Artikel top billede

Chrome og Firefox giver dig websider i 3D

Googles Chrome-browser og Mozillas Firefox understøtter en ny teknologi, der gør sprøde internetoplevelser i 3D til virkelighed. Test selv fremtidens websider lige her.

Se fremtidens websider i 3D allerede nu

Forestil dig, at du klikker rundt på en auktionsside, mens du overvejer at byde på et maleri.

I stedet for at stirre på kedelige todimensionelle fotos vil du kunne panorere rundt med lækre 3D-udgaver af kunstværkerne og dermed danne dig et mere håndgribeligt fysisk indtryk af de produkter, der gemmer sig på den anden side af internetbrowseren.

Det er nu virkelighed med WebGL-teknologi.

Du skal blot have den nyeste version af Googles Chrome-browser eller en beta-version af Mozilla Firefox 4, og så har du mulighed for hardware-acceleration af 3D-grafik - direkte i dit browservindue. 

Normalt er det kun traditionelle applikationer på din pc, der kan sparke lækker 3D-grafik op på fladskærmen - eksempelvis i form af computerspil.

Websider er omvendt typisk baseret på halvkedelig HTML-kode (Hypertext Markup Language), mens de mest interaktive, sprælske af slagsen er udstyret med Adobe Flash-animationer i større eller mindre omfang. Helt imponerede er vi dog ikke.

Vi er imidlertid meget imponerede over WebGL-teknologien, der kan give webapplikationer som Google Maps og Google Earth et ansigtsløft med sprødere 3D-grafik. Mulighederne er ganske enkelt afsindigt mange. 

Google og Mozilla er ikke alene om at understøtte WebGL; en kommende version af Apples Safari-browser vil også lægge billet ind på den lovende teknologi. 

Ikke for alle computere

WebGL bliver ikke hverdagskost for alle computere lige med det samme. Fordi teknologien er baseret på hardware-acceleration af 3D-grafik, skal din pc have et nogenlunde grafikkort for at kunne levere varen. 

Vi har allerede kastet os over flere af de lækre tredimensionelle web-oplevelser, Google stiller til rådighed på firmaets webside Chrome Experiments. Og vi er rent ud sagt imponerede over, at websiderne kører flydende i en krævende Full HD-opløsning på 1.920 x 1.080 pixel. 

Du kan selv prøve de mange flotte web-eksperimenter her - bare husk at installere en kompatibel browser først. 

Se dem i aktion

Hvis du ikke har mod på at installere løs, kan du også læne dig tilbage og tjekke tre YouTube-videoer med Googles egenudviklede web-eksperimenter, som vi serverer i god stil herunder:

Læs også

Tag på rundrejse i menneskekroppen med Google




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere