Firefox-plugin'et Adblock Plus er et af de programmer, der kan bruges til at blokere bannerannoncer. Foto: Jens Møller Nielsen

Du må ikke blokere bannerannoncer i din browser

Det er ulovligt at bruge ad-blockere til at undgå annoncer på nettet. Se her hvorfor.

Da AidOnline for halvandet år siden præsenterede en forretningsmodel, der blokerede for bannerannoncer og indsatte deres egne, kickstartede det en heftig debat om de såkaldte ad-blockere.

Den nyuddannede jurist fra Københavns Universitet, Louise Staalø Knudsen, har for nylig taget emnet under kærlig behandling i sit speciale.

Hendes konklusionen er tydelig: Ad-blockere er ulovlige, og ud over brugeren kan personen, der har skabt funktionen eller lagt den ud til download, gøres ansvarlig som medvirkende til lovovertrædelserne.

Betænkelig afgørelse
Det er i direkte strid med den kendelse, som Fogedretten fandt frem til i sagen om AidOnline.

Den fastslog, at ad-blocking er lovligt, med begrundelsen, at "teknologien, som anvendes ved blokering af blandt andet bannerannoncer og andet indhold på Internettet har stor udbredelse og i nogle tilfælde indgår som integrerede dele af de internetbrowsere, som anvendes til at se sider på Internettet."

Louise Staalø Knudsen kritiserer begrundelsen for ingenlunde at holde vand, idet den ikke udelukkende bygger på juridisk legale argumenter.

"Der er ophavs- og markedsføringsretlige problemer med en ad-blocker," siger hun.

Hun er betænkelig ved, at Fogedretten i AidOnline-sagen anerkendte, at der blev foretaget eksemplarfremstillinger (inklusiv midlertidige) af hjemmesider, som var blevet ændret af AidOnline-programmet, og at det var i strid med Ophavsretslovens § 2, samtidig med at den fandt frem til at ad-blocking generelt ikke har noget udestående med Ophavsretsloven.

Men det har det ifølge Louise Staalø Knudsen. 

Du ændrer i værket 
Når man loader en hjemmeside, laver man samtidig en kopi af den. Bruger du en ad-blocker, ændrer du hjemmesiden som et værk, og dermed er det ikke længere lovligt at foretage disse midlertidige 'eksemplarfremstillinger', der opstår når en hjemmeside indlæses.
 
Med andre ord er ad-blockeren ulovlig, fordi man gør noget, som skaberen af hjemmesiden har eneret til, konkluderer Louise Staalø Knudsen. 

For erhvervsdrivende kan brugen af de omdiskuterede plugins og tilhørende filterlister tilmed være i strid med markedsføringsloven, da man kan oprette filterlister, sprede dem og derved blokere for annoncer på konkurrerende hjemmesider.

Læs også:
Derfor er Derfor er ad-blocking ulovligt


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

22. november 2018 | Læs mere


Roundtable: Muligheder og gevinster med RPA

RPA - robot proces automation - er for alvor på vej frem i mange organisationer: Der er meget store muligheder for de fleste organisationer i software-robotter, der er relativt nemme at opsætte.

22. november 2018 | Læs mere


CRM: Bedre og mere effektiv kundehåndtering i en digital tidsalder

Hør om implementering, processer og forandringsledelse - og få et indblik i helt konkrete løsninger, værktøjer og lær hvordan du får effektiviseret den interne administration og løftet kundeoplevelsen

27. november 2018 | Læs mere


Premium
IBM kommer med kortfattet kommentar: "Vi påtænker at nedlægge cirka 90 stillinger"
IBM bekræfter nu, at selskabet internt har annonceret, at det vil nedlægge omkring 90 stillinger. Den amerikanske virksomhed forsøger at nedbringe antallet af stillinger, lyder det.
Computerworld
Danske tech-topfolk blæst bagover efter besøg i Kina: Danmark er nødt til at gøre noget
Danmark skal i den grad op i gear, hvis ikke vi skal køres helt bag ad dansen af Kina, lyder det fra bekymrede danske techfolk efter besøg i Kina.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
6 gode råd til et succesfuldt virtuelt møde
Den traditionelle måde at tænke arbejdsplads på er under forandring. Nye teknologier skyder frem og gør hverdagen nemmere og mere dynamisk. Eksempelvis er mængden af fjernarbejdspladser steget med 115% de seneste 10 år, og det stiller krav til måden at holde møder på. Med et virtuelt møderum kan møder faciliteres online, og alle parter sparer tid fordi det er mere fleksibelt og ikke betinget af at alle møder op fysisk. I dette whitepaper kigger vi på hvad der skal til for at mestre denne disciplin og giver dig 6 gode råd.