Firefox-plugin'et Adblock Plus er et af de programmer, der kan bruges til at blokere bannerannoncer. Foto: Jens Møller Nielsen

Du må ikke blokere bannerannoncer i din browser

Det er ulovligt at bruge ad-blockere til at undgå annoncer på nettet. Se her hvorfor.

Da AidOnline for halvandet år siden præsenterede en forretningsmodel, der blokerede for bannerannoncer og indsatte deres egne, kickstartede det en heftig debat om de såkaldte ad-blockere.

Den nyuddannede jurist fra Københavns Universitet, Louise Staalø Knudsen, har for nylig taget emnet under kærlig behandling i sit speciale.

Hendes konklusionen er tydelig: Ad-blockere er ulovlige, og ud over brugeren kan personen, der har skabt funktionen eller lagt den ud til download, gøres ansvarlig som medvirkende til lovovertrædelserne.

Betænkelig afgørelse
Det er i direkte strid med den kendelse, som Fogedretten fandt frem til i sagen om AidOnline.

Den fastslog, at ad-blocking er lovligt, med begrundelsen, at "teknologien, som anvendes ved blokering af blandt andet bannerannoncer og andet indhold på Internettet har stor udbredelse og i nogle tilfælde indgår som integrerede dele af de internetbrowsere, som anvendes til at se sider på Internettet."

Louise Staalø Knudsen kritiserer begrundelsen for ingenlunde at holde vand, idet den ikke udelukkende bygger på juridisk legale argumenter.

"Der er ophavs- og markedsføringsretlige problemer med en ad-blocker," siger hun.

Hun er betænkelig ved, at Fogedretten i AidOnline-sagen anerkendte, at der blev foretaget eksemplarfremstillinger (inklusiv midlertidige) af hjemmesider, som var blevet ændret af AidOnline-programmet, og at det var i strid med Ophavsretslovens § 2, samtidig med at den fandt frem til at ad-blocking generelt ikke har noget udestående med Ophavsretsloven.

Men det har det ifølge Louise Staalø Knudsen. 

Du ændrer i værket 
Når man loader en hjemmeside, laver man samtidig en kopi af den. Bruger du en ad-blocker, ændrer du hjemmesiden som et værk, og dermed er det ikke længere lovligt at foretage disse midlertidige 'eksemplarfremstillinger', der opstår når en hjemmeside indlæses.
 
Med andre ord er ad-blockeren ulovlig, fordi man gør noget, som skaberen af hjemmesiden har eneret til, konkluderer Louise Staalø Knudsen. 

For erhvervsdrivende kan brugen af de omdiskuterede plugins og tilhørende filterlister tilmed være i strid med markedsføringsloven, da man kan oprette filterlister, sprede dem og derved blokere for annoncer på konkurrerende hjemmesider.

Læs også:
Derfor er Derfor er ad-blocking ulovligt


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Sådan vil Udbetaling Danmark løse problemerne med nyt boligstøttesystem fra Netcompany: Se planen her
Interview: Når Udbetaling Danmark blåstempler lanceringen af det nye boligssystem skyldes det, at der spares mere end 20 millioner kroner hver måned i forhold til det gamle system. Selskabet erkender dog, at it-systemet har en række udfordringer. Læs her, hvordan de skal løses.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.