Artikel top billede

Danske ministerier har mistet 100 bærbare pc'er

Danske ministerier mistede i 2005 og 2006 omkring 100 bærbare computere ud i den blå luft.

Skatteministeriet, der netop har mistet computere ved indbrud, er ikke ene om at miste bærbare computere.

Igennem årene er det sket op til flere gange hos flere ministerier - både via indbrud i embedsmændenes private hjem og via indbrud i myndighedernes kontorer.

Det viser en række forespørgsler, som Computerworld foretog tilbage i slutningen af 2006.  

Her blev alle ministerier spurgt, om de havde mistede bærbare computere i 2005 og 2006.

Optællingen viser, at ministerierne i perioden tilsammen havde mistet omkring 100 bærbare computere.

"Under henvisning til din forespørgsel kan jeg oplyse, at vi har fået stjålet 19 stk. pc'er i 2005 og tre stk. i 2006 frem til dags dato (slutningen af 2006, red)," oplyste Transportministeriet dengang til Computerworld.

Transportministeriets opgørelse dækkede over i alt 10 enheder under ministeriet.

På de nævnte institutioner var der en samlet pc-bestand på omkring 450 pc'er, oplyste it-chefen Jakob Franck videre til Computerworld dengang.

21 bærbare over to år

I Beskæftigelsesministeriet mistede man også en del bærbare computere de pågældende år:

"Vi har kendskab til 19 stk. bærbar som blev stjålet i 2005. Herudover har vi kendskab til 2 stk. bærbar stjålet i 2006. Tallene er excl. AF og Arbejdsdirektoratet," oplyste webmaster Ulrich Bojko fra Beskæftigelsesministeriet i en mail til Computerworld i slutningen af 2006.

I Ministeriet for Fødevare, Landbrug og Fiskeri var meldningen, at Direktoratet for FødevareErhverv havde mistet i alt 11 bærbare computere i 2005 og 2006. To af dem ved indbrud i 2005.

Plantedirektoratet mistede 14 i 2005. Ministeriet oplyste dog:

"Heraf bl.a. 12 ved indbrud i lagerlokale (pc'er uden data)."

Endelig mistede Danmarks Fiskeriundersøgelser - under Ministeriet Fødevare, Landbrug og Fiskeri - 3-7 bærbare computere, oplyste informatikchef Kjeld Koushede fra Fødevareministeriets departement til Computerworld i slutningen af 2006.

Indbrud på stribe

Statsministeriet oplyste, at at det havde mistet to bærbare computere ved indbrud i private hjem i 2004.

En medarbejder fra Kirkeministeriets it-kontor skrev følgende til Computerworld:

"Kirkeministeriet har i 2005 været udsat for et indbrud i IT-Kontoret hvor 3 netop leverede bærbare pc'er blev stjålet. Tilsvarende har vi mistet 2 bærbare pc'er under forsendelse fra klargøring i IT-Kontoret til slutbrugeren."

"Der har ikke været tilfælde hvor ibrugtagne bærbare pc'er er stjålet eller på anden måde bortkommet," understregede ministeriet i svaret.

Kulturministeriet fandt også ud af, at det havde mistede bærbære computere i perioden:

"En grundigere efterforskning viser, at der i perioden 2005 - 2006 er forsvundet/stjålet 6 bærbare pc'ere fra Kulturministeriets departement," skrev Åsa Eidenert fra Kulturministeriet til Computerworld. 

Sikkerhedspolitik i Finansministeriet

I Finansministeriet oplyste man følgende:

"I henhold til nedenstående anmodning om oplysning om antal mistede bærbare computere i Finansministeriet i 2005 og 2006 kan det oplyses, at Finansministeriets departement har mistet 2 bærbare computere i 2005 og ingen i 2006 (til dato)."

"Ifølge Finansministeriets it-sikkerhedspolitik, skal brugen af bærbare computere ske på betryggende vis. Følsomme data må ikke lagres lokalt, men kun på de tildelte drev på de centrale servere," skrev Paul Martin Olsen fra ministeriet i slutningen af 2006 til Computerworld. 

I Indenrigs - og Sundhedsministeriet lød beskeden:

"Der er i 2006 kun registreret en stjålen bærbar computer fra Koncern IT's lokaler (KoncernIT er organisatorisk under dep.), hvilket har medført en telefonisk anmeldelse af tyveriet til politiet og en registrering af den bortkomne maskine i beholdningen."

Ministeriet oplyste, at denne bærbare computer ikke var kommet ud af indpakningen og derfor ingen kritiske informationer indeholdt. 

"I 2005 har ministeriet fået stjålet 2 styk bærbare computere fra et aflåst skab. I 2006 har ministeriet ikke mistet nogen bærbare computere," skrev koncernindkøbschef Jørgen Nielsen fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Bærbare computere på rejse

Udenrigsministeriet, der har folk ansat rundt om i hele verden, mistede også nogle computere.

"I besvarelse af Deres nedenstående henvendelse af 20. oktober 2006 vedrørende aktindsigt i antal mistede bærbare computere kan oplyses, at der i 2005 mistedes 5 (3 i udetjenesten, 2 i hjemmetjenesten), og at der i 2006 til dato er mistet 5 (4 i udetjenesten, 1 i hjemmetjenesten), ialt 10 stykker," skrev it-chef Lars Steen Nielsen fra Udenrigsministeriet i slutningen af 2006.

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender oplyser, at inden for ministeriets område har mistet 2 stk i 2005 og 9 stk i 2006.

Skatteministeriet slap i 2005 og 2006

Skatteministeriet, der altså netop har haft indbrud, mistede intet i 2005 og 2006.

"Vi har ikke mistet bærbare computere i ministeriet i 2005 og 2006," skrev Lennart Nilsson fra Skatteministeriet i august 2006 til Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere