Firefox-plugin'et Adblock Plus er et af de programmer, der kan bruges til at blokere bannerannoncer. Foto: Jens Møller Nielsen

Du må ikke blokere bannerannoncer i din browser

Det er ulovligt at bruge ad-blockere til at undgå annoncer på nettet. Se her hvorfor.

Da AidOnline for halvandet år siden præsenterede en forretningsmodel, der blokerede for bannerannoncer og indsatte deres egne, kickstartede det en heftig debat om de såkaldte ad-blockere.

Den nyuddannede jurist fra Københavns Universitet, Louise Staalø Knudsen, har for nylig taget emnet under kærlig behandling i sit speciale.

Hendes konklusionen er tydelig: Ad-blockere er ulovlige, og ud over brugeren kan personen, der har skabt funktionen eller lagt den ud til download, gøres ansvarlig som medvirkende til lovovertrædelserne.

Betænkelig afgørelse
Det er i direkte strid med den kendelse, som Fogedretten fandt frem til i sagen om AidOnline.

Den fastslog, at ad-blocking er lovligt, med begrundelsen, at "teknologien, som anvendes ved blokering af blandt andet bannerannoncer og andet indhold på Internettet har stor udbredelse og i nogle tilfælde indgår som integrerede dele af de internetbrowsere, som anvendes til at se sider på Internettet."

Louise Staalø Knudsen kritiserer begrundelsen for ingenlunde at holde vand, idet den ikke udelukkende bygger på juridisk legale argumenter.

"Der er ophavs- og markedsføringsretlige problemer med en ad-blocker," siger hun.

Hun er betænkelig ved, at Fogedretten i AidOnline-sagen anerkendte, at der blev foretaget eksemplarfremstillinger (inklusiv midlertidige) af hjemmesider, som var blevet ændret af AidOnline-programmet, og at det var i strid med Ophavsretslovens § 2, samtidig med at den fandt frem til at ad-blocking generelt ikke har noget udestående med Ophavsretsloven.

Men det har det ifølge Louise Staalø Knudsen. 

Du ændrer i værket 
Når man loader en hjemmeside, laver man samtidig en kopi af den. Bruger du en ad-blocker, ændrer du hjemmesiden som et værk, og dermed er det ikke længere lovligt at foretage disse midlertidige 'eksemplarfremstillinger', der opstår når en hjemmeside indlæses.
 
Med andre ord er ad-blockeren ulovlig, fordi man gør noget, som skaberen af hjemmesiden har eneret til, konkluderer Louise Staalø Knudsen. 

For erhvervsdrivende kan brugen af de omdiskuterede plugins og tilhørende filterlister tilmed være i strid med markedsføringsloven, da man kan oprette filterlister, sprede dem og derved blokere for annoncer på konkurrerende hjemmesider.

Læs også:
Derfor er Derfor er ad-blocking ulovligt


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
FutureLegal

FutureLegal giver dig viden og inspiration til at imødegå fremtiden for juridiske ydelser.

28. maj 2019 | Læs mere


Intelligent proces automatisering – et vigtigt værktøj til digitalisering

Med smart sammenkobling af de ‘dumme’ softwarerobotter, procestyrings-teknologi og avanceret machine learning, har du mulighed for at skabe selvlærende robotter, der er i stand til automatisk at forbedre sig. Teknologien hedder IPA - intelligent process automization. Kom og hør om anvendelsesmulighederne - og de fem teknologier, der ligger bag IPA.

28. maj 2019 | Læs mere


Microsoft Azure: Få det maksimale ud af din cloud-platform

Azure er en af de mest populære cloud-platforme, og Microsofts løsning rummer da også mange spændende muligheder og konkrete værktøjer, der kan hjælpe din virksomhed. Kom godt i gang med at udnytte Azure ved at deltage på dette formiddagsseminar.

06. juni 2019 | Læs mere


Premium
OnePlus 7 Pro til test: Nu er selskabet i stand til at banke mobilverdenens giganter
Det kinesiske selskab OnePlus vil ind i det fine selskab af topproducenter med OnePlus 7 Pro. Missionen er lykkedes.
Computerworld
Google blokerer med omgående virkning for Huaweis brug af Android-licenser - se hvad det kommer til at betyde for dig
Google begrænser med omgående virkning kinesiske Huaweis brug af Android. Huawei vil ikke længere have adgang til tjenester fra Google.
CIO
CIO Jesper Riis fra DSV: Sådan arbejder jeg med governance så omkostninger og kompleksitet kan begrænses
Der er dømt stram governance hos Jesper Riis, CIO for verdens femtestørste transportvirksomhed. Men det er samtidig en betingelse for innovationen slår han fast. Hør mere om ledelse, performancekultur og vision hos globale DSV med de danske rødder.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
Her er din gratis guide til EDI!
EDI giver en hurtig, pålidelig og effektiv automatisk udveksling af forretningsdokumenter, og du slipper for de manuelle processer, som er forbundet med papirdokumenter. Det er især, hvis du er i detail og produktionsvirksomheder, samt grossister, at der er flere fordele ved at implementere EDI – uanset virksomhedens størrelse. Det gør at EDI i dag er den foretrukne metode til dokumentudveksling blandt større virksomheder, når de skal handle med deres leverandører. Derfor har du som leverandør en stor konkurrencefordel, hvis du understøtter EDI – det styrker samhandlen med eksisterende kunder, og gør jer mere attraktive overfor potentielle nye kunder. Dette whitepaper giver dig en introduktion til EDI, og hvordan det fungerer, samt vejledning til hvordan du kommer i gang og vælger den rette leverandør.