Artikel top billede

En af internettets fædre gæster i dag IT-Universitetet, hvor han vil fortælle om sit syn på fremtidens internet.

Internettets fader: Det nye internet er på vej

Interview: Vi er kun lige begyndt at grave i overfladen på internettets potentiale, siger faderen til internettet.

Læs også: Internettet kan blive meget vildere end i dag

Da teknologi-forskeren Robert Kahn i 1972 begyndte at arbejde for det amerikanske forsvars ARPA-afdeling (Advanced Research Projects Agency), skulle han være med til at forandre verden for bestandigt.

For allerede i efteråret 1972 demonstrerede han første version af ARPANET, forgængeren til dagens internet, med 40 computere sat sammen i et netværk.

Herefter gik han i gang med udviklingen af internettets kerne-protokoller TCP/IP, hvor han siden fik hjælp fra Vinton Cerf.

De to herrer står i dag som faddere af det internet, som siden begyndelsen af 1970'erne er blevet farvelagt, speedet up og blevet allemandseje.

I dag - torsdag - er Robert Kahn inviteret som gæstetaler på IT-Universitetet i København, hvor han ikke vil dvæle særlig meget i anekdoterne, men i stedet tale om fremtidens internet.

Netværksteknologi

Inden eftermiddagens tale afslører han dog over for Computerworld, at han dengang for knap 40 år siden ikke havde nogen deciderede ambitioner om at opfinde internettet, men "bare" syntes, netværksteknologien var spændende.

"Internettet har udviklet sig udover vores grundforskning, og jeg havde ingen fantasi til at forestille mig, hvor meget det egentlig har kommet til at betyde. Vi vidste bare, at der lå et kæmpepotentiale i netværksteknologien, hvor interessant ting kunne blive opfundet," konstaterer han tørt uden nogen form for nostalgi i stemmen.

Samme internet i 40 år

"Men når det er sagt, så er teknologien grundlæggende den samme som for 40 år siden. Det er omgivelserne, der i høj grad har ændret sig," siger han.

Han fremhæver, at der i 1970'erne ikke fandtes pc'er, men i stedet kæmpecomputere til millionvis af dollar.

Trådløse forbindelser, mobile enheder og grafiske brugergrænseflader var andre opfindelser, som man kun kunne få øje på i en krystalkugle.

Netværksforbindelserne var heller ikke noget at råbe hurra for.

Robert Kahn, Vinton Cerf og andre forskere måtte slå sig til tåls med hastigheder på omkring 50 kilobit per sekund, da de skulle teste de første datapakker i netværksforbundne computere.

"Vi kunne siden nå op på hastigheder på 100 kilobit per sekund, når vi skød signaler fra bjergtoppe, hvor der ikke stod forhindringer i vejen," siger han.

Læs også: Internettet kan blive meget vildere end i dag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere