Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Randers-borgere: Smid KMD i spare-kataloget

Randers Kommune skal spare 150 millioner kroner og har bedt borgere komme med spareforslag. KMD-spareforslag afvises på ingen måde af politikerne.

Randers Kommune skal finde 150 millioner kroner på budgettet. Derfor har man bedt borgerne komme med input til et spare-katalog.

Og blandt forslagene er der flere, der peger på KMD-kontrakter og indkøb.

"Det er min fornemmelse, at leverandører som KMD tager sig vældig godt betalt for at levere til det offentlige, den ville ikke gå i det private. Det er uklogt og omkostningstungt, hvis kommunen gør sig leverandørafhængig," foreslår en borger på kommunens hjemmeside sparranders.dk.

Og der falder flere hentydninger til den 42 millioner kroner store KMD-kontrakt, som kommunen ikke gik i udbud med.

"40 millioner kroner er immervæk noget af en investering, men nogen skal jo også finansiere guldvandhanerne på KMD's direktions-toiletter, og her vælger politikerne åbenbart, at det skal være skatteborgerne - tak for det," lyder det fra en borger efterfulgt af en smiley.

Bør gå KMD på klingen

Også borgere uden for Randers Kommune vil hjælpe med forslag.

En it-konsulent, der skriver, at han har erfaring fra flere forskellige jyske kommuner, peger også på KMD, når skal skal spares skattekroner.

"Man bør gå KMD på klingen og presse dem på prisen," forslår han.

En anden person skriver under overskriften "Alle alarmklokker bør ringe":

"Den er gal med kulturen i it-afdelingen og måske andre steder, når man ikke er villig til at gå i udbud med så store aftaler som KMD-aftalen til 42 millioner."

Desuden peger borgeren på, at der sikkert også er en række andre bindinger til andre store it-leverandører omkring for eksempel operativsystemer.

Derfor lyder kritikken også, at der forventelig ikke ses "bestræbelser på at udnytte muligheder som Open Office eller de glimrende muligheder som Google tilbyder".

Faktisk får også andre it-leverandører en hård medfart af Randers-borgerne.

Du kan læse hvem og se alle it-spareforslagene her.

V tvivler på stor gevinst

Politikerne i Randers byråd vil nærlæse alle forslag, lyder det.

Venstre i Randers Kommunes byråd tvivler dog på, at der er mange millioner at hente på den konto.

"Vi vil naturligvis se på de mange forslag, der kommer, og ja de vil blive taget alvorligt, og en del af dem vil helt sikkert indgå i vores fremtidige beslutninger," siger 2. viceborgmester og Venstre-byrådmedlem Anders Buhl-Christensen.

Han understreger, at udbudsreglerne skal følges, men peger på, at der er visse problemer på området.

"Jeg mener, der er et problem med at finde egnede alternativer, da KMD-hovedaftalen indeholder næsten 50 forskellige aftaler, og at det bliver svært at finde udbydere, der kan løse hele opgaven," siger Anders Buhl-Christensen.

Derfor vil gevinster ved at sende hele aftalen i udbud måske heller ikke være overvældende, vurderer han.

"Jeg er ikke sikker på, at vi opnår meget store besparelser, da det er en kæmpe opgave at skifte system i en kommune med mere end 8.000 ansatte," siger Anders Buhl-Christensen.

R: Ingen fredet
De Radikale i byrådet vil afvente en konsulent-undersøgelse - inden partiet melder ud angående KMD-kontrakten.

Men Mogens Nyholm fra partiet gør det klart, at ingen områder er fritaget på forhånd, når der ved de kommende budgetforhandlinger er der lagt op til, at der skal spares cirka 150 millioner kroner.

Han understreger, at det er en stor økonomisk udfordring for byrådet, hvor der er brug for "både strategisk- og helhedstænkning, samt en god portion sund fornuft".

"Dermed kan ingen områder i forvaltningen fredes," siger Mogens Nyholm fra De Radikale i Randers Byråd.

Borgmesteren tavs - indtil videre

Den socialdemokratiske borgmester Henning Jensen Nyhuus i den jyske kommune vil ikke kommentere de specifikke forslag fra borgerne endnu.

"Det er glædeligt, at så mange borgere har taget imod byrådets opfordring til at indsende spareforslag. Det gælder naturligvis også de forslag, som er kommet på it-området," siger han.

"Jeg har besluttet, at jeg ikke vil kommentere de enkelte forslag, før disse præsenteres samlet for byrådet og derefter indgår i en politisk proces," lyder det dog fra borgmesteren.

Kommunens embedsmænd har allerede udformet en udbudsstrategi, der afventer godkendelse af byrådet.

Ifølge planen er det lagt op til, at langt størstedelen af den 42-millioner kroners KMD-kontrakt, som kommunen havde indgået uden om udbud, vil blive sendt i udbud.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Hvad koster det egentlig…? Tag overblikket tilbage over dine omkostninger i skyen
Mange organisationer arbejder på tværs af flere cloudplatforme – men er udfordret af, at det kan være næsten umuligt at vide, hvad man betaler for og hvorfor.