Artikel top billede

Sådan undgår du at blive låst til din cloud-leverandør

Det er svært at forhandle kontrakter med cloud-leverandører, men ved at stille nogle afklarende spørgsmål, kan man undgå at havne i en lock-in-situation.

Læs også:
Danske it-chefer frygter lock-in i skyen - se hvorfor

Cloud computing: Sådan fungerer det

Risikoen for leverandør-lock-in bekymrer mange danske it-chefer, når det kommer til cloud computing. Og det er der en god grund til ifølge it-advokat Jesper Langemark.

Han forklarer, at cloud computing adskiller sig fra så mange andre it-løsninger ved, at man som kunde typisk ikke har det store at skulle have sagt i forhold til kontraktforhandlingerne.

"Det er ikke sådan, at man sætter sig ned og tager en traditionel kontraktforhandling. Man må prøve at gardere sig bedst muligt og gå ind i det på et oplyst grundlag om, at der er en kalkuleret risiko, som man vurderer, opvejes af nogle fordele," siger Jesper Langemark.

Ifølge it-advokaten kan man derfor gøre to ting for at sikre sig bedst muligt:

Dels er der den indledende risikoanalyse af, hvad det er for nogle data, cloud-løsningen skal håndtere, og hvor kritiske de er.

Dels kan man med fordel stille en række centrale spørgsmål til leverandøren, hvor svarene kan være med til at afdække de risici, man løber. Spørgsmålene kunne være:

- Hvordan får vi rent teknisk vores data ud igen?
- Hvordan overholder vi persondatalovens regler?
- Hvor står det her beskrevet i jeres aftaleregler?

"Når man forhåbentlig har fået peget de steder ud i teksten, må man forholde sig til, om det er godt nok. Svarene kombineret med den risikoanalyse, man har lavet, gør, at man på et veloplyst grundlag kan tage stilling til, om man er garderet godt nok," lyder rådet fra Jesper Langemark.

Hvorfor hører vi ikke om sagerne?

Cloud-leverandørerne selv har i gennem længere tid forsøgt sig med forskellige former for standardiseringstiltag for at berolige de nervøse it-chefer.

Eksempelvis forsøgte selskaber som IBM, Cisco, Sun, EMC og VMware sig i 2009 med et "cloud-manifest," der via en række principper skulle sikre kunderne mod proprietære, lukkede løsninger med risiko for lock-in.

Imidlertid ønskede cloud-giganter som Amazon, Google, Microsoft og Salesforce ikke at bakke op om det, fordi de var utilfredse med måden, manifestet var blevet til på. Samtidig høvlede Gartner manifestet ned og kaldte det "ren damp selv efter cloud-standarder."

Siden har flere lignende initiativer fundet sted, og selvom formålet er fornuftigt, står man tilbage med det billede, at standardisering ikke er en selvfølge, når det handler om cloud computing.

Interessant er det dog, at antallet af offentligt kendte lock-in-sager endnu er ret begrænset. Det er der imidlertid en forklaring på, ifølge Jesper Langemark.

"Cloud er stadig i sin spæde opstart, men det her er i princippet ikke ret meget anderledes end almindelig hosting, og på det område har vi masser af sager."

"Der er et problem, og det bliver et større og større, jo mere dominerende de her spillere er, og jo flere forretningskritiske data man lægger over i cloud-løsninger."

Har vdt forskellige interesser

Jesper Langemark mener, at lock-in-sager generelt i virkeligheden bunder i en ret banal problemstilling.

"Partnerne har mildt sagt ikke sammenfaldende interesser på det tidspunkt, hvor man som kunde siger, at man gerne vil ud af det."

Cloud-konsulent Carsten Jørgensen fra Devoteam tilføjer, at man skal passe på med at skære cloud-løsningerne og dermed også risiciene over én kam.

"Det er meget afhængigt af arten af løsning. Hvis det bare er en webserver, du installerer på en tilfældig virtuel server, kan du skifte med det samme," forklarer han.

Men hvis du udvikler din løsning specifikt til en cloud-leverandør og bruger dennes API'er, vil der være en opgave i at flytte din applikation til at udnytte nogle andre interfaces og funktionaliteter," siger Carsten Jørgensen.

Læs også:
Danske it-chefer frygter lock-in i skyen - se hvorfor

Cloud computing: Sådan fungerer det
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere