Artikel top billede

Den danske elsektor har gravet fiberkabler ned i den danske undergrund for mere end otte milliarder kroner. Foto: MidtVest Bredbånd.

Bornholmsk fiber-projekt bakkes op af Dansk Energi

Ifølge Dansk Energi er det til at "ryste på hovedet over", at TDC kalder et statsstøttet bornholmsk fiberprojekt for "unfair konkurrence".

To bornholmske erhvervsdrivende ønsker at lægge fibernet ned mellem de fire små byer Hasle, Sorthat, Muleby og Nyker nord for Rønne.
 
De to mænd bag projektet, Ole Kofod og Hans Bech, vurderer, at private midler kan finansiere hovedparten af projektet, mens de har søgt om EU-midler til at dække de resterende 30 procent svarende til 4,2 millioner kroner.
 
Det er imidlertid konkurrenceforvridende, vurderer TDC, som selv er ved at udbygge sin infrastruktur i området. Teleselskabet betegner det som "unfair konkurrence", hvis offentlige midler skal konkurrere med TDC's private midler. 

Læs også:
TDC forsøger at stoppe bornholmsk fiber-projekt

TDC: Derfor ønsker vi fiber-projekt stoppet
 
Dansk Energi, der repræsenterer elselskaberne, der har udrullet fibernet for over otte milliarder kroner i resten af landet, mener, at TDC's kritik er forfejlet.
 
"At TDC taler om unfair konkurrence omkring et lille bitte lokalt initiativ på Bornholm er jo kun til at ryste på hovedet over," siger chefkonsulent Christian Berg fra Dansk Energi.
 
Han mener, at offentlig støtte til fiberprojektet er "helt uproblematisk" i forhold til de retningslinjer, som EU har opstillet for tildelingen af midlerne.
 
"EU's regler siger, at når der ydes statsstøtte til private operatører, skal støtten fremme konkurrencen, og det kræves, at der er åben adgang til det offentligt finansierede net for tredjepartsoperatører. Længere er den ikke, forklarer Christian Berg." 
 
TDC har ikke skullet kæmpe fra dør til dør
Du siger, at det er uproblematisk, at der kommer de her fondsmidler, som støtter projektet. Hvorfor finder du det uproblematisk?
 
"Ja, hvis man ser på Bornholm som region og de regelsæt, der gælder fra EU med hensyn til at yde statsstøtte, så kan man bare konstatere, at Bornholm i vores optik er et helt oplagt kandidatland til at modtage støtten, uden at der skulle være nogen problemer. Kigger man på den praksis, der er fra EU, så har man efterhånden over 50 sager, hvor man har givet tilladelser til det," svarer Christian Berg og fortsætter:
 
"Ser man på Bornholm med den stort set ikke-eksisterende konkurrence, den dårlige bredbåndsdækning og som et randområde, så er Bornholm et oplagt kandidatland til at få støtte, uden at det giver problemer. Men det er klart, at hvis der er offentlig støtte med, så vil det typisk følge nogle krav fra EU's side, hvordan man skal indrette det." 
 
Men er det ikke problematisk, at der kommer offentlige midler ind, der skal konkurrere med private midler og en privat aktør?
 
"Det er det, som TDC siger og gør et stort nummer ud af, men man glemmer måske lidt, at TDC's net bygger på en overtagelse i tidernes morgen. Det er et net, som er bygget op over mange år, og det er bygget op under en koncession, hvor staten havde eneret på at rulle fastnet ud, så det er jo ikke, fordi TDC på nogen måde har kæmpet fra dør til dør for at få kunderne. Det er et net, som allerede har været der,"
 
Men i dag er TDC jo et privat selskab.
 
"Ja, selvfølgelig er det et privat selskab, men det er født med kunderne."

Dansk Energi: Der er behov for fiber

TDC betegner det som yderligere problematisk, at en del af forretningsgrundlaget for det omtalte fibernet er baseret på, at det kommunalt-ejede elkraftværk Østkraft på forhånd har meldt sig som kunde. Det er en indirekte kommunalstøtte til nettet, antyder TDC.
 
Christians Berg afviser ikke, at det er tilfældet, men i så fald ser han det som noget, politikerne bør tage fat i.
 
"Hvis der i dag er lovgivning, der afskærer fra konkurrence og udrulning af ny teknologi, der skal være med til at fremme regeringens højhastighedsmålsætning, så må de jo løse det på Christiansborg," argumenterer han.
 
I et brev til Bornholms Vækstforum gør TDC opmærksom på, at det ifølge teleselskabet er unødvendigt at bygge et fibernet til de behov, som Østkraft har. Elselskabet oplyser, at det skal bruge nettet til fjernaflæsning af kundernes forbrug.
 
Men den slags kan løses tilstrækkeligt ved hjælp af trådløs kommunikation, skriver TDC i brevet. Også den melding afviser Dansk Energi.
 
"På Bornholm taler vi om et nyt grønt el-net, som skal indpasse en masse vedvarende energi fra vindmøller og biobrændsel og sende strømmen videre til forbrugernes elbiler og varmepumper. Ting skal kunne tændes og slukkes inden for få sekunder. Det kræver et lynhurtigt og meget stabilt telenet. Her er fibernet overlegen som teknologi," siger Christian Berg.
 
Bornholms Vækstforum behandler i øjeblikket ansøgningen fra Ole Kofod og Hans Bech, der har det fælles selskab Bornholms Fibernet. Vækstforummet skal afgøre, om projektet til indstilles til at få andel i EU-midlerne fra Regionalfonden.

Læs også:
TDC forsøger at stoppe bornholmsk fiber-projekt

TDC: Derfor ønsker vi fiber-projekt stoppet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere