Sådan undgår du at blive låst til din cloud-leverandør

Det er svært at forhandle kontrakter med cloud-leverandører, men ved at stille nogle afklarende spørgsmål, kan man undgå at havne i en lock-in-situation.

Læs også:
Danske it-chefer frygter lock-in i skyen - se hvorfor

Cloud computing: Sådan fungerer det


Risikoen for leverandør-lock-in bekymrer mange danske it-chefer, når det kommer til cloud computing. Og det er der en god grund til ifølge it-advokat Jesper Langemark.

Han forklarer, at cloud computing adskiller sig fra så mange andre it-løsninger ved, at man som kunde typisk ikke har det store at skulle have sagt i forhold til kontraktforhandlingerne.

"Det er ikke sådan, at man sætter sig ned og tager en traditionel kontraktforhandling. Man må prøve at gardere sig bedst muligt og gå ind i det på et oplyst grundlag om, at der er en kalkuleret risiko, som man vurderer, opvejes af nogle fordele," siger Jesper Langemark.

Ifølge it-advokaten kan man derfor gøre to ting for at sikre sig bedst muligt:

Dels er der den indledende risikoanalyse af, hvad det er for nogle data, cloud-løsningen skal håndtere, og hvor kritiske de er.

Dels kan man med fordel stille en række centrale spørgsmål til leverandøren, hvor svarene kan være med til at afdække de risici, man løber. Spørgsmålene kunne være:

- Hvordan får vi rent teknisk vores data ud igen?
- Hvordan overholder vi persondatalovens regler?
- Hvor står det her beskrevet i jeres aftaleregler?

"Når man forhåbentlig har fået peget de steder ud i teksten, må man forholde sig til, om det er godt nok. Svarene kombineret med den risikoanalyse, man har lavet, gør, at man på et veloplyst grundlag kan tage stilling til, om man er garderet godt nok," lyder rådet fra Jesper Langemark.

Hvorfor hører vi ikke om sagerne?
Cloud-leverandørerne selv har i gennem længere tid forsøgt sig med forskellige former for standardiseringstiltag for at berolige de nervøse it-chefer.

Eksempelvis forsøgte selskaber som IBM, Cisco, Sun, EMC og VMware sig i 2009 med et "cloud-manifest," der via en række principper skulle sikre kunderne mod proprietære, lukkede løsninger med risiko for lock-in.

Imidlertid ønskede cloud-giganter som Amazon, Google, Microsoft og Salesforce ikke at bakke op om det, fordi de var utilfredse med måden, manifestet var blevet til på. Samtidig høvlede Gartner manifestet ned og kaldte det "ren damp selv efter cloud-standarder."

Siden har flere lignende initiativer fundet sted, og selvom formålet er fornuftigt, står man tilbage med det billede, at standardisering ikke er en selvfølge, når det handler om cloud computing.

Interessant er det dog, at antallet af offentligt kendte lock-in-sager endnu er ret begrænset. Det er der imidlertid en forklaring på, ifølge Jesper Langemark.

"Cloud er stadig i sin spæde opstart, men det her er i princippet ikke ret meget anderledes end almindelig hosting, og på det område har vi masser af sager."

"Der er et problem, og det bliver et større og større, jo mere dominerende de her spillere er, og jo flere forretningskritiske data man lægger over i cloud-løsninger."

Har vdt forskellige interesser
Jesper Langemark mener, at lock-in-sager generelt i virkeligheden bunder i en ret banal problemstilling.

"Partnerne har mildt sagt ikke sammenfaldende interesser på det tidspunkt, hvor man som kunde siger, at man gerne vil ud af det."

Cloud-konsulent Carsten Jørgensen fra Devoteam tilføjer, at man skal passe på med at skære cloud-løsningerne og dermed også risiciene over én kam.

"Det er meget afhængigt af arten af løsning. Hvis det bare er en webserver, du installerer på en tilfældig virtuel server, kan du skifte med det samme," forklarer han.

Men hvis du udvikler din løsning specifikt til en cloud-leverandør og bruger dennes API'er, vil der være en opgave i at flytte din applikation til at udnytte nogle andre interfaces og funktionaliteter," siger Carsten Jørgensen.

Læs også:
Danske it-chefer frygter lock-in i skyen - se hvorfor

Cloud computing: Sådan fungerer det

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Vækst på over 350 procent sender Scales til tops blandt it-kometerne
It-komet 2020: Med en eksplosiv vækst over de seneste fire regnskabsår på over 350 procent lander Microsoft Dynamics-partneren Scales på en samlet 10. plads i Årets it-komet 2020. ”Vi bilder os selv ind, at vi er et ’safe bet’ at ringe til, når det handler om Dynamics 365,” siger co-CEO hos Scales, Jesper Outze.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hvor klogt er dit netværk?
Er dit netværk klar til fremtiden? Nye tider kræver fleksibilitet. I denne eGuide får du en håndfuld konkrete eksempler på, hvordan du kan optimere og fremtidssikre virksomhedens netværk.