Artikel top billede

Randers-borgere: Smid KMD i spare-kataloget

Randers Kommune skal spare 150 millioner kroner og har bedt borgere komme med spareforslag. KMD-spareforslag afvises på ingen måde af politikerne.

Randers Kommune skal finde 150 millioner kroner på budgettet. Derfor har man bedt borgerne komme med input til et spare-katalog.

Og blandt forslagene er der flere, der peger på KMD-kontrakter og indkøb.

"Det er min fornemmelse, at leverandører som KMD tager sig vældig godt betalt for at levere til det offentlige, den ville ikke gå i det private. Det er uklogt og omkostningstungt, hvis kommunen gør sig leverandørafhængig," foreslår en borger på kommunens hjemmeside sparranders.dk.

Og der falder flere hentydninger til den 42 millioner kroner store KMD-kontrakt, som kommunen ikke gik i udbud med.

"40 millioner kroner er immervæk noget af en investering, men nogen skal jo også finansiere guldvandhanerne på KMD's direktions-toiletter, og her vælger politikerne åbenbart, at det skal være skatteborgerne - tak for det," lyder det fra en borger efterfulgt af en smiley.

Bør gå KMD på klingen

Også borgere uden for Randers Kommune vil hjælpe med forslag.

En it-konsulent, der skriver, at han har erfaring fra flere forskellige jyske kommuner, peger også på KMD, når skal skal spares skattekroner.

"Man bør gå KMD på klingen og presse dem på prisen," forslår han.

En anden person skriver under overskriften "Alle alarmklokker bør ringe":

"Den er gal med kulturen i it-afdelingen og måske andre steder, når man ikke er villig til at gå i udbud med så store aftaler som KMD-aftalen til 42 millioner."

Desuden peger borgeren på, at der sikkert også er en række andre bindinger til andre store it-leverandører omkring for eksempel operativsystemer.

Derfor lyder kritikken også, at der forventelig ikke ses "bestræbelser på at udnytte muligheder som Open Office eller de glimrende muligheder som Google tilbyder".

Faktisk får også andre it-leverandører en hård medfart af Randers-borgerne.

Du kan læse hvem og se alle it-spareforslagene her.

V tvivler på stor gevinst

Politikerne i Randers byråd vil nærlæse alle forslag, lyder det.

Venstre i Randers Kommunes byråd tvivler dog på, at der er mange millioner at hente på den konto.

"Vi vil naturligvis se på de mange forslag, der kommer, og ja de vil blive taget alvorligt, og en del af dem vil helt sikkert indgå i vores fremtidige beslutninger," siger 2. viceborgmester og Venstre-byrådmedlem Anders Buhl-Christensen.

Han understreger, at udbudsreglerne skal følges, men peger på, at der er visse problemer på området.

"Jeg mener, der er et problem med at finde egnede alternativer, da KMD-hovedaftalen indeholder næsten 50 forskellige aftaler, og at det bliver svært at finde udbydere, der kan løse hele opgaven," siger Anders Buhl-Christensen.

Derfor vil gevinster ved at sende hele aftalen i udbud måske heller ikke være overvældende, vurderer han.

"Jeg er ikke sikker på, at vi opnår meget store besparelser, da det er en kæmpe opgave at skifte system i en kommune med mere end 8.000 ansatte," siger Anders Buhl-Christensen.

R: Ingen fredet
De Radikale i byrådet vil afvente en konsulent-undersøgelse - inden partiet melder ud angående KMD-kontrakten.

Men Mogens Nyholm fra partiet gør det klart, at ingen områder er fritaget på forhånd, når der ved de kommende budgetforhandlinger er der lagt op til, at der skal spares cirka 150 millioner kroner.

Han understreger, at det er en stor økonomisk udfordring for byrådet, hvor der er brug for "både strategisk- og helhedstænkning, samt en god portion sund fornuft".

"Dermed kan ingen områder i forvaltningen fredes," siger Mogens Nyholm fra De Radikale i Randers Byråd.

Borgmesteren tavs - indtil videre

Den socialdemokratiske borgmester Henning Jensen Nyhuus i den jyske kommune vil ikke kommentere de specifikke forslag fra borgerne endnu.

"Det er glædeligt, at så mange borgere har taget imod byrådets opfordring til at indsende spareforslag. Det gælder naturligvis også de forslag, som er kommet på it-området," siger han.

"Jeg har besluttet, at jeg ikke vil kommentere de enkelte forslag, før disse præsenteres samlet for byrådet og derefter indgår i en politisk proces," lyder det dog fra borgmesteren.

Kommunens embedsmænd har allerede udformet en udbudsstrategi, der afventer godkendelse af byrådet.

Ifølge planen er det lagt op til, at langt størstedelen af den 42-millioner kroners KMD-kontrakt, som kommunen havde indgået uden om udbud, vil blive sendt i udbud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere