Er det utopi at vælte Google ned af søge-tronen?

ComputerViews: Behovet for at kunne finde hoved og hale i det hastigt voksende antal websider har aldrig været større. Til trods for masser af søge-innovation sidder Google tungt på tronen. For evigt?

ComputerViews: Man bliver hurtigt mere end almindeligt rundtosset, hvis man forsøger at forstå, hvor stort World Wide Web egentlig er anno 2010.

Det skyldes ikke bare, at der findes en række forskellige måder at gøre regnestykket op på, men også, at de tal, der indgår i det, befinder sig i den helt tunge ende.

Siden Worldwidewebsize forsøger at give et bud på WWW's aktuelle størrelse ved at sammenholde størrelsen af de forskellige søgemaskinernes indekser.

Den 22. september blev det således vurderet, at det indekserede internet indeholdt mindst 15,88 milliarder websider (ikke at forveksle med domæner!).

Google, den suverænt mest anvendte søgemaskine, forsøgte for et par år siden selv at give et svar på internettets størrelse. Selskabet meddelte, at man vurderede, at der var mindst en billion URL'er på nettet (tusinde milliarder).

Det tal er dog ikke et udtryk for antallet af web sider, da eksempelvis en web-baseret kalender kan indeholde URL'er til hver enkelt dag i mange år fremover, forklarede Google.

Uanset hvad er det et udtryk for, at internettet har en størrelse, der gør det umuligt at overskue alle de informationer, der gemmer sig derude.

Det er der, WWW-søgemaskinerne kommer ind i billedet, og sådan var det også allerede for 20 år siden, da de første af slagsen kom til verden.

Forskellige typer søgemaskiner
I det store galleri "Se søgemaskinerne gennem de seneste 20 år" kan man mærke historiens vingesus over denne helt essentielle del af internettet.

Fra kataloger over net-links, som brugerne selv tilføjede, til de automatiske crawlere, som dominerer søgemaskinerne i dag - udviklingen er gået stærkt. Ikke mindst på grund af de mange forskellige søge-tjenester, der har bidraget undervejs.

En af de ting, der kendetegner portal-tjenesterne er, at andre har gjort et forsøg på at organisere web-indeholdet for dig, så du ikke nødvendigvis selv skal vide, hvad du leder efter helt specifikt, men i stedet kan navigere via overordnede begreber - eksempelvis "biler."

Den tankegang findes i dag fortsat på danske Jubii, der dog samtidig også inkluderer en traditionel Google-søgefunktion, der tager udgangspunkt i, at brugeren selv ved, hvad han/hun leder efter og er i stand til at formulere det i en mere eller mindre avanceret søgestreng.

Microsofts har med Bing-søgemaskinen også forsøgt at blande de forskellige søge-tankegange for på den måde at tilbyde noget andet og mere end Google.

"Brugerne foretager ikke kun specifikke søgninger, de foretager også sessioner - for eksempel shopping, tjekke brugeranmeldelser, booke et fly - og på alle de områder er vi meget fokuserede på at lave ting, der går videre end de almindelige links," forklarede Peter Maxmin, leder af Bing i Europa, Mellemøsten og Afrika, til Computerworld tidligere på året.

Se også: Se søgemaskinerne gennem de seneste 20 år

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid Cloud - placer dit workload hvor det giver mest værdi

De fleste virksomheder er forlængst begyndt at anvende cloud-services til produktivitet, onlinemøder og meget andet. Men de næste trin på cloudrejsen er svære. På dette seminar vil du høre om den metodik, der gør det muligt at tage de næste skridt på cloudrejsen - og få indblik i praktiske eksempler.

25. februar 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

26. februar 2021 | Læs mere


AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


Premium
Test: Huawei Sound X er hvad du får, når du giver en smart-højttaler det hvide snit
Smarthøjttaleren fra den kinesiske teknologi-kæmpe er desværre handikappet af storpolitik. Det er der ikke desto mindre kommet et godt slagtilbud ud af.
Computerworld
Microsoft på vej med ny funktion til Edge-browseren
En helt ny funktion, der skal gøre livet lettere for bekymrede forældre, er nu på vej til Microsoft Edge-browser.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Benefits of Automating P2P Processes
Purchasing and accounting departments are under constant pressure to boost efficiency. An ever-increasing number of processes to be managed; vacancies that cannot be filled; rising compliance demands: these are just some of the reasons why already heavy workloads keep growing. However, digitalizing and automating operational business processes can help reduce these workloads considerably. And when repetitive manual tasks such as data entry are eliminated, employees are freed up to focus on more challenging tasks. This white paper will outline just which tasks can be automated in purchasing and accounts payable departments, from issuing purchase requisitions to filing invoices in line with auditing standards. We will describe how daily operations in Purchasing and Accounting are changing, as well as the benefits that automation offers.