Artikel top billede

Foto: Griszka Niewiadomski

Nørder skræmmer unge kvinder væk fra it-studierne

Andelen af kvinder på it-uddannelserne er stagneret de seneste år, og det hænger sammen med et nørdet image, vurderer formand Klaus Kvorning Hansen fra Dansk IT.

Kvinderne besætter flertallet af pladserne i universiteternes auditorier.

Til september begynder en ny årgang af unge et studie på landets universiteter, og her er 55 procent af dem kvinder.

Men det forholder sig helt anderledes i it-fagene, og der er ikke sket nogen ændring de seneste tre år.

"Jeg finder fænomenet bekymrende, og det er værd at undersøge, hvad det skyldes," siger formand Klaus Kvorning Hansen fra Dansk IT, der organiserer 5.600 it-professionelle i Danmark.

De nyeste tal fra landets universiteter viser, at andelen af kvinder på it-uddannelserne i år ligger på 27 procent. Det helt samme som de to år forinden.

"Vi ser det som et tegn på, at vi ikke er lykkedes med at slippe af med det nørdede image, som vi ser som en hæmsko for optaget på it-studierne. Og det slår endnu stærkere igennem for kvinder," fortæller Klaus Kvorning Hansen

Det mest kvindefattige optag på et it-studie er at finde i Aalborg Universitets studie for informationsteknologi. Her er samtlige mænd, mens studierne softwareudvikling på IT-Universitetet og datalogi på Aalborg Universitet følger efter med henholdsvis 96 og 95 procent mænd.

Flest mænd på naturvidenskab

Set bredt henover naturvidenskab-studierne på landets universiteter er kønsfordelingen 55 og 45, hvoraf mændene udgør den største andel.

Cecilia Bonefeld-Dahl, der er formand for Styregruppen Kvindelige Ledere i brancheorganisationen IT-Branchen, mener, at der kan være problemer forbundet med, at den kvindelige andel på it-studierne er markant lavere end mændenes antal.

"Med hensyn til kvindelige ledere er det ikke altid sådan, at man henter lederne fra it-uddannelserne. Men det er selvfølgelig klart, at man ønsker, at personerne har en given viden omkring det teknologiske bag løsningerne. Jo flere kvinder, vi kan få ind på it-uddannelserne, jo bedre," siger Cecilia Bonefeld-Dahl.

En undersøgelse fra IT-Branchen viser, at seks procent af topposterne i it-virksomhederne er besat af kvinder. Det er det samme som i 2009.

"Vi ser en stigning i kvindelige salgschefer, og vi ser på trods af krisen, at der er en svag stigning af kvindelige økonomichefer i it-branchen. Det er ret positivt, fordi kvindelige ledere i branchen typisk hyres fra salgs- eller økonomifunktionen, så det tegner til, at vi får flere på de vigtige poster i branchen," fortæller Cecilia Bonefeld-Dahl.

Behov for kvinderne

Klaus Kvorning Hansen, der også er direktør i PenSam, ser det lave optag af kvinder som et problem af flere grunde.

"It-branchen går glip af et rekrutteringsgrundlag, når den ene halvdel af befolkningen er ringere opdyrket end den anden," siger han og fortsætter:

"Ligesom i alle andre erhverv er vi af den opfattelse, at en ligelig kønsfordeling er en udmærket ting. Desuden er det da synd og ærgerligt, at der er nogle som aldrig opdager, at det her rent faktisk er interessant, har gode karrieremuligheder og kan give et godt arbejdsliv."

Samtlige uddannelser i top-10 over de mest mandsdominerede fag er inden for natur- og teknisk videnskab, og det er i den top-10, at tre af fagene er it-uddannelser.

"Vi har også brug for, at de unge ambitiøse kvinder søger ind på it-uddannelserne i Danmark, og jeg ved, at IT-Universitetet og flere af de andre uddannelsesinstitutioner gør en stor indsats for at tiltrække yngre kvinder, og det skal vi være endnu bedre til, og det er også derfor, at vi har dannet denne styregruppe for at vise, at vi også er kvinder, der kommer videre i branchen, og at det er en attraktiv branche at arbejde i," fortæller Cecilia Bonefeld-Dahl.

Hos Dansk IT vurderer Klaus Kvorning Hansen, at der er behov for at sætte tidligt ind, hvis optagelsesmønstret skal ændre sig.

"Det er vigtigt at sætte ind i de tidlige år såsom folkeskolen og gymnasiet, så man får it placeret som noget, der hører hjemme i mange sammenhænge, og at det ikke bare er noget, som handler om teknik," siger han.

Datalogi på Aalborg Universitet formåede med dette års optag at bryde med sidste års optag, hvor samtlige studerende var mænd. Denne gang er tallet faldet til 95 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere