Artikel top billede

Uklar årsag til VLC-exit fra Apples App Store

Det er tilsyneladende en strid om open source-licenser, der har fået Apple til at fjerne den populære medieafspiller VLC fra selskabets App Store. Men hvem har fat i den lange ende?

Som Computerworld skrev tirsdag, så er medieafspilleren VLC blevet fjernet som applikation fra Apples App Store.

Det er imidlertid svært at blive klog på, om det er firmaet bag app-versionen af VLC, selve VLC-projektet eller Apple, der er den egentlige årsag til, at den populære medieafspiller ikke fik lov til at overleve.

Tidligere har det været fremme, at Apple ikke tillader, at applikationer i App Store videredistribueres uden for selskabets butik - hvilket kan være et problem for software under GNU General Public License (blandt andet VLC), fordi licensbetingelserne siger, at softwaren til enhver tid skal kunne videredistribueres.

Apple sendte mail

Hos virksomheden Applidium, der har udviklet den mobile version af VLC, har man publiceret en artikel, der forsøger at forklare, hvad der er gået galt.

Her kan man blandt andet læse, at Apple sendte en mail til Applidium med følgende indhold:

"Vi beklager, at uenigheden omkring jeres applikation ved navn VLC Media Player ikke kunne løses fredsommeligt mellem parterne. Vi har fjernet jeres applikation fra App Store."

Allerede i oktober fik Applidium en mail fra Apple, hvori selskabet skrev, at Rémi Denis-Courmont, der er en del af holdet bag VLC-projektet, VideoLAN, mente, at applikationen brød med nogle intellektuelle rettigheder.

Hos Applidium undrede man sig over den klage, fordi man - hævder virksomheden - allerede havde fået et OK fra VideoLAN-sammenslutningen, inden man begyndte at udvikle applikationen.

"Faktisk hjalp nogle VideoLAN-medlemmer os med at udvikle VLC til iOS," skriver Applidium.

Samtidig skriver Applidium, at virksomheden stadig mener, at App Store-betingelserne er er kompatible med GPLv2, som VLC er licenseret under.

"Derfor vil vi sammen med VideoLAN-sammenslutningen gøre vores bedste for, at dette ikke bliver afslutningen på VLC/iOS," skriver Applidium.

Har Apple andre motiver?

Hos VideoLAN skriver netop Rémi Denis-Courmont, at heller ikke han ved, hvorfor VLC er blevet fjernet fra App Store. Det er ganske vist rigtigt, at han gjorde opmærksom på, at App Store-betingelserne og open source-licensen ikke harmonerede, men det er mere end to måneder siden, og han mener, at Apple har haft masser af tid til at justere betingelserne i App Store.

Han funderer derfor over, om Apple måske bare slet ikke ønsker GPL-software i butikken.

Den gratis medieafspiller VLC er populær blandt mange brugere, fordi den afspiller og streamer både kendte og ukendte lyd- og videoformater uden de store dikkedarer. Det gælder ikke mindst formater, som Apples iTunes og medieafspilleren på iPhonen og iPad ikke kan klare.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere