Artikel top billede

Staten godkender omstridt kommunikations-system

Det omstridte Tetra-net, SINE, der skal betjene alle Danmarks redningstjenester, er nu endelig godkendt af staten.

Det nationale radionetværk til alle landets redningstjenester, politifolk, brandmænd og ambulancereddere har netop opnået den endelige godkendelse af staten.

Sikkerhedsnetværket, i daglig tale SINE, er de seneste år blevet testet og godkendt i hver landsdel, mens de lokale beredskabstjenester er begyndt at kommunikere over nettet.

SINE lever således op til de krav, der blev stillet. Blandt andet skal radionettet kunne bruges landsdækkende, herunder af helikoptere i luften.

Driften skal være stabil, og der skal være tilstrækkelig kapacitet.

Endelig skal der være procedurer for, at overvågning, drift, fejlmeldinger, reparationer og sikkerhed fungerer.

Statens udgifter til etablering og drift af radionettet i 10 år beløber sig til 1,6 milliarder kroner. Det er Dansk Beredskabskommunikation, der leverer det Tetra-baserede radionet. 

Omstridt teknologi 
Netop brugen af Tetra-teknologien har været et stridspunkt lige fra starten.

Tetra-teknologien og SINE har flere gange op til lanceringen været under beskydning. Brandfolkene i Københavns Brandvæsen oplevede, at de terminaler, som leveres af firmaet Zenitel, ikke virkede efter hensigten, når de blev brugt som walkie-talkie. 

I 2007 mente lektor Preben Holst Mogensen fra Datalogisk Institut på Aarhus Universitet, at man burde glemme Tetra, og i stedet satse på Palcom-systemet. Tetra mangler båndbredde og kan ikke fragte de nødvendige mængder data, mente professoren. 

Endelig har eksperter og branchefolk advaret mod, at det offentlige binder sig for stærkt til Motorola og dermed skaber et dyrt monopol. 

Slut med at bytte radioer

"For os er det vigtigste, at beredskaberne kan tale sammen, når de hjælper borgere i nød. Derfor har vi taget os god tid til at sikre, at alt fungerer, både til hverdagens mindre ulykker og når katastrofen rammer," siger Peter Carpentier, sekretariatschef i SINE-sekretariatet.

Tidligere har kommunikation mellem politi og brandvæsen været afhængig af, at politi og reddere fysisk mødte hinanden på ulykkesstedet og byttede radioer.
 
"Vi er glade for at kunne godkende radionettet. Dermed passerer vi en vigtig milepæl. De eneste områder, vi mangler nu, er Metro og Storebælt", siger Peter Carpentier,

Alle danske beredskaber skal bruge SINE-nettet.

Lige nu bliver SINE-nettet brugt af 82 kommuners brandberedskaber, fem politikredse, en region, 9 beredskabscentre, 21 redningsstationer hos farvandsvæsenet, i lufthavnene i Kastrup, Århus og på Bornholm.

SINE-sekretariatet forventer at alle beredskaber er på SINE-nettet i løbet af 2011. Storebælt får også SINE-dækning i 2011.

Herefter kommer Metroen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere