Artikel top billede

Databasefejl hos IBM skyld i betalingsnedbrud

Det var en uidentificeret databasefejl hos IBM, der lørdag sendte betalingskort og netbetalinger over hele landet i sort.

Både Dankort, netbetalinger eller internationale betalingskort holdt lørdag midt i den travelste handelstid op med at fungere.
Nedbruddet skyldes en endnu ukendt teknisk fejl i et databasesystem hos IBM.
 
Fejlen bevirkede, at ingen digitale betalinger kunne gennemføres i godt en time. Samlet set var systemet ustabilt i mere end to timer. 
 
"Omtrent klokken tolv fik vi en rapport fra IBM om, at deres overvågning havde konstateret en teknisk fejl i det databasesystem, der varetager transaktioner på Dankort og internationale kort," siger Søren Winge, som er kommunikationschef hos Nets, det tidligere PBS, der driver betalingssystemerne.  
 
Risikrerede dobbelttrækning
Ifølge Søren Winge faldt antallet af transaktioner herefter markant og stoppede helt umiddelbart efter klokken 12.12.
 
Betalingssystemerne kører på to spejlede platforme, som sikrer, at man kan slå over på et andet system, hvis der er driftsstop på det første system.
 
Dette skift sker normalt stort set automatisk i løbet af mellem fem og ti minutter. Men lørdagens fejl var ikke normal.
 
"Der opstår en ret usædvanlig situation med selve problemet, som gjorde, at man ikke ønskede at foretage et automatisk skift. Man var nødt til først at verificere systemerne manuelt for at sikre, at der ikke skete en korrumpering af data i forbindelse med flytningen," siger Søren Winge.
 
Han fortæller, at der ellers kunne være risiko for, at at en betaling blev trukket to gange.
 
"Derfor er det først vigtigt at sikre, at integriteten i data bliver fastholdt, når man foretager sit switch," siger Søren Winge.
 
Klokken 13.11, næsten en time efter nedbruddet var en realitet, blev skiftet til den sekundære platform, back-up systemet, gennemført. Ifølge kommunikationschefen var der til at begynde med noget kø på systemet, som sædvanligvis indtræffer efter så omfattende problemer.   
  
Efter et kvarters ustabilitet på grund af ophobede transaktioner kørte systemet igen stabilt omkring 13.30.
 
"Men så klokken 13.45 opstod der en følgefejl, som på en eller anden vis gjorde, at vi igen måtte afvise transaktioner," siger Søren Winge.

Måtte genstarte systemet

Denne følgefejl betød, at Nets denne gang måtte genstarte systemet, for ifølge Søren Winge igen at kunne gøre brug af alle ressourcerne på systemet. Efter genstarten var gennemført klokken 14.10 kørte betalingssystemerne igen fint.
 
Søren Winge fortæller, at Nets i nat klokken 02.00 gennemførte et såkaldt host-switch, som er et skift tilbage til den primære platform i det redundante system. Selve skifter tager få minutter.
 
"Det er jo spejlede platforme, men set-uppet er sådan, at man helst vil køre på det, som vi betragter som den primære platform."   
 
Årsag stadig ukendt
Han fortæller, at virksomheden sammen med IBM arbejder på at kortlægge, hvad det var for en databasefejl, der udløste nedbruddet.
 
"Vi har isoleret problemet og ved, hvor det opstod i databasen. Men det, som faktisk udstår er, hvad der har trigget denne her udløsning. Den skal vi være helt sikker på, at vi har afdækket og afhjulpet. Og der er vi ikke endnu," siger Søren Winge.
 
Derfor er de vigtigste indsatsområder lige nu for Nets og leverandøren IBM at sikre stabil drift og skærpe overvågningen, så en tilsvarende fejl hurtigt kan afhjælpes, forklarer Søren Winge.
 
"Det, vi mangler nu, er at identificere, hvad der har trigget det her, og hvordan vi kan tilrette det, så det ikke opstår igen," siger Søren Winge.
 
Han fortæller, at man i en såkaldt root cause-analyse af problemet blandt andet vil evaluere, om tidligere tilretninger af systemet er skyld i utilsigtede følgevirkninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere