Artikel top billede

Oracle sagsøger Google for brug af Java

Oracle mener, at Googles Android krænker en række Java-patenter, som Oracle fik med i købet, da selskabet overtog Sun.

Computerworld News Service: Oracle har lagt sag an mod Google.

Anklagen går på, at Googles mobilstyresystem, Android, krænker adskillige af Oracles patenter og ophavsrettigheder relateret til Java.

"Under udviklingen af Android krænkede Google forsætligt, direkte og gentagne gange Oracles Java-relaterede immaterielle rettigheder. Dette søgsmål søger på passende vis at råde bod på disse krænkelser," udtaler en talskvinde for Oracle i en pressemeddelelse. 

Det har ikke umiddelbart været muligt at få en kommentar fra Google.

Oracle overtog Sun Microsystems Java-teknologi ved opkøbet tidligere i år.

Applikationer, der er skrevet i Java, kan afvikles på stort set enhver computer, der blot har en Java virtuel maskine installeret.

Inkluderede Dalvik-teknologi

Da Google udviklede Android, inkluderede virksomheden en Java-kompatibel teknologi ved navn Dalvik.

Dalvik var udviklet som en "renrums-version" af Java - forstået på den måde at Google byggede den op fra bunden af uden brug af nogen af Suns teknologier eller immaterielle rettigheder, forklarer analytiker hos Gartner Ken Dulaney.

"Man kan ikke bare tage en Java-applikation fra et Sun-miljø, hvor den er licenseret, og afvikle den på Android. Man er nødt til at genkompilere den til Dalvik," påpeger Dulaney.

Oracle hævder, at Dalvik er en konkurrent til Java, der krænker virksomhedens ophavsret til Java og adskillige af dens patenter, som oplistes i sagsanlægget.

Det står endnu ikke klart, om Oracle har forsøgt at diskutere sagen med Google, før virksomheden lagde sag an.

Oracles motivation er sandsynligvis drevet af Androids nylige succes på smartphone-markedet, vurderer Dulaney. "Oracle ejer Sun nu og ønsker at inddrive royalties for programmeringssproget," ræsonnerer han.

Oracle: Google gør de med vilje

Oracle hævder, at Google var klar over Oracles patenter og "forsætligt" krænkede dem.

Sagsøgeren påpeger også, at Google ansatte nogle af Suns Java-udviklere.

Oracle vil have retten til at sætte en stopper for den påståede patentkrænkelse og sigter efter at få tilkendt skadeserstatning.
Dulaney mener, at Oracles sag kan blive "svær at bevise," og at et juridisk slagsmål kan komme til at trække i langdrag.

"Sagens omdrejningspunkt bliver, om Google skabte en komplet renrums-version af Java eller om virksomheden havde nogen med insider-viden om koden," vurderer han.

Dalvik udgør en valgmulighed til at skrive Android-applikationer i; men som udvikler kan man også vælge at bruge HTML 5 og programmeringssproget C. Dalvik benyttes dog til nogle af Androids kernefunktioner såsom e-mail, påpeger Dulaney.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere