Artikel top billede

De faldt fra en for en - nødhjælpsorganisationerne, der havde indledt et samarbejde med AidOnline. Nu er tjeneste selv blevet stoppet af Fogedretten.

Fogedretten nedlægger forbud mod AidOnline

Efter tre måneders behandling i Fogedretten kommer den endelige dom over annoncetjenesten AidOnline.

Nu har Fogedretten besluttet, at annoncetjenesten AidOnline ikke længere må udbyde deres omstridte program.

Foreningen af Danske Internetmedier (FDIM) ser dommen som en sejr.

"Afgørelsen faldt ud, som vi havde håbet og forventet. Det er en principiel afgørelse, da netop bannerannoncer er det vigtigste indtægtsgrundlag for netmedierne og dermed grundlaget for, at der overhovedet findes netmedier," siger Morten Helveg Petersen, direktør i FDIM.

Men FDIM fik ikke alt, de havde bedt om. FDIM ville nemlig have, at AidOnline skulle gå ind og slukke for alle eksisterende kopier af deres program. Desuden forlangte foreningen et forbud mod, at programmet kan fungere som en såkaldt adblocker.

Forbyder ikke Adblocker

Fogedretten afviser FDIM's påstand med begrundelsen:

"Fogedretten finder, rekvirenterne (FDIM, red.) ikke har sandsynliggjort, at programmet AidOnlines funktion som såkaldt 'adblocker', som blokerer for visningen af bannerannoncer isoleret set kan anses for at krænke mandaternes (Den danske presse, red.) rettigheder [...] Der er herefter ikke grundlag for at nedlægge forbud imod, at rekvistus (AidOnline, red.) spærrer og/eller medvirker til spærring af bannerannoncer."

Samtidig afviser Fogedretten, at AidOnline skulle tvinges til at slukke for alle eksisterende kopier af deres program, da de så skulle skaffe sig adgang til fremmede computere.

"Vi er hvert fald glade for dommen. Det næste skridt er at føre en egentlig retssag, hvor vi får stadfæstet dommen. Vi fandt, at AidOnline og deres specifikke virksomhed var et principielt problem for vores medlemmer. Den form for virksomhed er dybt kritisabel," siger Morten Helveg Petersen til Computerworld.

AidOnline blæser til debat

AidOnline tilbød i juni et program, hvor brugerne kunne udskifte bannerannoncer på nettet med andre bannerannoncer, som AidOnline udbød. AidOnline havde i den forbindelse indgået partnerskaber med 12 hjælpeorganisationer, der ville få 80 procent af annonceindtægterne.

Men de 12 hjælpeorganisationer faldt hurtigt væk efter, at det meste af den danske presse gik i krig mod AidOnline. Efter blot seks dage i bokseringen med danske medier måtte det lille opstartsfirma sande, at kampen var for hård.

Noget tyder dog på, at AidOnline gerne forsat vil irritere den danske presse. For på AidOnlines hjemmeside er der ikke forsoning i luften.

"Vi har nu modtaget dommen fra fogedretten. Den er af principiel karakter og har meget vidtrækkende konsekvenser for almindelige menneskers brug af Internettet [...] AidOnline mener, at der er stort behov for en debat om denne dom og de vidtrækkende begrænsninger, den giver anledning til," står der på AidOnlines hjemmeside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere