Artikel top billede

Foto: Griszka Niewiadomski

It-branchen jubler over flere it-studerende

Både IT-Branchen og ITEK jubler over optagstallene, som de it-relaterede uddannelser fremviser i dag.

Læs også: It er årets store vinder på landets universiteter

De danske universitetsuddannelser optager i år 19 procent flere it-studerende end sidste år.

Dermed er it-uddannelserne den kategori, som oplever den største fremgang målt i procent.

"En fremgang på næsten 20 procent er mere, end vi havde forventet, så vi er positivt overraskede," siger administrerende direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen.

Allerede 16. juli kom den første indikator, da ansøgerstatistikkerne blev offentliggjort. Dengang fremgik det blandt andet, at 70 procent flere havde søgt ind på IT-Universitetet.

"Jeg synes, det er rigtig, rigtig flot. Vi så allerede ved ansøgningstallene, at der var rigtig mange, der søgte ind på datalogi og andre it-uddannelser, så vi er meget begejstrede for, at vi nu får 19 procent ekstra," siger direktør Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri.

Vigtigt for fremtiden

Inden finanskrisen brød ud, meldte danske virksomheder, at der var mangel på arbejdskraft. Ikke mindst kvalificeret arbejdskraft. Og det vil snart være tilfældet igen, og derfor er det vigtigt, at flere unge søger mod it-fagene, mener Tom Togsverd.

"Vi kommer til at mangle folk. Der har været en slow down, men jeg kan høre fra mine medlemmer, at man er oppe nu, og til efteråret imødeser jeg, at vi er tilbage ved de gamle flaskehalsproblemer. Derfor er det rigtig godt, at så mange unge kan se lyset og tager den uddannelse," siger ITEK-direktøren.

Tom Togsverd finder det specielt vigtigt, at der kommer flere unge ud i it-branchen, fordi det forhindrer, at it-virksomhederne skal bruge mange ressourcer på at kapre medarbejdere hos konkurrenterne.

Morten Bangsgaard ser det også som afgørende for it-branchens fremtid i Danmark, at der kommer denne fremgang på it-studierne.

"Det er hele forudsætningen for, at der også er en it-branche i Danmark om fem eller 10 år, så det er meget positivt," siger Morten Bangsgaard

It er mere end det at kode

Rektor Mads Tofte fra IT-Universitetet i København fortæller til Computerworld, at han umiddelbart ser fremgangen på it-studierne som resultatet af en indsats for at forklare de unge, hvad it kan tilbyde dem.

Morten Bangsgaard vurderer, at de unge har fået øjnene op for it-branchen, fordi det er en branche i vækst, og fordi det er en branche, som skal afhjælpe de udfordringer, som det danske samfund møder i fremtiden.

Hos ITEK peger Tom Togsverd på, at der er blevet gjort en indsats for at fortælle de unge, at it-uddannelser giver adgang til en bred vifte af jobmuligheder.

"Vi har haft held med at forklare, at det er et skaberfag. Det handler ikke bare om at kode, det er også at være arkitekt, der skaber nye løsninger," siger han.

Kan det fortsætte?

Skal smede nu

Fremgangen på universiteternes it-uddannelser rejser også spørgsmålet om, hvorvidt det er en udvikling, der kan fortsætte.

"Vi skal i dialog med universiteterne for at sikre, at der er den fornødne plads og kapacitet til et øget optag, for virkeligheden er, at hvis vi ikke følger bare nogenlunde med det høje optag i Kina og Indien, som vi er i konkurrence med, så bliver det svært at tiltrække kvalificeret dansk arbejdskraft," siger Morten Bangsgaard

Universitets- og Byggestyrelsens oversigt over it-uddannelserne på universiteterne viser, at der siden 2005 har været konstant vækst i antallet af optagne på it-studierne. I år begynder 1.823 unge at studere it-fag, mens tallet var 877 i 2005.

Der er ifølge Tom Togsverd behov for, at antallet af optagne fortsat stiger.

"Jeg håber det, og jeg kan i hvert fald sige, at vi får brug for dem. Det er ikke kun vores hverv, der skal bruge dem, for det er jo også alle dem, der skal bruge it i deres innovation og enabling af ydelser, så behov vil vokse," siger Tom Togsverd.

Datalogi er et af de studier, der går markant frem. 22 procent flere begynder datalogi-studiet i år sammenlignet med sidste år, mens et studie softwareudvikling stiger endnu mere med en fremgang på 42 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere