Artikel top billede

Sådan vil kommunerne smadre KMD's monopol

Kommunernes fælles it-organisation, Kombit, har planen klar for, hvordan kommunerne skal klippe afhængighedsforholdet til KMD's monopolsystemer. Se udkastet til planen her.

Kommunernes Landsforenings (KL) it-selskab, Kombit, har fremlagt den første grove skitse for, hvordan kommunerne vil klippe monopol-navlestrengen til it-leverandøren KMD.
 
For med KL's salg af KMD i slutningen af 2008, indgår KMD nu på lige fod med andre it-leverandører, selvom kommunerne i årenes løb har bundet tætte bånd til KMD og er afhængige af flere systemer, der rangeres som monopolsystemer.
 
Men de tider skal være forbi med en udbudsplan for 2011, der blev godkendt på Kombits bestyrelsesmøde tidligere på måneden.
 
Derudover har Kombit løse planer for, hvordan KMD-systemerne skal bydes op til skønhedskonkurrence mod andre systemer frem til 2014.
 
"Målet med udbudsplanen for ydelsesområdet er blandt andet at skabe konkurrence om it-opgaverne. Det er derfor afgørende, at flere it-leverandører er parate til at byde på opgaverne," skriver Kombit på sin hjemmeside
  
Planen for 2011 er klar
I første omgang vil Kombit konkret tage fat i kontantydelser, enkeltydelser og persontillæg i 2011.
 
Næste år skal Kombit sammen med KL og kommunerne i gang med at kigge på implementeringen og ensretningen af fælles løsninger, infrastruktur og grænseflader.
 
I planen er der taget højde for, at ATP i de kommende år overtager en række kommunale ydelser som eksempelvis folkepension og barselsdagpenge i en ny myndighed, Udbetaling Danmark.
 
For at understøtte sikker drift på de systemer i overtagelsperioden fra 2012 og frem til projektets fase to i 2014, er der derfor endnu ikke planlagt udbud på de kommende ATP-områder (folkepension, førtidspension, boligstøtte, barselsdagpenge og forskudsvist udbetalt børnebidrag). 
 
ATP oplyser til Computerworld, at Udbetaling Danmark er udbudsforpligtet, og ATP/Udbetaling Danmark derfor sammen med Kombit er gået i gang med at kigge på, hvordan de udbud skal forløbe.
 
Endnu er det dog for tidligt at sætte datoer og årstal for, hvornår KMD's monopolsystemer i ATP-regi ryger i udbud.  
 
Flere om udbuddet
Kombit forklarer, at nogle områder egner sig godt til centrale udbud som eksempelvis ydelsesberegningen, mens andre løsninger som eksempelvis økonomistyringen og dokumenthåndteringen er på markeder, hvor flere spillere kæmper om kunder og kroner ude i kommunerne.
 
"I begge tilfælde skal det være attraktivt for flere leverandører at byde på opgaven for kommunerne," lyder det fra Kombit.
 
Kombit vil løbende involvere it-leverandørerne i arbejdet med udbudsplanen og i de konkrete projekter. Det arbejde bliver formelt skudt i gang tirsdag den 14. december i København, hvor Kombit har inviteret interesserede it-leverandører til møde om planen og rammearkitekturen.
 
Kommuner med interesse for ensretningen af it-arkitekturen kan desuden henvende sig til Kombit, der på nuværende tidspunkt allerede får assistance fra Odense, Næstved og Vejen.
 
De tre kommuner vurderer således, hvordan kommende forbedringsforslag kan give effektivisering, kvalitetsforbedringer eller mere korrekte udbetalinger i de 98 danske kommuner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere