkurrenceforvridning af en offentlig virksomhed, der tilmed slår på sine særlige privilegier i sit udbudsmateriale. Det havde vi ikke ventet under en borgerlig regering!

I internetbranchen er DIXen en hjørnesten. Det er nemlig det centrale officielle internetknudepunkt, som forbinder danske brugere med internationale net.

Uni-C har i nogle år varetaget driften af DIXen, der fysisk er opstillet på Danmarks Tekniske Universitet. Det er ikke problemet. Det er en god løsning, at det centrale knudepunkt drives af en uafhængig offentlig instans.

Men hvad der er under alt kritik er, at Uni-C også tilbyder hostingløsninger i konkurrence med de private udbydere på betingelser, som private ikke kan konkurrere med.

Uni-C sælger nemlig hosting til ?såkaldt? kostpris. Uni-C?s kostpris er 1/3 af, hvad det koster private udbydere.

Uni-C kan være så billige, fordi det er lokaler på Danmarks Tekniske Universitet, man hoster fra. Det er prima hostinglokaler med alle de former for sikkerhed og opbakning, man kan tænke sig. Lokalerne er jo indrettet til at hoste DIXen, det centrale punkt med det maksimale sikkerhedskrav. Uni-C udnytter altså de gode forhold omkring den statslige særopgave, hosting af DIXen, til at opbygge en sidebusiness, der er konkurrenceforvridende.

Ikke alene underbyder man konkurrenter, der skal fungere på almindelige forretningsmæssige vilkår ? man bruger nærheden til DIXen som et salgsargument, og det er et argument, der virker, skulle jeg hilse og sige. Al seriøs internettrafik skal passere DIXen, og hvad kunne være bedre end at blive hostet tæt op til DIXen og så til en billig pris.

Ifølge Uni-Cs direktør Dorte Olesen er det nødvendigt for Uni-C at have private kunder for at kunne opretholde et serviceniveau, der giver hovedkunderne, uddannelsesinstitutionerne, State-of-The Art løsninger. Det primære formål med private kunder er udvikling af medarbejderne. Uni-C tillader sig derfor den luksus at underbyde private udbydere ene og alene for at kunne udvikle sine medarbejdere.

Resultatet er desværre grov konkurrenceforvridning og misbrug af den privilegerede rolle som operatør af DIXen.

Det er som om, Uni-C ikke kan forstå, at når man bruger en kostpris, der er urealistisk lav, umuliggør man at andre kan udføre opgaven. Vi andre skal jo betale anlægsomkostninger, drift og lønninger ud af indtægterne.

Det er ikke første gang, at diskussionen om offentlige institutioners konkurrenceforvridning er oppe, og det bliver desværre nok heller ikke sidste gang.

Dette eksempel viser, som mange andre eksempler, at der dels ikke er særlig god kontrol fra det politiske system med de offentlige institutioners virke på markedet, og at der i institutionerne selv enten er en udtalt foragt for eller mangel på forståelse for private virksomheders markedsbetingelser.

Regeringen ønsker, at vi skal være en førende IT-nation. Det er derfor paradoksalt, at det tillades offentlige institutioner, at konkurrere private virksomheder ud af markedet på unfair betingelser.

Vi kan jo ikke udvikle den nødvendige kompetence på sådanne betingelser. Regeringen skyder på denne måde sin ambitiøse plan i foden ? og det er da skudt i hovedet!

Tina Lerche er administrerende direktør i virksomheden Wingercom.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere