Artikel top billede

Mærsk: Stuxnet-orm udryddet på vores globale net

A.P. Møller-Mærsk har udryddet den onde Stuxnet-orm på sit globale netværk og regner med at have ryddet op efter virussen Sality ved udgangen af denne uge.

Kæmpevirksomheden A.P. Møller-Mærsk har nu udslettet industrivirussen Stuxnet og arbejder på at færdiggøre oprydningen efter Sality-virusangrebet, der nu har ødelagt op til 500 computere i virksomheden.

"Vi er ikke længere i højeste beredskab. Og vi regner med at være tilbage på grønt niveau ved udgangen af denne uge," siger global pressechef Birgitte Henrichsen torsdag.

Dobbelt virusangreb

Dermed har virksomheden efter ugers kamp mod et dobbelt virus-angreb fra den ondsindede polymorfiske Sality-virus og industrivirussen Stuxnet vundet et vigtigt slag i kampen om overtaget på netværket med 60.000 computere.

Stuxnet ramte containergiganten nogle dage efter, at virksomheden i forvejen måtte sande, at 300 computere var inficeret og efterladt ubrugelige af en ny variant af et af sommerens værste progammer, Sality.

Stuxnet er konstrueret til at gå efter kontrollen med såkaldte SCADA-systemer fra Siemens, der primær benyttes af proces- og forsyningsvirksomheder fra Windows-platforme. Denne virus gav ifølge A.P. Møller-Mærsk "forstyrrelser" hos virksomhedens afdelinger på Filippinerne og i Indien.

Patch i utide

Softwarevirksomheden Microsoft, der ellers har samlet sine opdateringer af styresystemerne til en gang om måneden, udsendte mandag ekstraordinært en fejlrettelse i utide, for at dæmpe spredningen af blandt andet de to vira, som har inficeret den danske containergigant.

Begge vira spreder sig nemlig blandt andet ved hjælp af den såkaldte genvejsfunktion, som Microsoft har implementeret i Windows. Funktionen knytter sig til måden, hvorpå styresystemet behandler .lnk-filer på - det vil sige genveje til filer.

Sårbarheden har gjort, at alene et kig på en genvej på eksempelvis en usb-stick eller et netværksdrev kan afvikle kode aktivere kode - og dermed sprede de ondsindede vira.

I forbindelse med udsendelsen af fejlrettelsen oplyste Microsoft, at firmaet i de sidste dage før udsendelsen havde observeret en stigning i antallet af forsøg på at udnytte sårbarheden, og at den bedste hjælp til at beskytte brugerne derfor var en frigivelse før den månedlige plan.

Bedre sikring mod vira

Hos Mærsk er status torsdag, at virksomheden nu har styr på både Stuxnet, der som nævnt er udryddet op virksomhedens globale net og den polymorfiske Sality-virus.

"Vi har kontrol med alle vira og har haft det nogle dage," siger Birgitte Henrichsen.

Virksomheden har i løbet af virus-krigen foretaget en række tiltag for at stoppe spredningen af de to vira. Tidligt i forløbet blev de ansatte forbudt at benytte usb-sticks, og mandag blev ansatte bedt om at aflevere computere, som havde været med på weekend eller ferie. Det skete for at sikre, at antivirus-programmerne var opdaterede og maskinerne renset for vira.

"Vi har en antivirus-infrastruktur, som fungerer med en langt bedre dækning end for to uger siden," siger Birgitte Henrichsen.

Hun fortæller, at alle computere, også hjemmecomputere, nu skulle være dækket af anti-virusprogrammet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere