Mariann Juniormester
10. januar 2021 - 22:58 Der er 3 løsninger

Skærm til billedbehandling

Min pc skærm er ved at stå af. Vil gerne skifte den til en 27".
Jeg bruger den ikke til spil. Jeg skal til at indscanne 4-5.000 negativer, så jeg kan se mine foto på 55" TV. Køber en Plustek Opticfilm 8200i scanner til dette. Så vidt jeg kan forstå, skal man efter indscanning redigere billedet inden man gemmer det. Jeg er derfor i tvivl om hvilken pc skærm jeg skal købe for at kunne gøre dette bedst muligt (Jeg vil dog kun gi' max. ca. 3.000 kr. for skærmen).
Hvilken  opløsning skal jeg bruge 2560x1440 eller 3840x2160? Skal det være VA, TN eller IPS? Er der et mærke du kan anbefale?
Mvh
Mariann
claes57 Ekspert
11. januar 2021 - 09:02 #1
IPS giver det bedste lys når du ser fra flere vinkler (du behøver ikke sidde 100% ret foran for at få de rigtige farver)
Opløsningen er primært afhængig af dit syn (alder). Langt de fleste kan ikke se en forskel på de to opløsninger, så 2560x1440 er rigelig.
Jeg ville gemme negativer direkte fra scanner, og så lave en 'kopi-mappe' til redigerede billeder - og find lige noget software, der kan behandle alle billeder i kopi-mappe på en gang (batch mode), fx IrfanView.
milter Ekspert
11. januar 2021 - 20:04 #2
Jeg er enig med claes57 mht. skærmen.

Men, før du går i gang, så vil jeg anbefale dig at lave lidt research om emnet, hvis du ikke har prøvet det før. Allerførst, scanning af negativer og diapositiver tager en frygtelig tid. Den Plustek Opticfilm 8200i, du omtaler, hører ikke til blandt hurtigløberne, så vidt jeg kan se på nettet. Det vil formentligt betyde, at du nok skal regne med en behandlingstid på 2:5 til 4 minutter pr. billede, afhængig af indstillingerne for scanningen, herunder med eller uden støjfjerning, opløsning og din måde at organisere hele processen på.

Siden herunder har mange år på bagen, men dens råd og vejledninger gælder stadig i dag. Jeg fandt den for ca. 16 år siden, da jeg anskaffede mig en fotoscanner til mine egne negativer og diapositiver. Hvis du går i gang med at læse siden, så husk på, at skærmstørrelser, computeres evne til at behandle store billedfiler o.m.a. har udviklet sig enormt siden da.

https://www.scantips.com/
J. Nielsen Guru
11. januar 2021 - 23:29 #3
Personlig kan jeg godt lide Viewsonic skærme. Umddelbart synes jeg en 24" rigeligt til at se hvad der foregår, men 27 er selvfølgelig også god. Fx. Viewsonic VP2458 eller VP2788 som er IPS skærme. Men en HP eller lenovo IPS er også fin.

Du kan se en test af Plustek her
https://www.filmscanner.info/en/PlustekOpticFilm8200i.html
Plustek er absolut brugbar, men Nikon er klart bedre. Du kan leje en Nikon scanner her
http://www.datanord.dk/udlejning/
Disse scannere kan med SA-21 filmadapteren scanne strimler på op til 6 billeder ad gangen.

Vær opmærksom på at det er en speciel udfordring at scanne negativer idet de har den orange filmbase. Den kan ikke bare udlignes med en simpel hvidbalance. Den orange filmbase indgår i selve dannelsen af farverne og er derfor ikke længere jævnt fordelt over billedet og kan derfor ikke bare korrigeres i et billedbehandlingsprogram. Det kræver specielle beregninger.
Scannerprogrammerne som fx. Vuescan kan normalt gøre det, men ikke godt i alle tilfælde. Nogen gange skal man anvende et program som fx. https://www.negativelabpro.com/
Ny bruger Nybegynder

Din løsning...

Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links

Opret Preview

Log ind eller opret profil

Hov!

For at kunne deltage på Computerworld Eksperten skal du være logget ind.

Det er heldigvis nemt at oprette en bruger: Det tager to minutter og du kan vælge at bruge enten e-mail, Facebook eller Google som login.

Du kan også logge ind via nedenstående tjenester

Premium
Claus Thorsgaard efter pludselig fyring fra Conscia for en uge siden: "Jeg ser for mig, at jeg skal tilbage i en tilsvarende direktør-rolle"
Interview: Claus Thorsgaard er allerede nu klar til et nyt job i den danske it-branche, efter han i sidste uge pludselig blev fyret som koncernchef i Conscia.
Computerworld
Apples næste MacOS rummer en potentiel bombe for udvalgte Mac-brugere
Brugere af Apples nyeste Macbooks og Macs kan opleve at visse apps ikke længere vil fungere i udvalgte regioner.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.