Avatar billede raffar Juniormester
16. november 2004 - 13:25 Der er 3 kommentarer og
1 løsning

Axapta 3.0 - Efterberegning & Lagerregulering

Er der en der kan give en grundig forklaring på funktionen Efterberegning & Lagerregulering? eller fortælle mig hvor jeg finder en lignende forklaring?
Hvad er det der nøjagtigt sker? og hvorfor bliver/skal det gjort?
Avatar billede lasseo Nybegynder
16. november 2004 - 13:45 #1
Efterberegningen har til formål at få lagerværdier og ordre-/projektregnskaber til at stemme overens med finans og lagerprincip.

Effekten afhænger især af opsætningerne af lageret herunder lagerprincip.
Vi har valgt at opgøre lageret til FIFO princippet.

Når Axapta overfører en vare fra lageret til et projekt overføres i første omgang den kostpris varen har ifølge lagerkortet. Da kostpriserne varierer og den kostpris, der vises på lagerkortet er den seneste realiserede, er det altså muligt, der i første omgang skrives en kostpris på projektet, der ikke er 100% korrekt ift. lagerprincippet.
Når efterberegning igangsættes genberegnes alle lagertransaktionerne efter lagerprincippet og der bogføres en regulering ift. kostprisen, der i første omgang var sat på projektet. Dermed bringes lagerværdi og projektomkostninger i overensstemmelse med lagerprincippet.

Dette er kort fortalt og som sagt afhænger meget af jeres specifikke opsætning. Håber det bringer dig på sporet :o)
Avatar billede raffar Juniormester
04. december 2004 - 02:28 #2
lasseo > Tusind tak for det konstruktive og letforståelige svar, samt undskyld for lang svartid/komentartid.

Jeg har erfaret rimeligt store lagerreguleringer ved kørsel af efterberegning. Ser vi på de poster, der bliver posteret mellem varelager, repration/forarbejdning, lagerregulering samt vareforbrug (finans fra den enkelte regulering) kan de variere alt fra ører til flere hundrede tusinde kroner.
Er dette normalt og hvordan opstår så store reguleringer?

Kan du lægge et svar til point's.
Avatar billede lasseo Nybegynder
06. december 2004 - 08:09 #3
raffar > jeg ville forvente de fleste reguleringer i den lave ende af scalaen, men afhængigt af hvordan I bruger systemet og variationen i jeres indkøb/kostpriser er de store reguleringer muligt.
En uhensigtsmæssighed, jeg har oplevet er, hvis vi kommer til at opdatere forkert pris på indkøb (husk vi anvender FIFO princip). Eksempel:
Vare 1 har beholdning på 10 stk. købt hjem til 100 kr. pr. stk.
Indkøbsordre for vare 1 opdateres med køb på 5 stk. til 10.000 kr. pr. stk. Denne pris var fejl og fejlen rettes ved at opdatere negativ indkøbslinie med -5 stk. á 10.000 kr. og 5 stk. til den rigtige pris på 100 kr. pr. stk.
På varekortet er den senest realiserede kostpris nu kr. 100 og beholdningen 15 stk. Dermed vil aftræk i første omgang ske til 100 kr. pr. stk. MEN pga. fejlindtastningen vil nr. 6-10 enhed, der trækkes blive efterberegnet til kr. 10.000 pr. stk. Årsagen er, at vor rettelse af fejl ikke "fangede" de fejlindtastede 5 stk., men i stedet de 5 ældste fra lageret.
Denne fejl har jeg - afhængigt af øvrige transaktioner på varen - nogle gange haft held til at undgå ved at lagerregulere beholdningen til 0 stk. Efterberegne varen, kontrollere at kostprisen er korrekt på varekortet og derefter opskrive beholdningen til det oprindelige antal.
Metoden er ikke skudsikker - især ikke, hvis der er andre åbne transaktioner, men er indtil videre, den bedste jeg har fundet.

Hvis du oplever efterberegninger på flere hundrede tusinde kroner kan det skyldes ovenstående eksempel, men jeg ville gå ned på varenummeret og analysere posterne. Desværre hårdt arbejde - men effektivt:o)
Avatar billede raffar Juniormester
07. december 2004 - 10:47 #4
Jeg takker for et godt og kompetent svar. Det giver mig rigtig forståelse og guidence til at gå ned i den problemstilling der ligger i Axapta's efterberegning af regulering af lageret.
Avatar billede Ny bruger Nybegynder

Din løsning...

Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.

Loading billede Opret Preview
Kategori
IT-kurser om Microsoft 365, sikkerhed, personlig vækst, udvikling, digital markedsføring, grafisk design, SAP og forretningsanalyse.

Log ind eller opret profil

Hov!

For at kunne deltage på Computerworld Eksperten skal du være logget ind.

Det er heldigvis nemt at oprette en bruger: Det tager to minutter og du kan vælge at bruge enten e-mail, Facebook eller Google som login.

Du kan også logge ind via nedenstående tjenester





White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis